Dyslexie maakt trager

Dyslexie maakt trager

Dyslectische bestuurders reageren 30 procent trager dan andere automobilisten, volgens Noors onderzoek. Autorijden met twee glazen alcohol op vertraagt het reactievermogen met 10 procent. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The New Scientist.
Kleine auto

De technische universiteit in Trondheim voerde het onderzoek uit met zeventien proefpersonen, van wie er zes dyslectisch waren. Zij deden in een simulator een 4 minuten durend ritje over een plattelandsweg na met 50 tot 80 kilometer per uur en een grote stadsrit van 10 minuten met een langzamere snelheid. In de rustige landwegsituatie reageerden de dyslectici 0,13 seconden trager op verkeersborden en in de nagebootste drukke stad 0,19 seconden trager. Dat is respectievelijk 20 procent en 30 procent trager dan de controlepersonen. Mensen met twee alcoholische consumpties op vertonen een vertraging van 10 procent.

Volgens de onderzoekers is het misschien moeilijker voor dyslectische bestuurders om snelle veranderingen in hun omgeving waar te nemen en te beantwoorden, zoals bij het reageren op een bord tijdens het rijden. Hun conclusie luidt echter niet dat het mensen met dyslexie verboden moet worden achter het stuur te kruipen, zoals bij mensen met drank op het geval is.
Wel roept het onderzoek de vraag op of dyslectici extra tests moeten ondergaan om een rijbewijs te behalen.
Er is geschokt gereageerd op het onderzoek. Een woordvoerster van de Britse Dyslexia Association vraagt zich af of een snellere reactietijd je een betere chauffeur maakt. “Jonge chauffeurs hebben een snellere reactietijd, maar zijn vaker bij ongelukken betrokken. Bovendien legt iemand met dyslexie dezelfde tests bij het rijexamen af als ieder ander”, sprak ze tegen de BBC.

Generalisatie?

Een zegsman van het Engelse Dyslexia Institute vond dat het slechts om een kleine studie ging. “Er is sprake van generalisatie en simplificatie ten aanzien van dyslexie. Dat is beledigend tegenover de vele dyslectische mensen die zeer getalenteerd zijn op dit gebied.” Hij wees daarbij op de beroemde autocoureur Jackie Stewart. Stewart is drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 klasse èn dyslectisch.

5 reacties

 1. En toch vind ik het wel een boeiend onderzoek. Mijn zoon is dyslectisch en het is inderdaad waar dat hij traag reageert… Hij heeft nu autorijles en zijn instructeur waarschuwde hem dat hij sneller moet reageren… Misschien kan hij dat dus “gewoon” niet.

 2. Beste allemaal,
  Ook mijn zoontje van 9 jaar is dyslectisch!
  Na een aantal jaren aan te hebben gemodderd zijn wij op een informatieavond geweest van de “van Gemert Therapie”.
  Het sprak ons aan en we hebben onze zoon toen het zg. intake laten volgen. Daar kwam uit dat hij “behandelbaar zou zijn”(?)
  Sceptisch als we toen waren, zijn we nu bijna lyrisch als we de veranderingen zien die zijn opgetreden na ruim een half jaar therapie: een lekker joch, weer goed in zijn vel, geen hoofdpijnen meer, niet “afgebrand” aan het eind van de dag. Die steeds beter gaat lezen en schrijven. Die met sprongen vooruit gaat en zijn grote achterstand inhaald.
  Ik (wij) zou iedereen dan ook aanraden eens te informeren over deze therapie; kijk eens op hun site; http://www.vangemerttherapie.nl
  Laat je in ieder geval eens gedegen informeren, het is gratis en je moet niets.
  Wij kunnen het haast wel van de daken schreeuwen, als we zien hoe sceptisch iedereen was, wat een tegenwerking we kregen (school, jeugdzorg, GCO, etc.). Waarschijnlijk dat “ze” zich bedreigd voelen? en waarom? Gaat het uiteindelijk niet om “de persoon in kwestie?”.
  Hans.
  PS, er is volgende week een informatieavond in Drachten. Staat ook op hun site!

 3. Ligt het nou aan mij of vind ik dit heel normaal, ze hebben gekeken op de reactie van verkeersborden. Ik ben dyslectisch, ik reageer gewoon op normale snelheid bij een gevaarlijke situatie, maar het klopt dat ik de borden minder goed kan lezen, logisch toch en niets verontrustend… mijn hersenen reageren wat trager op worden en cijfers, maar visuele input reageer ik wel snel. HEt heeft te maken met de verkeersborden en niet met de rt zelf van de persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.