Als het stil wordt om je heen

Als het stil wordt om je heen

Onder deze titel schreef Tammo Bakker een boek over de strijd om geleidehonden voor visueel, motorisch en auditief gehandicapten. Hij verwoordt hoe de handicap kan toeslaan en de gevolgen daarvan, voor hemzelf en de maatschappij om hem heen.

Dovengeleidehond

Sinds 1978 gebruikt hij een geleidehond die door de gemeente Zuidelijke IJsselmeer Polders (Later Lelystad) ook als zodanig is erkend. Bakker is daarmee de eerste Nederlander, en ook de eerste Europeaan die gebruik maakt van een dovengeleidehond.
Je hoort de blaadjes niet meer ritselen, de vogels zingen niet meer maar ook de voetstappen achter je hoor je niet meer. Het zintuig is defect. De ontvanger werkt niet meer zo goed. Daar is best mee te leven. Veel moeilijker is het voor de goed horende, zijn zender daarop aan te passen. Bij een auditief gehandicapte is zijn/haar doofheid meestal niet zichtbaar en dat geeft voor sommige goedhorenden moeilijkheden. Voor vele slechthorenden is een geleidehond een stukje veiligheid, zowel binnen- als buitenshuis.

Zijn boek is ook een getuigenis van onbegrip, discriminatie, misleiding, leugens en pesterijen van een locale overheid die in botsing kwam met een gehandicapte burger, schrijft de auteur. Een plaatselijk Raadslid, Ir. M. Geersing, schreef in het boek een voorwoord, waarin o. a. “Van de overheid mag een voorbeeldfunctie worden verwacht als het gaat over publieke moraal.”

Als het stil wordt om je heen is een triest voorbeeld van hoe een burger wordt belast en gedwongen om toch zijn recht te kunnen krijgen. Als het niet erkennen van fouten door de overheid verwordt tot een prestige kwestie is dit een ernstige aantasting van de integriteit van het openbaar bestuur.

Hij vertelt en getuigt, dat het stil is om hem heen, soms akelig stil. Hoe dat plotseling kan omslaan en hij niet anders kan, dan voor een grote groep gehandicapten de rechten verdedigen tot in de Raad van State.
Horenden en slechthorenden hebben elkaar nodig. Meestal ontbreekt het aan kennis en begrip. In de nabije toekomst verwacht men meer dan 12 miljoen slechthorenden. Doofheid wordt volksziekte nummer 1 genoemd.

Wikipedia over Tammo Bakker

4 reacties

  1. Dat doofheid zo ‘groots’ was dat wist ik niet, maar dat men met een handicap ook de bureaucraten moet bevechten daar kijk ik niet meer van op, sinds ik een beetje in die wereld werk, ben ik eigenlijk hevig teleurgesteld in een aantal dingen. Het is een zaken wereld net als andere business, enorm veel tussenstations bij apparaten die voor sommige zo noodzakelijk zijn maken alles enorm duur. En de gebruiker heb ik al gemerkt komt beslist niet op de eerste plaats. Jammerlijk fout dus!

  2. Helemaal waar! Het is vaak een en al bureaucratie, het hangt van regeltjes aan elkaar. Het individu telt niet. Maar dat lijkt een tendens te zijn.
    Overigens stond ik er ook van te kijken dat doofheid zo vaak, en steeds vaker, voorkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.