Een ui hoort erbij

Ui zorgt voor tranende ogen

Bij het pellen en hakken van uien gaan uw ogen tranen omdat door deze handelingen de vluchtige chemische stoffen vrijkomen die de uien hun scherpte en beet geven. Ze bereiken ogen en neusgaten doordat het water in sappige uien verdampt. Hoe sterker en sappiger een ui, hoe meer uw ogen gaan tranen.
Ogen

Sjalotten en knoflook die vaak meer zwavelhoudende stoffen bevatten, bevatten minder water, produceren dus minder damp en veroorzaken minder tranen.

ui (foto afkomstig van www.ui.nl)

oplossing

Er zijn een paar trucjes die geïrriteerde ogen voorkomen. Gebruik een scherp mes. Houd de ui onder water of onder een stromende kraan als je deze snijdt, dan reageert het gas met het water en niet met je oogvocht waardoor het je ogen niet bereikt.

Je kunt de uien ook voor het snijden een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de vriezer leggen, dat maakt het enzym minder actief. Of zet een duik- of veiligheidsbril op, dan komt het gas zeker niet bij je ogen in de buurt.Food info

12 reacties

 1. ’toevallig’ had ik het er gisteren nog over met mijn dochter.
  Ik snijd mijn uien vaak buiten, op een tafel in de achtertuin, dat scheelt een hoop ellende.
  De site ga ik zo nog even bekijken, lijkt me heel leuk!
  goed weekend voor jou en je dierbaren.
  liefs Indigo

 2. Hoi Kim, het gedicht op mijn log over vriendschap staat inderdaad op een jpg.
  Hier is het nog een keertje speciaal voor jou!
  A friend is someone we turn to
  When our spirits need a lift
  A friend is someone we treasure
  For our friendship is a gift
  A friend is someone who fills our lives
  With beauty, joy and grace
  And makes the world we live in
  A better and happier place.
  liefs van Indigo

 3. Hoi Kim!
  Even een weekendje weg geweest, maar ik was terug en dacht meteen: Ik ga weer even bij Kim langs! Ik heb ook nog een tip voor de uien. Van Klazien uit Zalk (Heel lang geleden, maar werkte wel!) Toen ik nog bij één van de grotere supermarkten werkte voor mijn studie, moest ik vaak uien en prei snijden. Klazien kwam toen met de tip om tijdens het snijden een slok water in je mond te nemen en niet door te slikken. Ik deed dat ook en het werkte! Daarna uitspugen. Nergens last van!

 4. Hahaha! Nou, dat was me wat in die tijd! En dan ging het ook nog eens met van die machines, nou, dat vocht verdampte natuurlijk alle kanten op! Later op de dag had ik er helemaal geen last meer van, maar als ik dan thuis kwam de rest wel…

 5. Haha, ja dat zal me een lucht gegeven hebben! Vroeger heb ik een paar jaar op het zwembad gewerkt, in een soort winkeltje (kan niet op het goede woord komen) waar friet werd verkocht, ijs, frisdrank, snoep. Dan moest ik wel voor de opening van het bad een hoop uien snijden. Mij werd toen aangeraden ze eerst onder de kraan te houden.
  Nu snijd ik ze met mijn ogen dicht, maar dat is voor de meesten geen optie!! 😉 Bovendien, het wil niet altijd helpen hoor. En, ik moet erbij zeggen, mijn man is degene die zo goed als altijd kookt, dus ook de uien voor zijn rekening neemt!!

 6. Een goede tip is om de uien te snijden terwijl je je tong uit je mond steekt en dus via je mond gaat ademen. Niet aan te raden in publiek, want het staat natuurlijk enorm sullig. Maar het werkt!!

 7. Problemen moet je altijd afpellen als een ui, dan kom je vanzelf bij de kern. Waarom snij ik die ui? En dan denk ik aan die lekkere frikandel speciaal die ik straks kan opeten als het uitje is gesneden. Oeps vergeten te huilen bij het snijden :Glimlach:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.