Ongelooflijk

Ongelooflijk, Hay en Dyer

LOUISE HAY blijkt over een mysterieus vermogen te beschikken: zij hoeft geen kranten te lezen, “want alle kennis die ik nodig heb, komt vanzelf naar me toe”. In plaats van ’s morgens de krant te pakken, zegt Hay – blond, stevig en in wijdvallende kleding op het podium van de Evenementenhal in Tiel – “moeten wij in de spiegel kijken en daarbij zeggen: “Ik hou van mijzelf en ik ben vervuld van onvoorwaardelijke liefde, diepe vrede en onbeperkte wijsheid.” Als we dat doen, worden we vanzelf gelukkig.”

Vraagje uit de zaal: “Als we geen kranten meer lezen, zijn we dan niet bezig onwetendheid te creëren?”
Louise Hay: “Ik ben ervan overtuigd dat het zenuwstelsel van de mens niet geschikt is om het wereldnieuws te bevatten. Als je te intensief kranten leest, word je bang. Wees liever gelukkig in je kleine wereldje.” Applaus, vooral vanaf de VIP-stoelen.

Hay: “Wisten jullie dat jongens geleerd wordt om niet te huilen? Ze moeten hun emoties inhouden. Ik heb zo’n medelijden met hen!” (Applaus.) Taak voor de vrouwen, vindt Hay, om de mannen weer aan het huilen te krijgen. “We moeten toe naar een nieuwe rolverdeling tussen mannen en vrouwen.” (Applaus.) “Vrouwen hebben geleerd andermans behoeften op de eerste plaats te zetten. Daardoor raken zij uitgeput.” Letterlijk uitgezogen – daar krijgen vrouwen, volgens Hay, dus borstkanker van.

“Laat alle beperkingen los! Als je je gedachten verandert, verander je je leven. Wie heeft er wel eens over hete kolen gelopen?” Vele handen gaan de lucht in – mensen die waarschijnlijk een workshop van Emile Ratelband hebben gevolgd.
Hay: “Ik geloof niet in wetenschappelijke feiten. Jaren later blijkt toch dat ze niet klopten.”
Applaus.
“Wij kunnen heel gezond en fit oud worden.” Louise Hay zelf is het levende voorbeeld. Ze is bijna 69 en bewerkt als een eenvoudige boerin haar landgoed. Het buitenleven heeft, zo blijkt nu, haar visionaire blik verruimd: “We gaan naar een tijd waarin je nooit meer ergens te oud voor bent. Waar mensen 125 of 150 jaar zullen worden. Het is mogelijk! Het kan!”
En meer goed nieuws: sterven wordt leuk: “Je zult tot je laatste dag gezond zijn. Dan organiseer je een afscheidsfeestje met je beste vrienden en sterf je vredig.”

INTUSSEN DRAAIT de zielenindustrie op volle toeren. Boeken, cd’s, cassettebandjes met affirmerende of rustgevende teksten worden grif verkocht. Eindeloos is de rij voor Louise Hay die haar boeken met een bevroren glimlach signeert. Haar boeken zijn vertaald in drieëntwintig talen. Nederland heeft de eer de allereerste vertaling te hebben.
Hay heeft de arrogantie van iemand die dom maar succesvol is. Succesvol omdat ze het vermogen heeft redelijk intelligente mensen met haar gemakkelijke filosofietjes te imponeren, wijsheden die ze uit de bijbel heeft afgekeken: onvoorwaardelijke liefde en vergeving vormen de basis. Daar bovenop het moderne Hay/Dyer- en Ratelband-positivisme: rijkdom, geluk en gezondheid liggen binnen handbereik. Het gaat om de juiste manier van denken. Positief dus. En als je er maar lang genoeg in gelooft, komt alles vanzelf. Wens-invulling is wens-vervulling. Je kunt je leven zelf bepalen door goed te denken. Leg dat maar eens aan Bosnië uit!

“Ik zou zonder de affirmaties van Hay niet meer kunnen leven”, zegt een fulltime salesmanager van een cosmeticabedrijf tegen mij. “Ik kan bijvoorbeeld de files niet aan zonder de affirmatie: ”Ik leg me erbij neer’.” Ze is naar deze bijeenkomst gekomen, zegt ze, “om mijn spirituele batterij op te laden. Zonder zulke bijeenkomsten zou ik tekortkomen. Hierdoor krijg ik weer contact met mezelf. Wat een uitstraling heeft die Hay!”

Wayne Dyer

Als een Amerikaanse politicus ijsbeert Wayne Dyer, microfoontje in de hand, over het podium. Dan vertelt Dyer over kosmos en intelligente systemen waar wij allemaal onderdeel van zijn. Hij wil ons helpen om het verschil te zien tussen ‘knowing about god or knowing god.’ Direct contact leggen met god: het kan sindskort! En wel vanuit je “hogere bewustzijn”, legt Dyer uit.
Iding en ik kijken elkaar verbijsterd aan. Kunnen wij faxen met god?
Maar dan valt Dyer terug op zijn overbekende boodschap: “Trek je niks aan van de buitenwereld, vergelijk je niet met anderen en wees een vrij mens.” Die boodschap komt me heel bekend voor: zij komt in al zijn boeken terug. Positief denken, geloof in jezelf en doe wat je wilt.
En om het niveau van zijn boeken wat op te krikken, lardeert Dyer zijn eenvoudige teksten met uitspraken van bijvoorbeeld Shakespeare, Solzjenitsyn, Gandhi of Nietzsche.
Wij kunnen Wayne Dyers holle frasen niet meer aanhoren. Er dient, vinden wij, een daad gesteld te worden.
Wij rollen demonstratief de zaal uit.

IN DE FOYER treffen wij een medewerkster van Nieuwe Dimensies – eenzaam achter de boekenstand, waar de boeken van Dyer zijn uitgestald. “Als je een boek van hem hebt gelezen’, zegt ze spontaan, ‘dan ken je ze allemaal.”
In een interview met Trouw, afgelopen zaterdag, heeft Dyer verkondigd niks meer om bezit te geven. Hij beweert al zijn bezit te hebben weggegeven – hij heeft niet eens meer een pak. Wat zou hij dan aan honorarium vragen voor deze dag?
Per telefoon meldde een woordvoerster van Stichting Nieuwe Dimensies dat er over de hoogte van de honoraria absoluut geen mededelingen worden gedaan.
De medewerkster achter de boekenstand weet niets van geheimhouding: ‘Zowel Louise Hay als Wayne Dyer vragen twintigduizend dollar voor hun optreden – exclusief tickets, hotels en de kosten van medewerkers die met hen zijn meegekomen.’ Bezorgd:”Het is nog maar de vraag of wij uit de kosten komen.”
Misschien heeft Wayne Dyer, bij nader inzien, toch nog wat spulletjes nodig?

Uit: www.groene.nl

5 reacties

  1. Fantastisch geluid Kim. Ik ken een aantal boeken van haar en heb er nuttige dingen uitgehaald. Wayne Dyer ook, maar Louise vond ik begrijpelijker. Dat het toch weer om geld draait is nieuw voor mij. Ook dat ze in Nederland was.
    Moraal die ik uit deze tekst haal: onderzoekt alles en behoudt het goede. Komt ook uit de bijbel.

  2. Ik ben niet onverdeeld enthousiast over dit soort personen. Wat ze verkondigen is vaak echt niet nieuw maar het is het jasje waarin het verpakt wordt wat de aandacht trekt. Mensen horen iets ogenschijnlijk nieuws en rennen er achteraan. Ik zal niet ontkennen dat er waarheden verkondigd zullen worden. Wat het doel ervan is is misschien omstreden, misschien ook wel gericht op het vullen van hun eigen zakken. Maar ja, het kan fijn zijn als je er iets uit kunt halen wat je van pas komt, waar je wat aan hebt,iets in herkent.

  3. Louise is sowieso al oud. Ik las enkele boeken van haar in 1992. Maar de wijsheid voor het leven komt van vele boodschappers. Louise is voor sommigen dé boodschapper. Ik heb dat meer met Neil Walsch zoals je weet.
    Maar al die boeken lees/blader ik eens door en dan is het prima. Het gaat toch om wat je eigen ingevingen/gevoel uiteindelijk zeggen.

  4. Met die laatste zin ben ik het helemaal eens. Het zijn toch je eigen ervaringen, je eigen gedachten, gevoelens etc. die tellen, die de ‘boodschapper’ jou niet kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.