Osho

Osho, Het boek van Zijn

Boek
Het “BOEK van ZIJN” gaat, zoals de titel al zegt, niet over resultaat, maar over ZIJN.

“Als je voor het resultaat gaat, zul je altijd het heden blijven opofferen aan de toekomst. En de toekomst komt nooit – als ze komt, is ze altijd heden. Het gaat helemaal niet om het resultaat. Elk moment heeft zijn eigen schoonheid en die schoonheid maakt er wezenlijk deel van uit. Elk moment is een doel op zich en geen middel tot iets anders. Het resultaat is niet belangrijk.”
Maar we leven wel in een maatschappij waar prestaties en resultaat hoog in het vaandel staan. Dus, diep van binnen zit dat ook in ons. We blijven in onszelf vaak het resultaat vaststellen, oftewel: we blijven tellen.

Het gebeurde eens, dat Mulla Nasruddin bezoek kreeg. En hij kwam met allemaal dingen voor zijn gast aanzetten, met een schaal samosa’s. En steeds drong hij aan: “Neem er nog een, neem er nog een.” Maar de gast zei: “Ik heb er al vijf gehad. Zo is het wel genoeg.” Waarop Nasroeddin zei: “Je hebt er geen vijf gehad, maar negen, maar wie telt er nou?”
Dus hoewel hij uiterlijk zijn gastvrijheid ten toon spreidt, zit hij van binnen gewoon te tellen.

‘Zen heeft een heel eigen instelling tegenover het leven, die houdt van lachen, van leven en genieten en feest. Zen is niet anti, het is helemaal voor het leven, het accepteert alles.’

Osho, Het boek van zijn

ISBN 90-71985-69-5 / € 12.50

Lees overLiefde is eigenliefde van Osho elders op deze site.

4 reacties

  1. Peggy, ik heb nog niet geïnformeerd of het boek er in aangepaste (gesproken) leesvorm is. Misschien ook iets voor jou, voor als je het zelf niet goed lezen kunt?

  2. Ik ben wel lid van “anders lezen” maar kom er maar zelden. De boeken die ik wil lezen staan niet on-line. Ik heb wel het adres waar ik de Daisy kan downloaden, en dan kan je de cd’s thuis laten bezorgen, maar het lijkt me verschrikkelijk om een stem te horen die niet bij het boek past. Ik mis het lezen wel erg. :Huilend:

  3. Ja, maar dan heb je om te beginnen een daisyspeler nodig, of je moet het boek op je pc via winamp of zo beluisteren, maar persoonlijk vind ik dat niks. Het voordeel van die daisyspelers is wel dat je snelheid, toonhoogte etc. in kunt stellen. In al die jaren dat ik nu gebruik maak van gesproken lectuur is het nog maar zelden voorgekomen dat ik een stem zo afschuwelijk, weerzinwekkend enz. vond dat ik het boek terugstuurde! Heb er in het begin wel aan moeten wennen maar nu is het een uitkomst. Er zijn een paar bibliotheken die de uitleen van boeken verzorgen. De site van anderslezen vind ik een ramp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.