Kortsluiting

Elektrostress

Stress

De waarschuwingen voor de gevolgen van elektromagnetische straling zijn niet nieuw. Al in de jaren tachtig schreef de Duitse wetenschapper Wulf-Dietrich Rose het boek ‘Elektrostress.
“Elke elektromagnetische straling kan aanleiding geven tot verstoring van de gezondheid”, legt hij uit. “Waar stroom wordt gebruikt, komt straling vrij die in celprocessen ingrijpt, waardoor op lange termijn kanker, schade aan erfmassa, gestoorde hormoonbalans en verminderde weerstand van het immuumsysteem kan ontstaan.”

Een van de meest directe gevolgen van alle elektromagnetische straling ligt vooral in stress, of beter gezegd; elektrostress. Mensen en dieren hebben in hun lichaam een eigen ‘elektriciteitsnet’; het zenuwstelsel. Dat zenuwstelsel reageert volgens Wulf-Dietrich Rose heel gevoelig op elektrische velden van buitenaf. Doordat we overal steeds meer met elektrische apparatuur werken, is de elektrische smog nu soms al zo groot dat bij veel mensen een elektrische spanning van enkele volts te meten is.

Ter vergelijking: de natuurlijke straling bedraagt enkele duizendste volts. Een organisme dat doorlopend wordt blootgesteld aan enkele volts, wordt continu overbelast. Pc met hersenen

Het is dus geen wonder dat ons zenuwstelsel van slag raakt door alle elektromagnetische straling. Het zendt bij veel mensen signalen door het lichaam waardoor het in een opgewonden, ‘geladen’ toestand raakt. De bloeddruk stijgt en het lichaam is in verhoogde staat van paraatheid, net zoals bij gewone stress.

Bron van deze tekst bestaat niet meer.

7 reacties

  1. Mooi verhaal, maar uit de praktijk gezien heb ik er nix mee. Dwz ik heb in grote fabrieken gewerkt waar spanningen tot 100 keer hoger waren dan in huis en stromen tot 1000 keer hoger. De werknemers die daar dagelijks aan blootgesteld worden hebben niet aanwijsbaar meer problemen of afwijkingen.

    Residente spanning kan alleen in een lichaam opgeslagen worden als het gelijkspanning betreft. Gelijkspanning in de buurt van de gemiddelde Nederlander is allemaal zwakstroom. Ik heb in een aluminiumfabriek gewerkt waar enorm hoge gelijkstromen zijn. Zo erg dat elk bankpasje gewist wordt. Mag je dus niet bij je hebben. Maar ook die mensen hadden geen extra afwijkingen.

  2. Dat gelijkstroom tot oplading kan leiden, daar kan ik mij wat bij voorstellen. Ingeval van wisselstroom zou er in gelijke mate ontlading zijn, nietwaar?
    Dat wisselstroom invloed heeft op (bio)structuren, daar kan ik mij ook wat bij voorstellen. Geluid is een voorbeeld van iets wat door wisselstroom kan worden opgewekt en invloed heeft op mens en dier (dus op biostructuren).
    Als de frequentie van geluid meer dan 20.000 Hertz bedraagt, hoor je er als mens niks van, maar door de frequentie hoger op te voeren kun je er zelfs stenen mee vergruizen.
    Frequentie staat dan nog los van de stroomsterkte.
    Ik kan het verhal over de straling en de effecten ervan voor de gezondheid niet goed beoordelen.
    De naam Xiwel suggereert dat er wat onverschilligheid achter schuil gaat en interessant is dus de vraag of Xiwel zijn naam al had voordat hij in aanraking kwam met de grote spanningsverschillen in de fabriek of dat de grote spanningsverschillen in de fabriek hebben geleid tot wat onverschilligheid bij Xiwel… 😉
    @Xiwel, wat vind jij van deze vraag?

  3. Goeie vraag Leendert. Ik probeer een Xiwel te zijn, maar was dat vroeger niet altijd. Soms was ik simpelweg te serieus en dat kan ook tot stress leiden.

    Het verhaal over electrostress is ook erg appels en peren. Hoogfrequent is alleen in de magnetron gekoppeld aan een hoog vermogen. Om die reden zit dat ding vol met geaarde rasters die de electromagnetische golven moeten tegenhouden.

    Dit in tegenstelling tot de simpele strijkbout. Dat ding heeft nog meer vermogen en het snoer werkt als een enorme antenne om de electromagnetische golven te verspreiden. Dat snoer komt tot de hand die de strijkbout vasthoud en dus dicht tegen het lichaam. Toch zijn strijkbouten er al jarenen en hebben die dingen nog steeds geen afgeschermd snoer.

    Dan is het veel makkelijker om over UMTS-masten te praten, die net als GSM-masten maar 25 watt vermogen hebben. Voor je het weet loopt iedereen met een biostabiel. 🙂

  4. Ja Xiwel, de antenne van een strijkbout werkt met 50 Hertz en dat is inderdaad laagfrequent. Het vermogen zal ongeveer hetzelfde zijn als dat van de magnetron. De appels en peren zou ik eerder in de magnetron doen om op te warmen dan onder de strijkbout leggen.. Haha!

    Nou nee, fruit eet ik zo wel op. Dat geeft mij dan weer energie.

  5. Op zich zijn dit soort onderzoeken heel interessant, maar ik zou ter vergelijking graag weten hoeveel stress er zónder elektrische apparatuur is. Die kan best veel hoger liggen, ik moet er toch niet aan denken om bijvoorbeeld de was met de hand te doen … ’t Is net zoiets als beweren dat koffie slecht is. Dat is misschien zo als je als alternatief voor water kiest, maar niet als je in plaats van koffie op koolzuur- (en andere troep) houdende frisdranken overstapt. Je zult tóch moeten drinken.

  6. Dit vind ik een knappe bedenking! Het is wat mij betreft ook zo dat ik er niet aan moet denken al die apparaten en machines te moeten missen. Dát zou pas stress opleveren. Maar je kunt ook last van stress krijgen als de boel niet werkt zoals je wilt, bijvoorbeeld een computer.

  7. tja..ik denk er liever niet aan want als je al aan dit gaat denken kun je je net zo goed afvragen wat is nog wel 100% gezond?

    ik zou bijvoorbeeld ook niet lang zonder mijn PC kunnen.
    en dat zou inderdaad stress opleveren dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.