Ode aan de broodtrommel

Eigenlijk is het in Nederland nooit echt een hype geweest: de broodtrommel. Het muffig plastic doosje, door je moeder liefdevol gevuld met een stapeltje boterhammen, een gevulde koek en een appeltje voor de dorst. Anno 2005 lunchen we in schoolkantines en bedrijfsrestaurants met buffet. Slechts een enkeling durft ‘m tevoorschijn te halen. Niet helemaal onterecht: Hij neemt veel ruimte in beslag en als accessoire is hij nu niet bepaald geschikt. In Amerika werden de trommeltjes in de jaren vijftig van metaal gemaakt en voorzien van allerhande plaatjes. Op dit moment echte hot-items.

16 reacties

 1. Hai Kim nog even reageren voordat ik op de fiets stap richting België.
  Ik wil zeggen dat je een stuk bent vanwege je reaktie ,ik voel dat angst een lastig thema is.En de broodtrommel we hebben zo, n grote rode geëmaileerde broodtrommel waar nooit brood in zit .Mijn dochter een vol met prinsesjes,met een beker in de zelfde kleuren.
  Dank en het ga je goed.

 2. Mijn zoon heeft altijd een plastic broodtrommel mee naar school, van kunststof met bijpassende beker. Je zult begrijpen dat dat laatste voor hem belangrijk is.
  Zijn klasgenoten kijken altijd vol verwachting naar wat er uit komt, want ik probeer er altijd veel variatie in aan te brengen, hoewel Rainman net zo lief drie boterhammen met pindakaas heeft. :Knipoog:

 3. Mooi, Kim, die broodtrommels! Man en nog thuiswonend kind nemen hun brood altijd mee in een plastic zakje, terwijl we wél broodtrommeltjes hebben … Rosanne had er een met Jip en Janneke, die gebruikte ze dagelijks. Ik heb trouwens kinderen en man altijd hun eigen brood laten smeren, zíj weten waar ze zin in hebben. 😉
  Schoolkantines en bedrijfsrestaurants met buffetten, zodat je geen brood mee hoeft te nemen? Ik heb ze nog nooit meegemaakt en mijn huisgenoten evenmin.

 4. Annabee, zo ging het bij mij thuis ook. Mijn zus en ik maakten ons eigen brood klaar. Een trommel gebruikte ik alleen het eerste jaar van de middelbare school. Toen Berry nog werkte gebruikte hij wel een broodtrommel, een heel grote waar lekker veel in kon.

 5. Iedere dag 26 broodtrommeltjes hoor! Dan wel de melk van de melkuniekoeien (wordt op school geleverd) en natuurlijk komen er uit de trommeltjes liga’s tevoorschijn, of kaptein koeken, of… Nou ja. En dan ruilen maar met z’n allen! Nou ja een enkeleing heeft wel gewoon boterhammen bij zich of een stukje fruit. Meestal voor tussen de middag. En ook al zitten ze in groep 7, Bob de Bouwer komt nog steeds tevoorschijn!

 6. Ik doe mijn brood gewoon in een boterhammenzakje, en soms in een lege broodzak en laatst zelfs in een pedaalemmerzak omdat ik niks anders had.
  Die laatste is natuurlijk wel weer hergebruikt :Glimlach:

 7. Haha, ik zie het zo voor me! Zo’n enorme plastic zak waar dan een paar sneetjes brood uitkomen. Maar ach, het doel heiligt de middelen, toch? :Cool:

 8. ik heb een bob de bouwer broodtrommel maar soms ook gewoon in een boterhamzakje. Ik ken trouwens wel bedrijfskantines en daar kun je nog goed en gezond lunchen ook en niet onbelangrijk redelijk betaalbaar! 😉 😀

 9. Klopt ja, die verhalen hoor ik soms ook. Er zijn mensen die de warme maaltijd op het werk gebruiken, zodat ze na werktijd thuis alleen een boterham hoeven te eten. Ik kan me wel voorstellen dat dat handig is maar zou het zelf niet willen.
  De schoolkantines die ik ken puilden ook uit van het eten. Zelf maakte ik daar nooit gebruik van, ik nam altijd mijn boterhammetjes met kaas van thuis mee, in een boterhamzakje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.