Slapend rijk

Slapend rijk

Slapen wordt de nieuwe groeimarkt voor de farmaceutische industrie. Dat voorspelt Mother Jones (januari/februari 2005). Steeds meer wetenschappers storten zich op de gevolgen van de 24-uurs economie. Zij concluderen dat gebrek aan slaap en te veel stress een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormen. De marketingmanagers van de farmaceutische industrie beloven hulp: nieuwe pillen die wel slaap veroorzaken, maar de volgende ochtend geen suf gevoel. Volgend jaar komen er drie nieuwe pillen op de markt: Estorra, Ramelteon en Indiplon. Man heeft slaap

Mother Jones herkent een oud patroon. Farmaceutische bedrijven ‘vinden’ een klein probleem, maken dat groot en creëren vervolgens een markt voor zichzelf met de oplossing. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder met de opkomst van de antidepressiva. Middelen met een beperkt nut, aldus Mother Jones, werden agressief op de markt gebracht en dat leidde tot een gigantische afzet. “De sinistere bedoeling van deze advertenties is om mensen ervan te overtuigen dat zij een kwaal hebben waarvan zij zich niet bewust waren – de medische conditie insomnia (slapeloosheid) bijvoorbeeld, die om een chemische behandeling vraagt”, zegt dr Jerry Avorn van de Harvard Medical School in Boston en auteur van Powerful Medicines: The Benefits, Risks, and Costs of Prescription Drugs.

Verder worden in het artikel andere deskundigen aan het woord gelaten die aangeven dat er geen bewijs is dat mensen korter leven of meer ziekten hebben als gevolg van gebrek aan slaap. Daarbij komt dat de effectiviteit van de nieuwe slaappillen beperkt is. In één onderzoek sliepen patiënten met een pil per nacht een half uur langer dan patiënten die geen pil hadden geslikt. Dus wie wordt hier nu beter van, de famaceutische industrie in elk geval rijk.

12 reacties

  1. Bijvoorbeeld. Kun je een homeopathisch middeltje van maken. Maar jij begon met je opmerking over dat alles groeit waar je aandacht aan
    geeft!!

  2. Ja, naarmate er meer aandacht wordt gegeven aan medicijnen, zal er meer omzet zijn op dat gebied. Naarmate er meer aandacht besteed wordt aan een vlekje, zal dat vlekje meer opvallen. Etc.
    Tja, en plantjes groeien ook als je ze aandacht geeft, inderdaad…

  3. En zo kun je al dat geklets van ons weer mooi recht kletsen, er nog een draai aan geven. Ach, ik zal het maar niet groter maken dan het is.

  4. Haha, is er al een medicijn gevonden tegen kletspraat? 😀
    De farmaceutische industrie is een slimme bedrijfstak en doet uiteraard ook veel goed, maar tegen het kweken van kwalen zet ik me toch echt af. Weblog doet trouwens eigenlijk hetzelfde: eerst de behoefte aan een weblog kweken, een markt maken, en er vervolgens (over enige tijd) geld voor vragen of er advertenties op gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.