Zinvolle ontwikkeling

Het afgelopen half jaar heb ik meerdere keren studenten geholpen met (de ontwikkeling van) hun ontwerp van een hulpmiddel. Het betrof studenten aan de technische universiteit en zij kwamen op het idee iets aan te passen voor blinden. Het ging dan bijvoorbeeld om een computeraanpassing of om een medisch instrument/apparaatje. Waar mogelijk geef ik advies of test het prototype. Het is leuk dat zij zich met deze doelgroep bezighouden en zo creatief zijn in het bedenken van aanpassingen. Misschien zijn het wel de mensen die in de toekomst hulpmiddelen gaan maken waarvan ik gebruik kan maken!

Een interessante ontwikkeling

In de eerste helft van 2008 zal Rabobank zo’n 750 geldautomaten in Nederland voorzien van spraak. De automaten worden daarmee toegankelijker voor blinden en slechtzienden: de tekst die op het scherm staat, wordt namelijk uitgesproken. Ook rolstoelgebruikers kunnen bij deze automaat gemakkelijker pinnen.
Kim pint
Een aantal banken heeft de afgelopen jaren onderdelen van de geldautomaat aangepast: de lettergrootte op het scherm, brailleaanduidingen op de toetsen, handelingstijd, en hoogte van de automaat. De Rabobank is de eerste bank in Nederland die een geldautomaat voorziet van spraak.
De sprekende geldautomaat wordt geïntroduceerd op de (gratis toegankelijke) ZieZo-beurs, die van 17 tot en met 19 januari plaatsvindt in Houten.

Bron: Viziris

Nieuws in 2018

Geldmaat, de nieuwe gele geldautomaat die vanaf 2019 in het Nederlandse straatbeeld verschijnt, krijgt spraak. Dit is altijd een belangrijke wens geweest van mensen met een visuele beperking. Een sprekende geldautomaat maakt het mogelijk om zelfstandig geld op te nemen. De Oogvereniging heeft hier jarenlang op aangedrongen bij de banken. Met de komst van Geldmaat wordt dit nu werkelijkheid.

Geldmaat gaat vanaf 2019 stapsgewijs de geldautomaten van de drie grote banken vervangen.
Om gebruik te maken van de spraakfunctie steken blinde of slechtziende mensen hun eigen oortelefoon in het apparaat. Vervolgens hoort de gebruiker wat er op het scherm te lezen is. Welke geldautomaten spraak hebben wordt later bekendgemaakt. Het streven is om alle automaten op de lange termijn te voorzien van spraak.

9 reacties

 1. Nou ben ik natuurlijk benieuwd of jij ook hebt meegeholpen met testen van deze uitvinding. Ik hoorde het laatst ook en in vond het helemaal geweldig. Nou hoop ik dat jullie er ook veel aan hebben. Soms zijn de ideeën geweldig, maar de uitwerking niet werkbaar.

  Love As Always
  Di Mario

  (ps, het dansende poppetje doet het nog niet als smiley.)

 2. Di Mario, nee ik heb zelf niet meegewerkt of getest. Hopelijk is het een bruikbare aanpassing en zal het navolging krijgen.
  Bedankt voor het melden van de fout, ik miste hem al bij je naam! 😉 Ik heb de fout nog niet kunnen ontdekken maar er wordt aan gewerkt!

 3. Hoi Kim,

  dat is inderdaad een zinvolle ontwikkeling. Maar het lijkt me voor jou ook fijn om je adviezen te kunnen geven en dat die dan ook worden toegepast.Leuke
  blog !!

  Groeten,

  Peter van Iersel 😉

 4. Mijn nietziende kennis pint heel veel in winkels, hij heeft het liefst geen munt- en papiergeld opzak. Toch kan je niet overal pinnen en daarom pint ie bij zijn eigen buurtsuper vaak een extra bedrag. Dan vraagt ie de kassiere om 4 briefjes van 5.

  Het kleinste biljet dat de pinautomaten geven is 10 euro, maar als je een iets groter bedrag pint wordt je al snel afgecheept met biljetten van 50. Hij vind nog altijd de voelbaarheid van de biljetten een ramp en wil daarom het liefst de kleinste eenheid an 5 euro.

  De kans dat op zijn dorp zo’n sprekende automaat komt lijkt me erg klein, maar dan nog moet ik nog zien of ie hem gaat gebruiken.

 5. Ziezo, en nu nog een Ezeltje schijt geld die geld geeft zonder dat je een saldo nodig hebt 😉

  Vertel nooooooit je pincode, ja maar dan krijg je dus mooi ook geen geld als je dat zelf niet kunt intoetsen. Zo nu krijgen wij ook eindelijk eens privacy.
  Ik ben benieuwd hoe het gaat werken, en of het navolging vindt door andere banken.

  Ga je overigens nog naar de Ziezo-beurs dit weekend?

 6. Erik, dat zou ook nog niet gekund hebben want:
  Op 29 januari aanstaande zal in Apeldoorn de eerste sprekende geldautomaat van Nederland in gebruik worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.