Witte stok

De taststok

Blinde met zwarte bril en taststok
Wist je dat…
* Ieder jaar 15 oktober de Internationale Dag van de Witte Stok is?
* Dit jaar de dag in het teken staat van onveilig rijgedrag van fietsers en bromfietsers als blinden en slechtzienden willen oversteken?
* Iedere bestuurder, of hij nu een auto, een fiets of een bromfiets bestuurt, een blinde met een taststok voor moet laten gaan?
* Dat dit staat in het Nederlands Verkeersreglement?
* Dat de ervaring leert dat vooral fietsers en bromfietsers deze regel nauwelijks toepassen? Vrouw fietst
* De ‘Buiten-Gewoon-Veilig prijs’ – Oproept tot het doen van voordrachten?
Deze prijs wordt uitgereikt aan een gemeente of organisatie die een goede oplossing heeft bedacht voor de veiligheid van blinden en slechtzienden in het verkeer.
* Dat iedereen een voordracht kan indienen?
* Dat voordrachten tot en met maandag 15 augustus kunnen worden ingediend bij de Federatie?

Meer over witte stok elders op deze site.

6 reacties

 1. Ik heb zelf het meest schrik van fietsers; die je bijna nooit hoort aankomen. En ze durven zo minderen in vaart en je dan staan aanstaren
  als een kermisattractie, maar wel voor je neus doorrijden net als je het oversteeksignaal hebt gegeven met je stok of als je dat wilde
  doen. Vreselijk irritant! Maar ik kan me wel inbeelden dat een fietser of bromfietser ook niet meteen weet hoe te reageren als ze een
  blinde/slechtziende persoon zien hoor.

 2. Nou, zo heb je ook van die automobilisten. Nog net even een spuit gas geven, vlak voor je neus. Soms moest ik mijn hond dan snel terugtrekken want zoals je weet staat die een stukje voor je uit. Met een bus heb ik dat ook eens gehad, levensgevaarlijk. Maar de fietsers zijn het engste omdat je ze nauwelijks hoort.
  En ik kan wel begrijpen dat ze niet weten hoe te handelen. Maar ze zullen toch wel de betekenis van die stok kennen. Het minste wat ze dan kunnen doen is voorzichtig zijn, en tempo inhouden.

 3. De Internationale Dag van de Witte Stok kende ik niet.
  Onlangs had ik met een van de kinderen, ik meen Niels, een gesprek over troep op de stoep naar aanleiding van een opmerking van hem in de geest van ‘o, maar daar staat altijd troep, dat weet iedereen’. Toen heb ik hem uitgelegd hoe problematisch dat is voor blinden/slechtzienden en de boodschap is begrepen. Je voorlichting heeft dus effect, Kim!

 4. Even een aanvulling.
  Als het gaat om wegversperringen, troep op de stoep, kun je er nog aan toevoegen: mensen in een rolstoel, met rollator, kinderwagen etc.!

 5. Sja Kim,… zo’n dag moest wel gerealiseerd worden, toch? Hielden wij maar een klein beetje rekening met elkaar en gunden wij elkaar maar een klein beetje de ruimte in dit Ego tijdperk! Agressie is een item geworden, en is zelfs covernieuws…

  Prettig weekend, en lieve groet Roy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.