Virtueel fietsen voor toegankelijkheid

Naast een nieuwe brede Stationspassage krijgt station Tilburg een tweede passage voor voetgangers en fietsers ter hoogte van de Willem II straat. De Willem II Passage moet een duurzaam veilige en aantrekkelijke passage worden die de binnenstad en de Spoorzone met elkaar verbindt.

In oktober gaat de tunnel open voor het publiek, maar de gemeente wilde nu al weten wat de Tilburgers ervan vinden. Daarom kunnen inwoners met een 3D-bril door een virtuele passage fietsen en ervaring opdoen, oa met de lichteffecten.

Vanuit het TOG ging ik er met de werkgroep Toegankelijkheid heen. Twee van hen namen plaats op een hometrainer. Op een virtuele fiets staken zij de Spoorlaan over en fietsten even later onder het spoor door! Tijdens elke tocht kreeg de fietser een andere manier voorgeschoteld waarop de tunnel kan worden verlicht. Op die manier inventariseert de gemeente wat de gebruiker prettig, of juist niet vindt.
Gert op de fiets
Voor de werkgroepleden was het met name van belang in hoeverre rekening is gehouden met de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de tunnel voor mensen met een beperking. Zo hebben we geïnformeerd naar het hellingspercentage, breedte van de looproute, akoestiek, gidslijnen voor blinden etc. Voor zover we dat nu in kunnen schatten ziet het er goed uit.
Groepsfoto
Bekijk ook het filmpje op Youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.