I experience

I experience

Een blinde achter het stuur van een auto… Het is even wennen aan het idee maar onmogelijk is het niet. Het is zelfs leuk, een uitdaging, een fantastische beleving. Dat is tenminste de ervaring van Desiree Geysen, ondanks haar zware visuele handicap een enthousiast automobiliste.

Autorijden is maar één van de ‘onmogelijke’ activiteiten van Desiree Geysen.

Met haar stichting ‘I Experience‘ wil zij ook andere blinden op weg helpen bij de uitvoering van vergelijkbare wensen. “Fietsen is een voorbeeld. Of paardrijden, ballonvaren of duiken.”

Voor Desiree Geysen (31) begon het allemaal met haar eigen nieuwsgierigheid naar auto’s. “Mijn ouders hadden geen auto, ik vond met iemand meerijden altijd al heel bijzonder. Tegenwoordig zit ik vrijwel dagelijks in de auto, naast mijn man. Ik vind het nog steeds erg leuk. Ik hoor de geluiden, voel de beweging, maar ik ben ook nieuwsgierig naar het gevoel van het rijden zelf, het sturen en schakelen. Met mijn man heb ik wel eens een paar meter gereden op een industrieterrein. In geval van nood kan ik de auto aan de kant zetten, dat is ook in het belang van mijn eigen veiligheid. Maar echt een stuk rijden, dat gaat nu eenmaal niet. Een tijd geleden ben ik eens naar een antislipschool gestapt om te vragen of ik op zo’n grote vlakte, waar niets te beschadigen valt, een eindje mocht karren. Verbazing was de eerste reactie, maar na mijn uitleg was het antwoord: ‘Waarom eigenlijk niet?’

Die eerste keer was een onvergetelijke belevenis.” Eerder al deed Desiree Geysen ervaring op achter het stuur van een terreinwagen. “Grote, zware auto’s, vierwielaandrijving en diepe sporen maken in de modder; dat is mijn hobby.”

Tandem

Tandem


Tijdens de bijeenkomsten die de stichting I Experience organiseert, kunnen blinden onder andere motorrijden, met zijwielen, of op quads. Terreinrijden is ook mogelijk. Alles vanzelfsprekend onder begeleiding van instructeurs.
Maar ook eenvoudiger, individuele wensen kunnen in vervulling gaan. “Zo ken ik een mevrouw die veel van fietsen houdt. Ze rijdt vaak op een tandem maar het lijkt haar zo leuk om nu eens alleen te fietsen, zelf te sturen. Dat gaan we dus proberen.

Iemand anders wilde graag eens in een cockpit van een straaljager zitten. Hebben we inmiddels geregeld, in het Vliegtuigmuseum in Driebergen.”

Blinden en andere gehandicapten komen regelmatig in aanraking met zaken die ondanks hun gewone karakter toch vreemd of onbekend zijn. Desiree Geysen: “Ik ken mensen die bijna elke dag met de trein reizen, maar eigenlijk geen idee hebben hoe zo’n ding er uit ziet. Op een gewoon station is het niet mogelijk een treinstel te onderzoeken. Met I Experience kunnen we dat wel organiseren. We vragen de spoorwegen eenvoudig eens een trein voor ons apart te zetten. Met een beetje geluk kunnen we dan ook in de cabine rondneuzen.

Voor blinden is dat extra leuk; ik weet toevallig dat er veel geluidssignalen zijn die machinisten voor van alles en nog wat waarschuwen.”

Zelfs voor mensen met een forse handicap of beperking is volgens Desiree Geysen bijna alles mogelijk. “Skiën of snowboarden, geen probleem. Met een halfzijdige verlamming kun je prima op een quad rijden. Zelf heb ik leren waterskiën; inmiddels gaat het al behoorlijk hard.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.