Op ’t eerste gezicht

Hoe mensen op het eerste gezicht beoordelen.

In de werkelijkheid reageren wij niet zo spontaan en ongestuurd als wij denken. Vanuit het verleden heeft iedere persoon een database aan gegevens verzameld, die op allerlei manieren met elkaar verbonden zijn. Deze associaties van beeld, geluid, geur, smaak en iedere onderlinge combinatie koppelen wij aan emoties. Hoe werkt dit? Wat nemen wij zo onbewust waar, wat tegelijkertijd van enorm belang kan zijn in ons leven?

hierover las ik een paper (van internet verwijderd) dat probeerde antwoord te verschaffen op die vragen en duidelijkheid te creëren over het denkproces bij eerste ontmoetingen.

Ik vond het een erg interessant artikel. Herken er wel wat in, sommige dingen niet. Toen ik nog kon zien beoordeelde ik mensen ook bij een eerste ontmoeting, vaak bij een eerste oogopslag. Dit gebeurde vaak onbewust, alsof ik het niet onder controle had. Ik wílde mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, op de eerste indruk die ze op me maakten. Nu ik blind ben werkt het heel anders. Ik kijk niet meer met mijn ogen en krijg zo een andere indruk, eentje die meer gebaseerd is op hoe ik hem/haar ervaar, het karakter, gedrag, stem, manier van praten. Meer inhoudelijk dus in plaats van op het eerste gezicht.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

8 reacties

  1. Het artikel komt bij mij over als een proefwerk van een student marketing. Geknipt en geplakt door Jeroen van Geel. Hij babbelt te veel, valt in herhaling en maakt ook nog eens spelfouten. Als leraar zou hij van mij de opdracht krijgen in zijn eigen woorden en minstens de helft korter het verhaal nog een keer te vertellen.

  2. Tóch treft hij wel doel. Toevallig net ook een stukje geschreven over vriendschap, wat hier wel bij aansluit. Herkende mezelf erg in een bepaalde passage over te snel iemand vertrouwen na pesten. Maar inderdaad, verder wat aan de lange kant.

  3. @Kim: leuk dat je mijn artikel hebt gevonden en het interessant vond, staan inderdaad teveel fouten in – ik ga ze er binnenkort maar eens uithalen 🙂 (*krabt achter zijn oren*)
    @paardenman: niets is geknipt en geplakt, puur een combinatie van veel lezen, luisteren, denken en combineren
    – ik zal het binnenkort eens herzien

  4. Jeroen, leuk dat je hier langskomt!!
    Ik kan er niet meer aan toevoegen dan dat ik me aansluit bij Paardenman. Dus; laat het weten als je je versie hebt herzien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.