Internetbrowser vergroot webpagina’s

Het bedrijf Opera Software heeft een testversie vrijgegeven van een nieuwe internetbrowser die met name voor slechtzienden interessant is. De browser heeft namelijk een handige vergrotingsoptie en er zijn ook mogelijkheden voor besturing middels voice command. De browser is geschikt voor computers die op een Windows besturingssysteem draaien.

Computerscherm

In de taakbalk is er een ‘zoomknop’ opgenomen die een pagina van 20 tot maar liefst 1000 procent kan vergroten. Bovendien is er een “Fit-to-Window-Width” functie, die de tekst aanpast aan de breedte van het venster, zodat het niet nodig is om van links naar rechts te scrollen om de tekst te lezen. Dat is een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid van internet voor slechtzienden.
De spraaktechnologie maakt het mogelijk om middels commando’s als “Opera next link”, “Opera back” en dergelijke over het net te surfen. Ook kun je Opera als screenreader gebruiken en de inhoud van webpagina’s en e-mailberichten hardop laten lezen. De spraakfunctionaliteit werkt overigens alleen onder Windows 2000 en XP. In het Engels tenminste, want Nederlands begrijpt de browser niet.

De bètaversie is op dit moment gratis te downloaden op de site van Opera. De webbrowser is snel, neemt minder dan 4 MB in, is gebruiksvriendelijk en relatief veilig, aldus het bedrijf. Begin dit jaar zal de uiteindelijke versie van de nieuwe browser worden gelanceerd.
www.opera.com

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.