Herkeuring WAO

Omdat navolgende mij persoonlijk aangaat, en velen die ik ken, plaats ik dit bericht:

Herkeuring WAO

Maandag 17 oktober 2005 – Het- opnieuw keuren van mensen die in de WAO zitten, is volgens de pas opgerichte stichting CORV onrechtmatig. De stichting Collectieve Rechtsvordering spant een rechtszaak aan tegen de staat en uitkeringsinstantie UWV om de herkeuringen ongedaan te krijgen. CORV vergelijkt de herkeuringen met een brandverzekering, waarvan de voorwaarden veranderen als het huis is afgebrand.

Den Haag – De wao moet volgens de CORV worden gezien als een normale verzekering. Het kabinet heeft de polisvoorwaarden gewijzigd, nadat mensen al schade hebben geleden. De stichting wil optreden namens iedereen die moet worden herkeurd, zo meldde ze gisteren. Volgens CORV zullen zo’n 150.000 mensen met een wao-uitkering er flink in inkomen op achteruit gaan, omdat ze minder of helemaal niet meer arbeidsongeschikt zullen worden verklaard. Het verlagen of stopzetten van de uitkering is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, aldus de organisatie.

De Waal
CORV is in augustus van dit jaar opgericht. De stichting is een initiatief van J. de Jong, hoofd van het Bureau beroepsziekten van vakcentrale FNV. In de raad van advies zit onder anderen oud-FNV voorzitter De Waal: “In mijn jaren bij de vakbeweging ben ik veel mensen tegengekomen die tussen de raderen van ambtelijke molens raakten. Een club die het risico wil nemen voor die mensen op te komen, heeft uiteraard mijn steun.”

Wao’ers kunnen zich op de internetpagina aanmelden bij de stichting. Aansluiten bij de juridische procedure kost wel 30 euro. Als CORV de zaak wint, volgt een schadeclaim.
Met de herkeuring van wao’ers is vorig jaar oktober gestart.
In totaal moeten 325.000 mensen opnieuw worden beoordeeld. Dat gebeurt volgens nieuwe, strengere normen.
Eerder dit jaar bleek dat ongeveer de helft van de mensen die tot dan toe waren herkeurd, deels of geheel zijn goedgekeurd. Zij moeten weer (deeltijd)werk zoeken.
Dat aantal was hoger dan verwacht.
Bron: Brabants dagblad

CORV stelt dat de herkeuringsoperatie onrechtmatig is. De WAO is namelijk gewoon een verzekering voor werknemers. En bij verzekeringen werkt het zo: mensen sluiten onder heldere voorwaarden een polis af en betalen premie in ruil voor uitbetaling bij schade.


Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

19 reacties

 1. Hoi!
  Fijn dat je van het UWV duidelijkheid hebt gekregen en ook fijn dat je bijna aan de slag kunt met werk! Ja ja, het zal even wennen zijn, maar het zal jou goed gaan Kim!

 2. Hoeveel kilo ben je afgevallen van de zenuwen voor het gesprek? 8)
  Ben in elk geval blij te lezen dat je je inkomen behoudt. En over het resultaat van de proefplaatsing lezen we wel.

 3. Dat zal even wennen worden maar wat moet moet hè. Gewoon netjes op tijd naar bed… Duurt nog even maar dan zal ik hier vertellen over mijn werk!

 4. Gefeliciteerd Kim! (Of is dat nog iets te vroeg om te zeggen?) Vind het belachelijk eigenlijk dat mensen zo moeilijk moeten doen. Aan de ene kant wordt er geroepen dat we allemaal aan het werk moeten, aan de andere kant worden mensen geweerd (En dan heb ik het niet eens over de redenen, want die kunnen heel erg uiteenlopen) Ze zouden eens je log moeten lezen over hoe je een handicap moet opvatten! Hebben ze bij die keuring wel gekeken naar wat je allemaal KAN en niet naar wat je allemaal NIET kan? Ik wens je in ieder geval ontzettend veel succes met de baan! Super! En ik ben heel benieuwd naar de eerste logs over je werk! Ik duim voor je!
  Pat

 5. Patrick, bij de medische keuring kijken ze naar wat je nog wel en wat je niet kunt… Praktisch gezien.
  De arbeidsdeskundige moest 3 functies kunnen duiden waarin ik werkzaam zou kunnen zijn, zónder dat daartoe de werkplek aangepast moet worden. En die zijn er niet.

 6. Is daar dan vanuit de regering of een gemeente geen subsidie voor om dat te regelen, die aanpassingen? Ik vind het eigenlijk een beetje oneerlijk… Ik bedoel: Als ik langdurig ziek zou zijn, wordt er iets geregeld en kan er ineens van alles. En wanneer ik dan weer beter ben, stroom ik gewoon weer terug… Ik snap dat nou niet hè! En thuis werken? Is dat ook geen optie?

 7. Patrick, je hebt me niet goed begrepen. Om mijn percentage arbeidsongeschiktheid vast te stellen gaan ze uit van 3 functies, banen, waarin ik moet kunnen werken, zonder aanpassing. Aangezien ik altijd een aanpassing nodig zal hebben, voor de pc, is dat onmogelijk. Dat betekent dat ik 80-100% arbeidsongeschikt ben. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kán werken. En ja, de aanpassingen op de werkplek worden door het UWV betaald. Je moet onderscheid maken tussen praktijk en theorie. De theorie, die van het UWV, kijkt dus naar wat mogelijk is, zonder aanpassing. Tja, regels. Als ze uit zouden gaan van werkplekken die aangepast kunnen worden zijn er natuurlijk meer functies te bedenken… Snappie?

 8. Tjee Kim,wat een verandering,voor jou!
  kom je maar even een doorgeefknufff geven 😀
  fijn weekend lieverd,xxx
  Stoel vast houden!!!! En stevig ook hoor!!! Want hier komen ze!!! *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* Je bent net geknuffeld !! Helemaal, en er is geen ontsnappen aan deze keer !!! Dit is een start van een totale *KNUFFEL* oorlog! Dus knuffel iedereen die je kent !!! Knuffel je vrienden, je vijanden, iedereen!!! Een knuffel, zo klein, en de betekenis zo groot. Het kan een lach op iemands gezicht toveren. Dus laten we eens knuffelen op zijn tijd !!! Iedereen heeft wel eens een knuffel nodig, ook ik..!!! Als je deze mededeling krijgt, breng het verder naar tenminste 10 spacevrienden, inclusief de persoon van wie je het gekregen hebt. Verder wens ik je een fijne knuffeldag.. Zit je nog????

 9. Oké Kim, ik snap het nu inderdaad! Excuses van mijn kant hoor! Maar dat heb je snel hier in Nederland, dat je bepaalde regelgevingen niet snapt zeg maar… In ieder geval ben ik blij dat je toch nu een kans krijgt om ergens te laten zien wat je in huis hebt! (Ik duim al een paar dagen zeg maar!) :Glimlach:

 10. Geeft niks hoor, het is een ondoorzichtig woud van regels. En zo krom als wat, maar daar zal ik het nu niet over hebben. Ja, ik krijg een kansje, nou ja een werkervaringsplaats… kan ik laten zien wat ik in mijn mars heb, misschien, hopelijk, onzekerheid en onbekendheid wegnemen mbt mijn handicap enz. En wie weet, zit er nog een baan aan vast ook!

 11. Wens je alvast enorm succes,… en een heerlijk weekend Kim… en nog wat
  Ehm,… een “knuffel” oorlog ontketend bij de Webloggers …
  Enne,… ik doe dus het vervolg van mijn knuf…
  Niet lachen,… gewóón …
  *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF*
  Als je deze mededeling krijgt, breng het verder naar tenminste 10 spacevrienden, inclusief de persoon van wie je het gekregen hebt. Verder wens ik je een fijne knuffel weekend… groet RoyJava

 12. Smaken zullen ook hierin wel verschillen, ik vind dat ge*KNUFF* dat ik zo her en der tegenkom vreselijk, maar goed, daar kwam ik niet voor.

  Fijn dat de herkeuring goed is uitgepakt voor jou, Kim.
  Als je er, zoals ik, zelf niet mee te maken hebt is het niet in te schatten hoeveel ‘verkeerde’ (her-)beoordelingen er zijn; cijfers zeggen niet alles. In mijn omgeving ken ik jou en de vader van Rosanne (zwaar MS-patiënt) die ermee te maken hebben en in beide gevallen geen problemen. Verder ken ik van nabij een paar gevallen die binnen afzienbare tijd een herkeuring krijgen en die hun hart vasthouden … wat ik me goed voor kan stellen, want ik begrijp van beiden niet waarom ze überhaupt in de WAO zitten, ken ze goed genoeg om te weten wat ze allemaal wél kunnen en dat is minstens zoveel als ik. 8) Bij strengere maatstaven vallen er helaas altijd mensen tussen de wal en het schip; de goeden hebben onder de kwaden te lijden, als er niet zoveel kwaden zouden zijn zouden deze nieuwe maatregelen wellicht niet genomen zijn.

 13. Kim: ik ben héél blij voor je hoor! Ik wens je nogmaals maar ook heel veel succes met je baan straks.
  In gedachten blijf ik duimen voor jullie toekomst, in gedachten hoor: ik heb mijn handen nu zélf hard nodig met de verhuizing :Glimlach:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.