Ov-chipkaart en toegankelijkheid

Ov-chipkaart en toegankelijkheid

Ter info

Deze week is het weer de Week van de Toegankelijkheid. In heel het land wordt aandacht gevraagd voor toegankelijkheidsproblemen die mensen met een beperking dagelijks tegenkomen.

De Chronisch zieken en GehandicaptenRaad Nederland (CG-Raad)organiseert deze actieweek samen met de Anbo (belangenorganisatie voor 50 plussers) en Viziris (netwerkorganisatie van mensen met een visuele handicap). De week begon met de Dag van de Witte Stok. Deze dag is er om aandacht te vragen voor de toegankelijkheidsproblemen waar vooral visueel gehandicapten mee te maken hebben. Er waren in dat kader veel lokale activiteiten georganiseerd.

Ov-chipkaart

Een heet hangijzer wat betreft toegankelijkheid is op dit moment de invoering van de OV-chipkaart. In Amsterdam werd dan ook actie gevoerd op het metrostation Waterlooplein. Afgevaardigden van Viziris, Visio en het KNGF stonden hier de pers te woord om uit te leggen wat er nog allemaal mis is met het nieuwe systeem. Voor visueel gehandicapten ontbreken geleidelijnen naar de poortjes en het perron, de oplaadapparatuur voor de chipkaarten is – door de touchscreens – niet bruikbaar en de SOS-zuilen zijn onvindbaar.
Smileys in trein
Dhr. Cohen Rapoport, consulent van Viziris, is tevreden over de belangstelling van de pers: “Ze stonden meteen allemaal om de geleidehonden heen om te fotograferen”, vertelt hij. Vanuit de politiek was er echter weinig respons: “Ze hebben het allemaal veel te druk” aldus Cohen Rapoport.

Er wordt al langer actie gevoerd om aanpassingen te realiseren die de OV-chipkaart ook bruikbaar maken voor gehandicapten. Toch moet er wat Viziris betreft nog heel wat gebeuren voordat het nieuwe systeem landelijk ingevoerd kan worden. Met deze actie in Amsterdam is dit in elk geval weer eens onder de aandacht gebracht.

Meer info week van de toegankelijkheid

2 reacties

  1. Haha ja dank je.
    Maar pas op, misschien is het kleurcontrast niet in orde. In dat geval denk ik het nog wel te horen van de een of ander!
    En dat dropdown menu bovenaan, met alle logjes, is lastig te hanteren met Jaws7, maar ik heb er een foefje voor gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.