200 jaar braille

2009 is door organisaties van mensen met een visuele beperking uitgeroepen tot Louis Braillejaar. Internationaal zal het tweehonderdste geboortejaar van Louis Braille worden herdacht. Louis Braille (1809 – 1852) is de uitvinder van het brailleschrift, waarmee blinden en zeer ernstig slechtzienden kunnen lezen en schrijven. Het brailleschrift wás en is nog steeds van groot belang voor de emancipatie en maatschappelijke participatie van blinde mensen. Het wordt inmiddels in de hele wereld gebruikt. Alle talen kunnen ermee worden gelezen en geschreven.

Meisje leest braille

Van prikpen tot computer
Het brailleschrift bestaat uit tekens van maximaal zes punten, die op 63 manieren gecombineerd kunnen worden. De punten worden vanaf de onderkant in het papier gedrukt, zodat ze aan de bovenkant met de vingers kunnen worden gelezen. Braille schrijven begon met een eenvoudig prikbordje en prikpen. Daarmee werd voor blinden de poort naar de wereld geopend: voortaan konden zij in hun eigen schrift geschreven informatie lezen. Vooral aan boeken bleek enorm veel behoefte te zijn. Die waren niet aan te slepen. Door de komst van brailleschrijfmachines en brailledrukkerijen konden omzettingsprocessen worden versneld en collecties aanzienlijk worden uitgebreid. School-, studie-, jeugd-, kook-, kunst-, cultuur-, informatieve boeken, romans, enz. Alle genres zijn i.v.v. brailleboeken leverbaar. En met speciale computeraanpassingen, zoals brailleleesregels en -printers, kan tegenwoordig ook digitale informatie via internet en e-mail worden gelezen en bewerkt.

Kim en brailleleesregel

Ook in Nederland zal het brailleschrift in 2009 op allerlei manieren voor het voetlicht worden gebracht. De activiteiten richten zich zowel op (potentiële) gebruikers als op andere belangstellenden.
Om het grote publiek met het brailleschrift te laten kennismaken, gaat de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) in vier Openbare Bibliotheken in Noord-Brabant workshops ‘Braille lezen en schrijven’ verzorgen. De workshops staan gepland voor zaterdag 14 maart a.s., midden in de Boekenweek, en worden gehouden in de hoofdvestigingen van de bibliotheken Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda. De workshops staan open voor IEDEREEN, kinderen én volwassenen, die in het brailleschrift geïnteresseerd is. Meer inlichtingen bij de heer Rinus Rijk Tel. 0486 472690.

Ook interessant: Braille without borders

Ik heb zelf braille in de zomer van 1991 leren lezen en schrijven. Na de eerste les dacht ik dat ik het nooit onder de knie (vingers) zou krijgen. Ik zette door, oefende vaak thuis en na een les of 8 kon ik braille lezen. Wat een uitkomst! Niet alleen boeken lezen of bij het gebruik van mijn pc maar ook is het handig om kruidenpotjes te voorzien van een braillesticker, of bijvoorbeeld cd’s en dvd’s. Onlangs nog moest ik medicijnen halen bij de apotheek en tot mijn verrassing bleek op de verpakking braille te staan. Van mij mag het veel meer toegepast worden!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.