Site van zorgverzekeraar leest voor

Zorgverzekeraar laat site voorlezen

Zorgverzekeraar VGZ laat voortaan delen van haar website voorlezen door een computerstem. Op tekstrijke VGZ-webpagina’s staat een menuknop met de tekst ‘Lees voor’. Als je hierop klikt, wordt de pagina en desgewenst ook tekst uit Word- of PDF-bestanden, voorgelezen.

De VGZ wil op deze manier klanten bedienen die een leeshandicap hebben, zoals slechtzienden, dyslectici, mensen met een verstandelijke handicap of analfabeten. De zorgverzekeraar weet uit onderzoek dat maar liefst twintig procent van de Nederlandse bevolking liever luistert dan leest, omdat dat makkelijker is of omdat men een handicap heeft.

De sprekende website is volgens de federatie slechtzienden- en blindenbelang slecht bruikbaar door
deze doelgroep. De voorleespagina’s worden namelijk pas bereikt via de slecht toegankelijke hoofdpagina…
Dus: ik wil wel maar ik kan niet?

Boos poppetje met rood hoofd

Meer over Readspeaker

Natuurlijk staat de tijd niet stil, evenals de ontwikkelingen. De site meldt: ReadSpeaker biedt online, SaaS (Software as a Service) en on-premises tekst-naar-spraakoplossingen voor websites, apps, e-books, e-learning, documenten, klantenservices, ticketverkoop- en omroepsystemen in de transportbranche, media, robotics, embedded devices, self-service applicaties, IoT, en meer.
Nog niet overtuigd? Lees hier meer voordelen van tekst naar spraak.

10 reacties

 1. Toch is het positief dat ze in elk geval de intentie hebben het gemakkelijker te maken voor leesgehandicapten. Dat dat nog niet helemaal lukt is jammer, maar ze do├ęn er tenminste iets aan. Ik neem aan dat VGZ erop gewezen is dat de hoofdpagina aangepast moet worden?

 2. Dat is inderdaad niet erg handig gedaan, het is te hopen dat ze het snel aanpassen inzake de veranderingen die er aan zitten te komen!

 3. De intentie is inderdaad prima, alleen maar toe te juichen. In het artikel stond verder:
  Het Testteam Drempels Weg van de federatie biedt VGZ dan ook een gebruikerstest door ouderen en gehandicapten aan. VGZ zou met een
  volledig toegankelijke website een voorbeeldfunctie voor zorgverzekeraars vervullen, aldus de federatie.

 4. Aanvulling:
  VGZ heeft toegezegd hier nadrukkelijk naar te kijken, maar geeft tevens aan dat de site natuurlijk niet alleen voor slechtzienden en blinden is gebouwd, maar voor iedereen. VGZ en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang hebben besloten om de site door het “Testteam Drempels Weg” te laten toetsen. Dit team bestaat uit een groep ouderen en mensen met verschillende handicaps die elke maand vijf belangrijke websites testen op toegankelijkheid. Daarbij gaat zij uit van de 16
  toegankelijkheidsrichtlijnen van het World Wide Web Consortium.
  De Federatie roept alle zorgverzekeraars op het voorbeeld van VGZ te volgen en contact met haar op te nemen voor een test van de toegankelijkheid van hun website voor ouderen en gehandicapten.

 5. Over het algemeen ben ik vrij handig op internet. Maar de knop lees voor heb ik nergens gevonden. Ben op een gegeven moment maar wat gaan aanklikken, in de hoop dat… maar niks hoor. Nu leest mijn pc toch al alles voor, maar ik had graag willen horen hoe dat daar gemaakt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.