Luisterboek

Luisterboek wint terrein

In de Nederlandse boekwinkels begint het luisterboek langzaam terrein te winnen. De displays met gesproken boeken op audio-cd zijn vooral in grote boekwinkels en warenhuizen te vinden.

Bij een boekwinkel als Gianotten in Breda krijg je een aardige indruk van het aanbod. Het kan bijna niet anders of ook hier staat de populaire ‘Da Vinci Code’ van Dan Brown bovenaan. Goed voor zeven uur luisterplezier – het is een verkorte versie – voorgelezen door ene Piet van der Pas. Prijs 19,95 euro.

Populair

Populairder zijn de boeken die door de auteur zelf worden voorgelezen. Volgens de boekhandel hebben deze luisterboeken verre de voorkeur. Ga maar na: Anna Enquist, Hella Haasse, Gerard Reve, Midas Dekkers, Kees van Kooten, Remco Campert, Freek de Jonge, J.J. Voskuil, J. Bernlef, wie wil ze niet graag horen. En dat blijkt dus te kunnen.

Dode schrijvers blijven voortleven in hun stem, zoals Simon Carmiggelt, Toon Hermans, Lucebert en Boudewijn Büch. En ook Karel Glastra van Loon is voor het nageslacht vastgelegd als voorlezer van zijn eigen bestseller De Passievrucht.

Vroeger was het ‘gesproken boek’ een uitkomst voor blinden. Later werd ook de markt voor kinderen ontdekt. Maar na de sprookjes van Grimm en Andersen en de volledige werken van Annie Schmidt, Astrid Lindgren en Dick Bruna is het nu tijd geworden voor volwassen literatuur.

Luisterrijk
Al in 2006 was Luisterrijk trendsetter in Nederland met de eerste onafhankelijke downloadshop voor luisterboeken. Luisterrijk levert de luisterboeken als mp3-bestanden, die – dankzij diverse zelf-ontwikkelde innovaties – voorzien zijn van een klantvriendelijke ‘social DRM’ beveiliging. Luisterrijk werkt samen met meer dan tweehonderd gerenommeerde uitgeverijen in onder meer Nederland, Vlaanderen, Engeland, Duitsland, Denemarken en Zuid Afrika.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

13 reacties

  1. Laatst las ik ook al een logje over het gesproken boek. Het lijkt me zo heerlijk om voorgelezen te worden!
    De Passievrucht staat op mijn verlanglijst en De Da Vinci code.
    Ik vind het wel heel belangrijk dat het de goede stem is bij het juiste verhaal.
    Het lijkt me trouwens ook wel wat om zelf boeken in te spreken!
    Gelukkig heb ik nog boekenbonnen. Binnenkort ga ik eens luisteren in de boekwinkel.

  2. Klopt helemaal, de stem is heel belangrijk. Tot nu toe heb ik bijna alleen goede ervaringen. Sommige mensen kunnen zo goed voorlezen, in het verhaal meegaan, met de juiste intonatie. Als ze dat niet kunnen is er niks aan hoor, om naar een gesproken boek te luisteren. Ik ben inmiddels al zo gewend om op die manier te lezen dat ik me haast niet meer kan voorstellen hoe het anders kan, cq hoe het vroeger ging. In braille lezen kan ik wel maar dat vind ik niks, duurt me te lang. Terwijl je het tempo in kunt stellen van de speler, als ik een gesproken lees. Als ze te langzaam gaan zet ik hem een standje hoger, vaart erin!!

  3. Ik lees in de klas dikwijls voor. Zelf in de hogere groepen iedere dag een stukje. Vorig jaar deed ik groep 8 en zelfs daar kan je ze helemaal meevoeren. Daarnaast vertel ik volgens de kinderen ook heel boeiend. Geschiedenis is ieder jaar ineens weer het lievelingsvak voor een heleboel kinderen. Voorlezen vergroot de fantasie, omdat je dan alleen maar hoeft te luisteren en als iemand inderdaad de juiste intonatie gebruikt, kan de lezer helemaal meegevoerd worden. Er wordt dan een beeld voor ze gevormd. In veel gevallen helpt dit een boek te begrijpen. Ikzelf lees juist weer graag boeken, omdat ik dan juist zelf een beeld ervan kan maken. Snap je? Perfect dus om leerkracht te zijn! Ben trouwens ook een boek aan het schrijven op een andere log. Klik maar eens aan via mijn website. Kan altijd kritiek gebruiken!

  4. Ik weet dat nog zo goed van mijn lagere schooltijd. Het was heerlijk om dan te luisteren naar de ‘meneer’ of ‘jufrouw’.
    Ik geloof onmiddellijk dat jij boeiend kunt vertellen, want zo schrijf je ook. Ik ben het trouwens niet met je eens, als ik je goed begrijp, over dat een beeld vormen. Jij zegt dat je door intonatie en zo als het ware een beeld voorgeschoteld krijgt…? Ik vind juist dat door naar een gesproken boek te luisteren ik helemaal in het verhaal mee kan gaan, en mijn eigen fantasie erbij kan gebruiken om me een beeld te vormen. Het lezen kost geen energie, het is geen inspanning, dus houd ik genoeg over om mijn eigen plaatjes erbij te maken!

  5. Hoi Kim! Even een bedankje op deze log voor de mooie spreuken over vriendschap! Heeft wel niets met de boeken (alhoewel ik zo ook even op jouw antwoord zal reageren) Ze zijn erg mooi! En zoals jij mijn reactie eventje benadert, zo bedoelde ik het eigenlijk ook hoor! Hahaha! Dan kwam het even verkeerd over, maar dat bedoel ik dus. Je hoeft er geen energie in te steken, alleen maar te’absorberen’. En natuurlijk vorm je er wel plaatjes bij van jezelf. Maar dàt kan pas als er goed wordt voorgelezen denk ik. Aandacht vasthouden, dat is het belangrijkste. Tot kijks!

  6. Ja klopt. En die aandacht kan alleen vastgehouden worden als het boek goed wordt voorgelezen. Als je een stem hoort waaraan je je ergert ben je dus niet meer met het verhaal bezig. Of als woorden verkeerd uitgesproken worden, dát vind ik dus irritant! :Knipoog:

  7. De voorleesstem en uitspraak is inderdaad erg belangrijk. Ik had onlangs een boek ontleend over “romantiek bij The Flying Doctors”; je weet wel, dat boek van die geweldige Australische doktersserie van eind de jaren ’80, begin de jaren ’90.
    Nou ik moet zeggen dat ik het net 1 cassette heb uitgehouden … Want Geoff heette plots Djof (normale uitspraak: Djef), en DJ (deejay, Engelse uitspraak), heette plots gewoon D J (in het Nederlands uitgesproken letters). Dan had je ook nog Nancy Buckley, en dat werd ook zo zo vernederlandst. Tsja … het mag dan een heerlijke serie zijn maar het luisterboek trok wat mij betreft gewoon op nix ;).

  8. Ik kan het me levendig voorstellen, Kim. Ik heb die serie toen trouwens geregeld op tv gezien. Maar dat zou voor mij ook een reden zijn het boek terug te sturen. Want het enige waarmee ik me dan nog bezig zou houden is me irriteren! :Knipoog:

  9. Ik heb ook het luisterboek herontdekt en ben weer lid geworden van de blindenbibliotheek. Soms ben ik gewoon te moe om een boek vast te houden en is het voor mijn ogen te vermoeiend om te lezen. In 1993 was ik ook al eens lid, maar heb het na een jaar afgezegd omdat het weer beter met me ging.
    Dit terzijde 😉 Ik heb vorige week 3 boeken aangevraagd, The Glass Lake van Maeve Binchy, Wilde Tijm van Rosamunde Pilcher en de Trassi tantes van Yvonne Keuls. Wilde Tijm vind ik niet om aan te horen terwijl de andere twee boeken ontzettend goed voorgelezen worden. Jammer dat je niet op voorlezer kunt zoeken. Ik ben blij met mijn herontdekking.
    Oh,ja voor gratis boeken moet je eens kijken op de VPRO site.
    Jackie

  10. Ja, die site van de VPRO, daar had ik al eens wat over gehoord.
    Ik moet zeggen dat ik ook wel mijn voorkeuren heb qua voorlezer. Sommigen zijn echt heel goed. Maar het is me nog maar zelden overkomen dat ik een stem niet om aan te horen vind, gelukkig. Gebruik jij ook een Daisyspeler?

  11. Nee, ik gebruik de pc of een gewone mp3 speler. Het nadeel van de laatste is dat ik niet kan beginnen waar ik ben gebleven als ik het apparaat heb uitgezet. Vaak moet ik het hele hoofdstuk weer horen. Op zich niet erg als het een Engels boek is.
    Ik heb bij het ziekenfonds nog niet geprobeerd of ik voor een Daisy speler in aanmerking kom. Het schijnt dat ze erg streng zijn. Voorlopig gaat het op deze manier ook.
    http://audioboeken.pagina.nl/
    http://www.audiobooksforfree.com/screen_main.asp
    http://boeken.vpro.nl/dossiers/17468829/
    Ik heb wat links geplakt waar je gratis audioboeken kunt downloaden. Ik weet alleen niet of ze werken.

  12. Bedankt voor de links, ik zal ze zeker eens testen!
    Of ze streng zijn met het toekennen van een Daisyspeler weet ik niet.
    Het is bedoeld voor mensen met een leeshandicap en dat zijn niet alleen visueel gehandicapten. Het is inderdaad wel te doen op pc of mp3-speler, maar wat je zegt; het opnieuw moeten lezen van een hoofdstuk kan erg hinderlijk zijn, zeker als je bijna aan het eind was!! Ach, als je zin, tijd, energie e.d. hebt kun je altijd nog een aanvraag doen, je weet maar nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.