Scribit.tv, platform voor audiodescriptie

Scribit.tv gelanceerd, online platform voor audiodescriptie

‘Meelachen, meehuilen, meepraten, meedoen!’ Met dat motto lanceert Bartiméus Sonneheerdt vandaag scribit.tv. Een innovatief digitaal platform, waarop ziende mensen beeldbeschrijving geven bij online-video’s. Blinden en slechtzienden kunnen beschreven video’s bekijken en beluisteren. Vervolgens kunnen ze en er net zo makkelijk over meepraten als vrienden en collega’s die de clou wél hebben kunnen zien. Tv journaal zonder scribit.tv

Toegankelijkheid dankzij Scribit.tv

Audiodescriptie kennen we vooral van film en live theatervoorstellingen: beschrijving van beelden en scènes die mensen met een visuele beperking niet kunnen zien. Tot voor kort hadden online-video’s geen beeldbeschrijving. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt wilde daaraan een einde maken en ging met KPN Mooiste Contact Fonds een samenwerking aan om scribit.tv te realiseren. De wereld van online-video’s wordt hiermee een stuk toegankelijker voor blinden en slechtzienden.

vrijwilligers

Een ruime selectie van Nederlandse YouTube-filmpjes – van nieuwsvideo’s tot klusvideo’s, make-up tutorials of instructie video’s – moet uiteindelijk op scribit.tv te vinden zijn. Mét gesproken beeldbeschrijving. Om die te maken is een leger vrijwilligers nodig. Projectmanager Eveline Ferwerda heeft al een groep van tientallen beschrijvers verzameld die Scribit gaan gebruiken, een eenvoudige online tool, die je zo onder de knie hebt. Maar het moeten er veel meer worden, benadrukt ze. Want hoe meer beschrijvers, hoe meer toegankelijke video’s! Scribit wordt zo een steeds groeiende bibliotheek van video’s met audiodescriptie.”Dus willen we zoveel mogelijk lawaai maken op social media”.

ambassadeurs

Een team van Scribit-ambassadeurs zet zich in om beschrijvers te werven en de wereld te vertellen waarom het zo belangrijk is dat Scribit een succes wordt. Ambassadeur Laurie: “Ik vind het heel fijn als ik straks viral video’s zelf kan bekijken op het moment dat ze populair zijn. Zo kan ik er ook, met mijn visuele beperking over meepraten”.
Mannetjes roddelen

Op scribit kun je niet alleen video’s beschrijven en bekijken, je kunt er ook aangeven van welk filmpje jij beeldbeschrijving wilt. 

Bron: Redactie Voorste kamer

Lees hier over Audiodescriptie

Update

Geen toegankelijke YouTube video’s meer voor blinden en slechtzienden: scribit.tv stopt.
Lees hier meer over het einde van deze dienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.