World sight day, over vermijdbare blindheid

World sight day, aandacht vor vermijdbare blind- en slechtziendheid

Een boterham smeren, even op de fiets naar de supermarkt, televisie kijken…. Voor veel mensen normale zaken op een dag. Maar voor ruim 300.000 Nederlanders zijn dit soort dingen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Want zonder goede ogen worden zelfs de simpelste dingen een stuk ingewikkelder.

Op 13 oktober wordt er tijdens de World Sight Day aandacht gevraagd voor mensen met een visuele beperking. In Zwolle is afgelopen week al een voorproefje op deze dag gehouden en konden belangstellenden langs bij De Terp in Diezerpoort. Want hoe is het eigenlijk om slechtziend of blind te zijn?

Tekst: Renée Suichies
Bron: Zwolsnieuws.nl
12 oktober 2011

World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, waarbij wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd worden om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid.
285 miljoen mensen zijn blind of slechtziend, maar bij 80% is dat niet nodig. Dankzij toegang tot zichtreddende oogzorg kunnen vele van deze mensen hun zicht terugkrijgen en alles wat ze hierdoor zijn kwijtgeraakt.

De World Health Organization (WHO) heeft de tweede donderdag van oktober uitgeroepen tot World Sight Day. Blindheid en slechtziendheid zo veel mogelijk voorkomen, dat is het doel van deze jaarlijks terugkerende dag.

In veel landen is oogzorg niet zo vanzelfsprekend en toegankelijk als in Nederland, maar ook in ons land kunnen we niet om World Sight Day heen. Iedereen kan problemen krijgen met zijn ogen. Juist in Nederland is er meestal meer aan te doen dan mensen soms denken. Tijdig opsporen en behandelen kan veel problemen met het zien en met het gezichtsveld voorkomen. In het hele land organiseert de Oogvereniging dan ook informatiebijeenkomsten.
Oogvereniging

Op deze engelstalige site vindt u meer informatie over deze dag: iapb.org
Op internet is echter veel meer info te vinden, want jaarlijks wijzigt het thema en worden er andere activiteiten georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.