Wat zie je als…je niet kunt kijken? Een speciale dvd geeft antwoord.

Wat zie je als..

Op de dvd ‘Wat zie je als je niet kunt kijken? is te zien hoe enkele leerlingen van de school van Bartiméus in Zeist samen een dagje op stap gaan naar het mooie eiland Texel. Hoe bereiden de leerlingen zich voor op deze dag? En wat ondernemen ze allemaal op het eiland?

Het bijzondere aan deze dvd is dat hij niet zozeer gaat over jongeren met een visuele beperking, maar dat deze werd gemaakt in samenwerking met de jongeren die met hun handicap leren, spelen, reizen en genieten.
Blinde

De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vindt het belangrijk dat er binnen de Nederlandse samenleving begrip en aandacht is voor mensen met een visuele beperking. Met het verspreiden van deze dvd, die met steun van sponsors mogelijk werd gemaakt, hoopt de Vereniging het begrip verder te vergroten. Ook wil men inzicht geven in hoe blinde en slechtziende jongeren in het leven staan.

(Bron: www.handicap.nl)

10 reacties

  1. Kim, daar ben ik een paar jaar geleden voor een visiueel gehandicapte leerling van mij een tweetal dagen voor een cursus geweest. Ik heb ook een uurtje met een bril op mijn neus gelopen waardoor je “kokertje keek”. Ik was gesloopt na die dag.
    Was erg leuk. Hoop geleerd voor mijn leerling.

  2. Mooi initiatief.
    Zelf heb ik ooit gefigureerd in een video die gemaakt werd van een outdoorweekend in de Belgische Ardennen. Dat was een weekend voor leerlingen die ambulant onderwijskundig werden begeleid, dus leerlingen die naar het regulier onderwijs gingen maar waarvoor er deskundigheid op de achtergrond paraat was.

  3. Di Mario, klopt, Sonneheerdt is in Ermelo.
    Leendert, leuk zeg, wist ik niks van. Heb je toen ook bergen beklommen en in een kano gevaren en zo?

  4. Dat klopt Kim. De afdaling was wel spannender dan de beklimming, zeker daar waar het wat glad was. Maar we liepen in een groep aan een touw en met de andere hand hadden we een staak waarmee we konden verkennen of de pad enigszins begaanbaar was.
    Een andere activiteit was het over een kabel naar de overtoom lopen, waarbij je aan een tweede kabel vast kon houden. Dat ding werd volgens mij de apenbrug genoemd. Je kunt je wel voorstellen dat dat ding halverwege veel meer schommelde. En ook was er het abseilen, waarbij er vanaf een meter of tien hoog een kabel naar de overkant ging en met een katrol zoefde je dan hangend via die kabel over het water heen. En de zaterdagavond was er een gezellige avond met eten en drinken. Kortom, dat was weer eens wat anders dan schools leren…

  5. Klinkt geweldig Leendert, erg avontuurlijk. Iets dergelijks heb ik nog nooit ondernomen. We hebben wel onze eigen survivaltochten georganiseerd toen we in de Ardennen op vakantie waren. Ook best spannend maar niet te vergelijken met wat jij beschreef.

  6. Wat een prachtige manier om de wereld van blinden en slechtzienden te leren zien. En dat is tenminste beter dan blindemannetje spelen 😉

  7. Willem, moeilijke vraag en er is geen algemeen geldend antwoord mogelijk, denk ik.
    Hoezo draagt internet een steen bij? Internet opent deuren, dat zeker. Tegelijkertijd is het merendeel van de sites niet toegankelijk voor mensen met een handicap, wat al surfend problemen op kan leveren.
    Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je bij sommige banken in moet loggen om te kunnen internetbankieren. Een pasje door een apparaatje halen, code overtypen, nogmaals een code invoeren etc. Gaat niet dus.

    Wat de samenleving betreft staan de ontwikkelingen niet stil, o.a. op hulpmiddelengebied, wat zeker een vooruitgang is. Dat kan het leven met een handicap makkelijker maken of aangenamer.
    De andere kant is dat er uitvindingen worden gedaan die voor onze doelgroep moeilijk bruikbaar zijn. Te denken valt aan de invoering van de OV chipkaart. Alles gaat digitaal. Het verdwijnen van loketten op stations is ook geen verbetering. zelf kun je geen kaartje uit een automaat halen. Informatie wordt niet meer omgeroepen maar verschijnt op een bord op de perrons.
    Geld pinnen uit de muur is een blinde gok want die apparaten zijn niet voorzien van spraak, vergroting of braille.

    Dus ja, ik denk dat het leven als jongere met een (visuele) handicap anno 2007 zowel makkelijker als moeilijker is geworden t.o.v. decennia geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.