Schandalig

Schandalig, deze weigering

Blinde mag film ‘zien’, maar geleidehond niet
groningen – Een blinde vrouw zorgde dit weekeinde voor enige ophef in bioscoop Pathé in Groningen. Haar blindengeleidehond mocht niet mee de filmzaal in, tot grote verontwaardiging van de vrouw. Zij weigerde de film Troy te ‘bekijken’ terwijl haar viervoeter in het kantoor van de manager zou verblijven. De visueel gehandicapte was in het gezelschap van een andere, ziende vrouw.

De bedrijfsleiding beroept zich op het bezoekersreglement, dat de toegang van alle dieren uitsluit. “En een blinde in een bioscoop is geen alledaags verschijnsel”, zegt theatermanager Hans Unger van Pathé, “zodat we daarvoor geen formele regels hebben kunnen hanteren.” Unger zegt het aan te kaarten bij Pathé Nederland. “Om te kijken of we er beleidsmatig een mouw aan kunnen passen.”

Overigens genoot de vrouw eerder al wel eens een uitzonderingspositie in bios aan het Gedempte Zuiderdiep. “Ik heb van personeel begrepen dat ze vaker is geweest”, aldus Unger. “Maar dat was op een rustige tijd. Nu zat de zaal nagenoeg vol. Dat ging niet samen met een hond. De meeste mensen waren het met de beslissing eens.”

Unger zegt zich over de problematiek te buigen. “Misschien moeten we maar eens een keer op een ochtend een speciale voorstelling voor blinden en slechtzienden houden. Mogen alle honden mee.”

Enkele reacties:
Schuiling (28 juni 2004 – 02:05)
Wat een waardeloze en schandelijke reactie van Pathe. Je kan dan net zo goed mensen met een rolstoel een boete gaan geven als ze een voetpad betreden. Ik ben zelf niet blind of op wat voor wijze gehandicapt, maar wellicht is mijn grote verbazing omtrent dit besluit van Pathe mijn handicap.
Nogmaals te triest voor woorden, schandalig en het zou Pathe Nederland sieren om direct excuses te maken aan deze vrouw en aan ALLE blindegeleidehonden.
Martijn (28 juni 2004 – 14:12)
Decibel is een logaritmische schaal, 10x zo hard als 80 dB is dus 90dB.
Sorry voor dit geneuzel maar 560 dB is echt onzin.
J.Th.Lensen (28 juni 2004 – 07:21)
Er was toch een ziende begeleidster bij?
Waarom dan zo’n ophef en een ‘Story-achtige’ kop boven dit artikel?
Uw blad onwaardig!
Anneke Postma (28 juni 2004 – 07:55)
Geachte redactie,
Ik ben verbaasd dat er een artikel over mij en mijn geleidehond is gepubliceerd zonder dat daarbij de juiste journalistieke formule, hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden.
U laat de heer Hans Unger in dit interview wel aan het woord, maar mij stelt u niet eens op de hoogte van het feit dat er een artikel in uw krant staat over Lucky en mij. Daarnaast klopt het niet dat de zaal bij de film Troy vol zat De zaal zat op het moment dat wij daar waren maar HALFVOL!!!
Wij zaten bijna helemaal voorin en er zat niemand in de rij bij ons. Ook de rij achter ons was volkomen leeg. Er zou in dit geval niemand last hebben gehad van het feit dat mijn hond bij mij in de zaal naast mijn voeten lag.
Ik ben best blij met de publicatie over het feit dat mijn hond Lucky en ik niet naar de film mogen, maar ik had het zeer op prijs gesteld als ook ik was gehoord voordat dit interview werd gepubliceerd.
De heer Unger heeft met mij bijvoorbeeld nooit gesproken over een ochtend speciaal voor blinden en slechtzienden. Schijnbaar denkt de heer Unger dat alle mensen met een visuele handicap de hele dag achter de geraniums doorbrengen. Een ochtend naar de film gaan zit er voor mij beslist niet in omdat ik een full-time baan heb. Ik werk net als de meeste Nederlanders gewoon 40 uur per week.
Willie (28 juni 2004 – 09:18)
Wellicht was het verstandig geweest om van tevoren even te melden dat u zou komen. Men kan daar dan eventueel rekening mee houden. En als het in de reglementen staat dan houdt dat dus in dat de hond er niet in mag. U dient dus van tevoren een verzoek in te dienen en niet zomaar een bioscoop naar binnen te wandelen. Gelukkig zijn er regels in dit land en als iedereen die zomaar aan zijn laars zou lappen werd het een mooie boel.
Appiehappie (28 juni 2004 – 10:59)
Ik vind helemaal niet dat mevrouw zich van tevoren moet melden. Dat hoeft een ander ook niet. Het is heel normaal dat deze mevrouw met haar hond en haar begeleidster de film wilde gaan zien. En zoals zij het beschrijft, was dat ook heel goed mogelijk geweest. Een beetje menselijkheid is tegenwoordig teveel gevraagd en regels zijn nodig, maar in dit geval had daar zeker een uitzondering voor moeten worden gemaakt. Mevrouw, ik ben het volkomen met u eens, u had gewoon van de film moeten kunnen genieten zonder allerlei flauwekul er omheen. Ik wens u een volgende keer meer succes !
J. de Vries (28 juni 2004 – 12:46)
Ik ben het eens met mevrouw Postma dat dit niet correct is van het Dagblad van het Noorden.
Normaliter zou men verwachten dat men alletwee partijen hoor en wederhoor laat toepassen, maar dat is in dit geval klaarblijkelijk niet gebeurd. Jammer, maar toch goed dat mevrouw Postma nu zelf ook haar zegje hier kan doen.
Gert-Jan Bouma (28 juni 2004 – 14:02)
Ik ben Gert-Jan Bouma en heb zelf ook een geleidehond.
Met verbazing las ik het artikel over het weigeren van een geleidehond in de bioscoop.
Ik vind dit helemaal nergens op slaan.
Een geleidehond is inprincipe een hulpmiddel en iemand in een rolstoel of iemand met een gehoorapparaat wordt ook niet geweigerd, toch?
Bovendien snap ik ook niet waarom geleidehonden wel welkom zijn op een ochtend die speciaal voor blinden kan worden georganiseerd. Wat is het verschil?!
Ik ben benieuwd wat dhr. Unger hierop te zeggen heeft.
Met vriendelijke groet,
Gert-Jan Bouma
Ambassadeur KNGF Geleidehonden
Nanja (28 juni 2004 – 16:46)
Het verschil lijkt me duidelijk: op zo’n speciale ochtend (of voor mijn part middag) heeft de rest van het publiek er geen last van. Ikzelf prefereer niet te worden geconfronteerd met een hond in de bioscoopzaal.
Christa (28 juni 2004 – 14:32)
Dag,
Ik vind het een beetje onzin dat de hond per se mee moest. Er was een ziende begeleidster mee.
U moet niet alleen aan uwzelf denken. Het maakt hoe vol de zaal is. Er zijn altijd wel mensen met astma of een allergie in de zaal. Een hond kan het bioscoopbezoek voor hen erg onplezierig maken.
Mijn broertje heeft astma+allergie en heeft daar ontzettend last van als hij in de buurt van honden is. Hij krijgt dan bijna geen adem en dat is verschrikkelijk om te zien.
Pathé heeft een uitstekend air-conditioning systeem. Daardoor word de lucht continu gecirculeerd waardoor astma patienten nog sneller last krijgen van hun astma/allergie dan normaal.
Pathe heeft juist gehandeld. De hond kon in een ruimte lekker wat drinken en liggen, zonder herrie aan zijn kop, en zijn baasje werd goed verzorgd door een begeleidster.
Ik zie niet waarom u hier een probleem van wilt maken. Ik vind het erg kinderachtig.
Erna Bos (28 juni 2004 – 08:11)
Erg vreemd. Wij gaan ook wel naar Pathe en de geleidehond van mijn zoon mag wel naar binnen. Een geleidehond mag altijd naar binnen, zelfs bij een slager. Je kunt de hond en zijn gehandicapte baasje niet scheiden, ze zijn afhankelijk van elkaar. Ik hoop dat die meneer van Pathe beseft wat hij doet, ik ga er nu niet meer heen. Stel dat we er zijn vanuit Assen en we worden niet toegelaten! De Kolk laat ons wel binnen.
Henk (28 juni 2004 – 09:05)
Als je geen hond naast je wilt hebben, ga je ergens anders zitten.
Ik neem aan dat je als ‘beter’ ziende niet vooraan zit ?
Je hebt verder achterin veel meer overzicht over dat waarvoor je komt.
Tini (28 juni 2004 – 09:17)
jaja, een blindengeleidehond is niet zo maar een hond.
Deze honden wordt geleerd zich helemaal aan hun baas of bazin te wijden, dus heeft niemand last van ze.
Natuurlijk hoort deze hond bij deze Mevrouw te zijn als ze naar de bioscoop gaat, want zonder haar hond is ze dubbel gehandicapt.

20 reacties

  1. Bioscoop weert blindengeleidehond
    Van onze verslaggevers GRONINGEN, dinsdag Een slechtziende vrouw met een blindengeleidehond is door de Pathé-bioscoop in Groningen de toegang geweigerd. De bioscoop vond het te druk om de vrouw met hond binnen te laten. Volgens CDA Kamerlid Henkjan Ormel is dat de druppel. Hij roept minister Hans Hoogervorst op weigering van mensen met blindengeleidehonden strafbaar te stellen. Ook de Federatie van Blinden en Slechtzienden wijst op een dergelijk verbod, dat ook al in Frankrijk, Groot-Brittannië en België geldt. Volgens hen blijkt uit onderzoek dat het gros van de blinden met een hulphond de toegang al eens is geweigerd in een bioscoop of horecagelegenheid. De Pathé-bioscoop bood nog aan met een medewerker naar de zitplaats te gaan en de hond in het kantoor op te vangen. De vrouw wees dit af. Volgens de bioscoop is het in een drukke zaal niet verantwoord met een hond in de zaal te zitten. “Als we moeten ontruimen, heb je een probleem”, zegt theatermanager H. Unger. De slechtziende Groningse diende na de toegangsweigering een klacht in bij het Anti Discriminatie Bureau in Groningen. “Een jurist van ons heeft het nu in behandeling. Het is voor ons voor het eerst dat we een dergelijke klacht binnenkrijgen”, aldus een medewerkster.

  2. Bron: dagblad vh noorden dinsdag.
    ‘Mijn hond is een hulpmiddel, net als een rolstoel’
    Verslaggever: Door Sjoerd Jansen
    groningen De Groningse Anneke Postma die niet met haar blindengeleidehond de bioscoop in mocht, gaat een klacht indienen bij het landelijke Meldpunt Discriminatie. Ook is ze een e-mail actie gestart, waarin mensen zich solidair met haar kunnen verklaren. “Mijn blindengeleidehond is in juridische zin een hulpmiddel. Net als een rollator of een rolstoel dat is voor andere gehandicapten. Mensen in een rolstoel mogen Pathé wel in”, zegt Postma.
    De Nederlandse Federatie Slechtzienden en Blindenbelang ziet het belang van een rechtszaak in. “Engeland, België en Frankrijk hebben wetten, waarin staat dat blindengeleidehonden niet als een huisdier maar als een voorziening voor de visueel gehandicapte moeten worden beschouwd. Daardoor mogen ze mee in de bioscoop”, zegt woordvoerder J. van Rosmalen. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat 69 procent van de blinden en slechtzienden met een geleidehond ooit de toegang is geweigerd in een restaurant, taxi, theater of bioscoop. In Nederland is alleen in het openbaar vervoer geregeld dat blindengeleide- en zogeheten soho-honden, die gehandicapte mensen helpen, zonder problemen mee naar binnen mogen.
    Theatermanager Hans Unger van Pathé in Groningen vindt dat hij van Postma wel heel erg de zwartepiet krijgt toegespeeld. Volgens hem staat nu eenmaal in de ‘bezoekersvoorwaarden’ van de bioscoop dat honden niet worden toegelaten. “Tot nu toe zijn we met dat verbod heel soepel omgegaan. Dat blijkt wel: mevrouw Postma is vaker bij ons geweest en toen mocht ze haar hond wel mee naar binnen nemen. Maar toen was het minder druk.”

  3. De media hebben er wel iets over te vertellen:
    Bron: dagblad vh noorden
    Kamervragen over hulphonden
    groningen
    Het CDA heeft in de Tweede Kamer schriftelijke vragen ingediend over de slechtziende Anneke Postma, die niet met haar blindengeleidehond bioscoop Pathé in mocht. De partij dringt er op aan het weigeren van hulphonden strafbaar te stellen, net zoals in Engeland, Frankrijk en België. Alleen ruimtes waar voedsel wordt bereid zouden buiten deze bepaling moeten vallen.

  4. ik heb begrepen dat die mevrouw ook naast haar hond nog iemand bijzich had. eigelijk hoefde dus de geleide hond niet mee. en mogelijk gaf dat beesje niets om die film , had het liever thuis op de bank gelegen.

  5. Ben het niet met je eens. Je weet veel niet dus je kunt niet veronderstellen dat die vrouw d’r hond thuis had kunnen laten. Stel nou dat ze de hele dag op stap gingen, dan kun je zo’n beestje dus niet alleen urenlang thuis laten. Of ze had hem nodig om te reizen. Maar misschien wil ze gewoon graag altijd en overal van d’r hond gebruik kunnen maken omdat dat haar zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroot. Je kunt er, vind ik, ook niet van uit gaan dat degene die je bij je hebt je ook altijd zal begeleiden.

  6. ik had ook niet verwacht dat je het met me eens zou zijn. Bij het geven van mijn antwoord ben ik er vanuitgegaan dat die mevrouw samen met haar vriendin naar de film ging. En niet dat ze mogelijk al de heledag in de stad heeft gehangen en daarom haar hond bij zich had, de film begint overigens om 20.00 uur en dan is de stad al 2 uur dicht. Tenzij het donderdag was. Tja dan is het koopavond.

  7. Arend, het doet er toch niet toe of ze alleen naar Den Haag moest, alleen of met haar vriendin heeft gewinkeld, uit eten geweest of wat ook. Haar hond hoort bij haar, zoals mijn Zep ook bij mij hoort. en dat vergroot je zelfstandigheid en onafhankelijkheid, wat erg belangrijk is. Er kunnen zoveel redenen zijn waarom ze hem meenam. Het belangrijkste blijft dat een geleidehond in principe altijd en overal met je mee naartoe gaat.

  8. Slechtziende Anneke naar bioscoop met blindegeleidehond Lucky
    Verslaggever: Door Sjoerd Jansen
    groningen De slechtziende stad-Groningse Anneke Postma heeft met haar blindegeleidehond Lucky eindelijk de film Troy gezien. Dat gebeurde in bioscoop Camera aan het Hereplein, waar ze zonder problemen met haar dier naar binnen mocht. Eerder werd Lucky in bioscoop Pathé in haar woonplaats de toegang geweigerd. Anneke wilde zonder haar hulphond niet naar binnen en vindt zich als gehandicapte hevig gediscrimineerd. “Bij Camera was het perfect geregeld. Ik heb het afgelopen weekeinde wel even van tevoren gebeld of ik en mijn hond welkom waren. Want ik had geen zin om dat gedoe, zoals bij Pathé, nog eens mee te maken. Maar we konden zo komen. Het personeel van Camera vroeg zelfs nog of ik extra begeleiding nodig had, maar dat hoefde niet. Ik had een vriendin mee”, vertelt Anneke. Ze vond Troy, gebaseerd op Homerus’ verslag van de belegering van de stad Troje, “een geweldige film.”
    Hond Lucky heeft bijna de hele film lekker liggen slapen. “Hij werd zelfs van de hevigste vechtscènes niet wakker. Niemand heeft last van hem gehad. Andere bezoekers vonden het positief dat Lucky erbij was.” Anneke vindt dat haar blindengeleidehond, net als een rolstoel, een hulpmiddel is dat een gehandicapte overal moet kunnen vergezellen. Omdat ze zich gediscrimineerd voelt bereiden twee juristen een rechtszaak tegen bioscoopconcern Pathé voor. Volgens Postma kan de procedure alleen worden voorkomen indien Pathé alsnog besluit om zonder restricties blindengeleidehonden met hun baasjes bij voorstellingen toe te laten. Volgens woordvoerder J. Smit van Pathé onderzoekt het concern of de eigen ‘bezoekersvoorwaarden’, waarin staat dat honden niet worden toegelaten, kunnen worden versoepeld. Er is advies gevraagd aan de brandweer, de opleiding voor blindengeleidehonden in Amstelveen en het Amsterdamse Concertgebouw. Zo moet duidelijk worden in hoeverre honden een probleem vormen als een zaal plotseling ontruimd moet worden. De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft minister Hoogervorst (volksgezondheid, welzijn en sport) gevraagd het weigeren van hulphonden strafbaar te stellen.

  9. Ben nog iets vergeten: een van de deelnemers in mijn forum heeft een hulphond, hond en zij zijn ook onafscheidelijk. Ik zal haar attenderen op deze log.

  10. Leuk, doe maar gerust. Als ze dan reageert kan ik haar op nog een ander forum wijzen. En zodra ik meer weet over bovengenoemde kwestie plaats ik het hier.

  11. Hoi Kim,
    Anna heeft me op je weblog gewezen en ik heb dit onderwerp even doorgelezen.
    Ik heb een hulphond, Brechje een Tervuerense Herder. Alleen heb ik een bijkomend probleem : ik heb Brechje met hulp van oa. de plaatselijke hondenvereniging, die wel officieel aangesloten is bij de federatie, zelf opgeleid. En dan krijg je dus geen officiele legitimatie enz. Terwijl de hond wel alle diploma’s heeft gehaald en voor mij prima voldoet. Ik heb het opgezocht en er is een langlopend procedure geweest van een man die dat ook had gedaan. Er is wel een schrijven in de wet hierover maa hoe dat exact zit weet ik niet meer. Ik zeg nu gewoon heel bot dat het een hulphond is, wat ze voor mij ook is. Brechje is voornamelijk getraind op het oprapen van alles wat ik laat vallen en het halen van spullen. Ze loopt zowel naast mijn rolstoel als mijn scootmobiel. Mijn instructrice heeft ontdekt dat ze ook pijnaanvallen aangeeft alleen die signalen kan ik nog niet zo goed “lezen”. Ik ga elk jaar met haar naar een herhalingscursus. Dan krijg ik prive les en in groep. Gewoon alles even herhalen en opfrissen. Ik ga met Brechje en mijn scootmobiel de straat weer op, kan en durf alleen naar een nabij gelegen dorp. Kan zelf boodschappen doen op goede dagen. Gelukkig heb ik met de meeste winkeliers,ook de supermarkt!, een afspraak kunnen maken dat Brechje wel mee naar binnen mag. Toch zal ik als ik bv met man naar een resto of stad ga er voor kiezen om haar thuis te laten. Ik word zo moe van alle moeite die je moet doen, naar anderen toe, om haar mee te “mogen” nemen. Elke keer je zelf verantwoorden, verdedigen en uitleggen. Ik hoop dat Brechje er nog lang voor me zal zijn, en ondanks alle problemen kies ik er straks weer voor zelf een hond zelf te trainen samen met de hondenclub.
    Het moge duidelijk zijn dat ik vind dat een geleide/hulphond gewoon toegelaten dient te worden.

  12. Dank je voor je uitgebreide reactie!
    Ik kan me voorstellen dat je het soms beu bent om telkens maar weer uitleg te moeten geven, te verantwoorden en verdedigen. Heb ik soms ook wel. Net zoals sommige reacties op het verhaal van Anneke Postma laten zien is er nog veel onwetendheid en onbegrip. Een ander denkt soms voor jou te kunnen bepalen of het goed/nodig is om je hond mee te nemen of niet. Nou, mij lijkt dat jij als baas dat op de eerste plaats zelf moet kunnen bepalen.
    Net als jij neem ik mijn hond ook niet altijd mee. Maar dat is dan eigen keus, niet omdat de omstandigheden me ertoe dwingen. Als ik naar de schouwburg ga neem ik hem niet mee. Veel te weinig ruimte voor zo’n grote hond en wat denk je van al die mensen die je passeren en over hem heen kunnen vallen? Dan zou ik vooraf aan moeten geven dat ie meegaat wat zou betekenen dat ik ergens anders een zitplaats zal krijgen. Allemaal zo’n gedoe dus laat ik hem lekker thuis. In een restaurant mag ie meestal wel gewoon mee naar binnen maar ook dan ligt het eraan waar, wanneer en met wie ik ben of hij mee zal gaan of niet.

  13. Brechje is kreupel. Flink kreupel…..Ineens merk ik hoeveel ze eigenlijk op een dag voor me doet. Ik hoef niet weg maar durf ook niet weg en dat voel ik ineens. Gelukkig is m’n zoon momenteel thuis. En nee die roep ik nog net niet met de naam Brechje :)We gaan dadelijk samen ff een blokje om. :Knipoog:

  14. Hoe is het nu met Brechje? Ja, dan ineens merk je hoe belangrijk je hond voor je is. Dat weet je toch wel, maar nu voel je het aan den lijve! Ik hoop dat het gauw beter zal gaan.

  15. Het gaat iets beter,werken doet ze alleen op eigen houtje en dat doet ze belabberd maar ach ze wil wel maar ’t lukt nog niet zo. Dus ik vraag maar niets.

  16. Potverdorie hé, wat schandalig zeg van Pathé!!!!!!!! Je hebt toch niet voor niets een geleidehond bij je denk ik dan. En so what dat je een goede ziender bij je hebt. Jouw hond is jouw veiligheid en dat mag niet zomaar van je worden afgenomen!!!!!

  17. Er zijn altijd problemen met Pathé, daar moet je ook niet meer naartoe gaan, die denken alles te kunnen permiteren omdat ze een groot keten vormen in het land, en dat is treurig, i.p.v. dat ze nou vakkundig inspelen op elke factor van de samenleving, doen ze dat niet.

  18. mijn god wat een onzin allemaal hier!!!
    Als ze de film wilt zien dan wacht ze toch dat die uitkomt, je neemt toch geen hond mee naar een bioscoop, zelfs niet als het een blinde geleide hond is.
    Wat moet een blind persoon sowieso in een bioscoop….
    Dit wordt een beetje erg opgeblazen als je het mij vraagt, denkj eens aan al die andere mensen wat in de zaal zitten of die nou halfvol of vol, als je blind bent wordt niet overal maar alles aan je aangepast.
    Hoe erg het ook is om blind zijn, je bent niet alleen.

  19. Oh en Mark bepaal jij dat? Bepaal jij of een hond in een bioscoop mag? Het is een hulpmiddel die bij haar hoort en zit of ligt niemand in de weg. En wat een blind persoon in de bioscoop moet? Hetzelfde als iemand die wel ziet, van een film genieten. Lekkerkortzichtige opmerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.