Keuzes en vrijheid

Keuzes

De zegen van een goede gezondheid is dat je keuzes maken KUNT,

terwijl je bij een minder goede gezondheid keuzes maken MOET. I am so sick

Iedereen heeft continu de vrijheid om in het nu voortdurend te kiezen.

We kunnen alleen maar voor onszelf kiezen, niet voor anderen. Zodra we anderen voor ons laten kiezen, zeggen we het vertrouwen in ons Zelf op.

Iedereen moet vrij zijn om de basis van zijn overtuiging te kiezen. Dat geloof mag alleen beoordeeld worden op haar vruchten.

We zijn vrij tot op het moment dat we kiezen, van dan af controleert de keuze de kiezer.

Gelukkig zijn is een keuze die op zijn tijd inspanning vraagt.

Als een dwaas een ei ziet, hoort hij meteen een haan kraaien. Als een dwaas een pijl en boog ziet, ruikt hij meteen gebraden eend. De wijze neemt de dingen zoals ze zijn, zonder keuzes te maken, zonder een oordeel te vellen.

9 reacties

  1. Jawel, maar het ging niet om een goede of verkeerde keuze, het ging om de vrijheid/mogelijkheid keuzes te kunnen maken. Met een minder goede gezondheid ben je vaak gedwongen keuzes te maken, ofwel men máákt keuzes voor je.

  2. Ja dat klopt Kim, je moet dan altijd met meer dingen rekening houden en van te voren afwegen of je bepaalde dingen zomaar kunt gaan doen. Terwijl een gezond mens daar niet bij stilstaat!

  3. Hoi Kim,
    Wat is eigenlijk het referentiekader dat keuzevrijheid mogelijk maakt? Er zijn sociologen die hebben bedacht dat we diverse bindingen hebben, namelijk economische, politieke, affectieve en cognitieve. Dat sociologische referentiekader laat geen keuzevrijheid toe, tenzij je even bepaalde bindingen door de vingers ziet…
    Stel, je hebt twee toetsen voor je, dan kies je volgens dat bepaalde
    sociologische referentie kader niet vrij voor de ene of de andere toets, maar je doet dat dan omdat je het gevoel daarbij prettig vindt, wat cognitieve aspecten kan hebben… Het kan ook zijn dat de ene toets te ver weg is en dat je om economische redenen voor de nabijste toets kiest…
    Enfin, misschien weet jij het antwoord op mijn vraag.

  4. Leendert, als je het zo bekijkt heb je nooit echte keuzevrijheid. Die zal dus nooit puur, ongebonden zijn. Ik denk dat daar wel een kern van waarheid in zit. Maar de mens wil graag het gevoel hebben keuzes te kunnen maken, daarin een bepaalde mate van vrijheid te hebben. Is niks mis mee. Als je doorredeneert kun je concluderen dat die vrijheid nogal beperkt is. Waaruit blijkt dat er meer vast ligt dan we op het eerste gezicht kunnen vermoeden….

  5. Dat is waar, maar was niet wat ik bedoelde.
    Ik zeg alleen dat mensen graag het gevoel willen hebben dat ze vrij zijn in de keuzes die ze maken. Tot op zekere hoogte hebben we die vrijheid ook. Maar als je er dieper over nadenkt, bijvoorbeeld in relatie tot wat jij schreef, kom je tot de slotsom dat die vrijheid wel degelijk begrensd is. Dat er altijd redenen zijn, die vooraf vastliggen, waardoor we tot een bepaalde keuze komen. De factoren die een rol spelen heb jij al opgesomd.
    Telkens wanneer we voor iets nieuws komen te staan kunnen we kiezen, toch kan het bijna niet anders dat je die of die keuze maakt, vanuit jou als persoon bekeken. Nou ja, ik word er niet duidelijker op, geloof ik.
    Welterusten! Bon nuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.