Het nu omdat er niets anders is

Het nu

Als je jouw fascinatie verliest voor alle verhalen en problemen waarmee het denken je probeert af te leiden dan kan jouw aandacht zich ontspannen in het NU. En daar is zelden een écht probleem. Problemen bestaan feitelijk alleen maar in ons denken. Wanneer je bent afgestemd op het huidige moment, dan functioneer je op je best; het is alsof er een intelligentie ontwaakt van waaruit je leven zich op een natuurlijke, moeiteloze manier voltrekt. Geen wonder; je hoofd is vrij en beschikbaar voor wat zich op dit moment aan je voordoet. Dit is je natuurlijke staat. Het enige wat deze helderheid in de weg staat zijn de verwarrende, angstvallige verhalen en ideeën waar je denkapparaat je in wil laten geloven. Dit houdt je aandacht gevangen.
Man peinst, ook in het nu!
© Erik van Zuydam

Erik van Zuydam (1959) geeft workshops, lezingen (NU-dialogen) en retraites in Nederland, België en Frankrijk.

“Op een bepaald punt in mijn leven raak te ik in een crisis waarbij ik alle zekerheden die ik leek te hebben uit mijn handen zag glippen. Wat ik ook deed om de zaak overeind te houden: het mislukte jammerlijk. Na jarenlang vruchteloos proberen, streven en zoeken verloor ik de hoop dat ik met wilskracht ook nog maar iets kon uitrichten. Ik raakte de bodem van mijn bestaan, het totale faillissement. Ik had het geluk op dat moment een leraar te ontmoeten die in het kort het volgende tegen me zei: ‘Just let your life be destroyed. Just be willing to die…’

Een bizar advies, zou je denken, maar voor mij was het totale bevrijding. Een spontane overgave van al het pogen om mijn leven onder controle te krijgen. Het was alsof ik letterlijk in het moment zakte. Er leek geen tijd meer te bestaan. Een diepe ontspanning, geen hoop meer, geen toekomst. Maar… het was alsof ik sindsdien gedragen werd door het moment. Mijn leven veranderde radicaal; het ‘duwen en trekken’ stopte, alles leek plots vanzelf te gaan.

Lees meer op de site van Erik van Zuydam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.