Leren

Leren

Zij die leren moeten ervoor zorgen,
dat de ervaringen die zij opdoen,
gelijke tred houden met de eigen ontwikkeling,

liever dan te proberen het leren te versnellen. Leraar staat bij kaart

4 reacties

 1. OK, ik waag me toch aan deze, is wel een pittige hoor, ik weet niet eens zeker of ik hem helemaal kan volgen: ik vermoed dat je bedoelt dat te snel leren niet goed voor je is, wellicht kom je dan te ver van de realiteit af. Bovendien is het opdoen van ervaringen tweeledig: 1. je ontwikkelt je op persoonlijk gebied, dus karakter, vorming van je eigen “ik” en 2. ervaring opdoen is ook leren, waardoor dat mes aan twee kanten snijdt.
  Alleen leren is maar 1 kant van het mes.
  Als je dat bedoelt dan ben ik het volledig met je eens: het is zelf s bekend (na onderzoek) dat te snel leren kan ontaarden in extreem gedrag in of net na de tienerperiode, bovendien leer je om je ervaringen beter te begrijpen, dus als je alleen maar leert en geen ervaringen opdoet, leer je gedeeltelijk voor niets.
  Is het wat ?
  Of sla ik de plank volledig mis?

 2. Moet er nog over nadenken. Denk zeker dat het wat is! Ik denk dat je tijd nodig hebt om iets te ‘doen’ met hetgeen je leert. Je kunt ervaring opdoen, iets leren, maar vaak kost het tijd om je de dingen echt eigen te maken, inzichten te krijgen, ervaringen te benutten op een positieve manier. Dat proces is vaak niet te versnellen, omdat het samenhangt met je eigen ontwikkeling. Je pakt iets toch pas op wanneer je er zelf aan toe bent, er ook echt iets mee kunt. Tot die tijd kun je wel leren, in theoretische zin, maar in praktische zin kun je er misschien nog weinig mee. Ik besef dat het wat onduidelijk klinkt, dat komt omdat het puur afhankelijk is van wát je leert.

 3. Ik heb ‘bijna’ B’s verhalen aan zijn kleinzoon uit.
  “Rust net zolang het actieve denken als de inspanning lang is geweest” staat er.
  En in het nawoord staat het zelfde soort raad beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.