Schaduwzijde

Schaduwzijde

ZonAls je altijd met je rug naar het licht loopt,

dan zie je alleen maar de schaduw van jezelf.

Met de schaduwzijde wordt de donkere kant van iemands karakter bedoeld. Iedereen heeft een schaduwzijde, een duistere kant. Het tegenovergestelde is de zonzijde, de positieve kant die ook bij elke persoon aanwezig is. Ieder mens is zowel yin als yang, positief als negatief. Dit duale karakter van de mens maakt dat gedrag niet te voorspellen is.

Schaduwzijden zijn negatieve kanten van positieve persoonlijkheidskenmerken, die onder druk te nadrukkelijk of te scherp naar voren komen. Het zijn – volgens de meeste psychologen aangeboren – eigenschappen die iemand in de ene context succesvol maken, maar hem in een andere situatie kunnen doen ontsporen. Ze heten daarom ook wel derailing traits.

Zelfvertrouwen uitstralen is doorgaans bijvoorbeeld goed voor je carrière. Maar de bijbehorende schaduwzijde arrogantie kan mensen tegen je in het harnas jagen. Extraversie vinden anderen meestal geweldig. Maar als de mood swings van een theatrale manager de koers van de afdeling gaan bepalen, wordt het een andere zaak.

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.