Wat het is

Wat het is

Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde

Erich Fried (1921-1988)

9 reacties

 1. Het is de slinger van Foucault zegt Copernicus.
  Oh dat liefdeloze denken van ons mensen.
  En de angst voor de dood en de omgekeerde angst tot leven.
  Nou ja goed voor de plastische chirurgie.

 2. Ik zie dit niet als het liefdeloze denken van mensen. Het zegt mij dat liefde alles is, het is wat het is, het ís. Maar andere emoties kunnen de liefde in de verdrukking brengen zodat ie onzichtbaar wordt, niet meer gevoeld wordt, angst bijvoorbeeld, die regeert.

 3. Goed voor de plastische chirurgie? Dat begrijp ik niet.
  Liefde kan beschouwd worden als het verlangen naar de oorsprong, de onverscheidenheid, het een willen zijn met het geheel. Angst begint dan bij de geboorte, nietwaar?

 4. Angst begint bij de geboorte? Dacht het niet. Angst heeft zoveel kanten, zoveel gezichten. Kan goed zijn omdat angst je kan beschermen, je waakzaam houdt. Het kan je ook verlammen. Als je drijfveer angst is ben je op de verkeerde weg. Lijkt mij. Omdat je dan handelt uit iets negatiefs, hoe dan ook. Vaag, geloof ik.

 5. Ik vraag mij af of een mensje in wording, dus de mens voor de geboorte, angst zal kennen. Vanaf de geboorte kent het liefde, maar dan volgens mij ook angst. Bij liefde is er de herkenning van de onverscheidenheid en bij angst is er het gemis aan herkenning. Zodra angst herkend wordt is het ook al weer minder angstig, nietwaar?
  Ja, en dan zijn er verschillende vormen van angst, omdat die emoties gekoppeld worden aan gedachtenn, zoals gedachten over dood en pijn.
  Als ik een zware tas heb opgepakt op een wijze die menige fysiotherapeut doet schuddebollen en ik pijn voel in de hartstreek, kan ik schrikken van de pijn en vrezen dat er wat mis is met het hart, terwijl de fysiotherapeut mij kan vertellen: “Leendert, door die rare beweging van jou zit dat werveltje daar niet meer op de plek die in anatomieboekjes staat aangegeven”. Zo’n deskundig oordeel kan dan bij mij de angst wegnemen.
  Maar volgens mij dwaal ik weer helemaal af…

 6. Ik snap je wel maar ik weet niet of ik het ermee eens ben. Weet je wat het punt is, het ligt er helemaal aan hoe je angst definieert. Zoals ik al zei is angst een breed begrip, kan vele uitingsvormen, en oorzaken hebben. Het wordt daardoor wel erg ingewikkeld, onmogelijk eigenlijk, om er veel zinnigs over te zeggen. Ik denk in ieder geval niet dat een baby bij de geboorte al angst kent, en inderdaad zeker niet herkent! Misschien heeft angst wel veel te maken met wat je geleerd wordt, maar het zal ook best een basisemotie kunnen zijn. Pffff ik weet het niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.