Toeval?

Toeval bestaat niet. We noemen zo een gevolg van een oorzaak die we niet zien.”

Frans: “Il n’est point de hasard. Nous avons nommé ainsi l’effet que nous voyons d’une cause que nous ne voyons pas. ”

– Voltaire Frans schrijver en filosoof (pseudoniem van François Marie Arouet) 1694-1778
De theorie dat toeval niet bestaat, met andere woorden, dat alle gebeurtenissen van tevoren volledig bepaald en dus volledig voorspelbaar zijn (het determinisme, het beroemdst geformuleerd door Laplace) heeft lange tijd de grootste schare volgelingen gekend in zowel de filosofie als de natuurkunde. In de theologie is er voortdurend strijd tussen de stelling dat God alles heeft voorbestemd (predestinatie) en de stelling dat God de mens een vrije wil heeft gegeven om te kunnen kiezen tussen goed en kwaad.

De psycholoog Jung viel het op dat er soms ’toevallige’ reeksen gebeurtenissen voorvielen die toch een of andere verborgen relatie met elkaar leken te hebben. Hij noemde dit verschijnsel synchroniciteit.

4 reacties

  1. Toeval is iets vreemds. Daar kun je uren over filosoferen en volgens mij wordt het dan heel breed.
    Invloed van het onbekende, willekeur of krachten uit jezelf die een situatie veroorzaken? Ik weet het niet.

  2. Inderdaad. Niks gebeurt zomaar, alleen zoals het citaat al zegt zijn de oorzaken, de stuwende krachten (?) voor ons niet altijd zichtbaar, herkenbaar of duidelijk. Dingen kunnen toevallig lijken, maar zijn het in werkelijkheid niet…

  3. Iedereen heeft wel toevallige dingen meegemaakt die je niet kan verklaren, maar waarbij je toch een gevoel hebt dat er iets achter zit. Als ik naar mijzelf kijk heeft toeval (geluk??) een factor gespeeld bij het tot stand komen van mijn huidige relatie 13 jaar terug.

  4. Haha, dat zou ik nu dus toeval kunnen noemen. Want jouw voorbeeld mbt je relatie geldt ook voor mijn eigen situatie. Beiden naar een concert, ’toevallig’ naast elkaar komen te staan, aan de praat raken en inmiddels 10 jaar verder en nog steeds niet uitgepraat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.