Begrepen: goed bekeken

Begrepen

Kijken hoeft geen zien te zijn
Zien is niet altijd kijken
Pas als het begrepen is
is iets echt bekeken.

Probeer eerst te begrijpen, en dan pas begrepen te worden. Man knikt, begrepen
Stephen Covey, Amerikaanse schrijver

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden,
maar het moet voorwaarts worden geleefd

83 reacties

 1. Ja, je kunt wel goedgelovig zijn natuurlijk zonder iets eerst te moeten zien. Ach, alles is betrekkelijk hoor. Alles is subjectief, wie zegt dat voor jou rood hetzelfde is als voor mij?

 2. Ja, het was wat flauw. De zout had ik nodig om buiten te strooien.
  Maar Kim, over zien en geloven gesproken…
  Niets in het leven weten wij zeker. Wij geloven dus van alles en nog wat, althans dat geloof ik. Ook kan volgens mij niemand alles zien. Iedereen is beperkt in zijn waarneming. Wij geloven vaak dat we veel zien.
  Jij noemde de kleur rood, maar welke kleur rood bedoel je? Het rood van bloed, het rood van koraal, het rood van de avondzon? Of zou ff0000, de kleurcode voor rood in dit web-log, de ultieme kleur rood zijn? Wij kennen allemaal onze eigen betekenissen toe aan woorden en de een is daar wat flexibeler in dan de ander. Ik goochel er bewust wat mee om te bezien hoe daarop gereageerd wordt.

 3. Mooie reactie. Dat is ook zoals ik het zie. De werkelijkheid, de waarheid, dat zijn van die vage begrippen, en ze bestaan niet eens. Daarom zei ik dat alles subjectief is.
  Het is maar goed ook dat je niet alles kunt zien, horen etc. want dan zou je gillend gek worden. Je selecteert, bewust of (meestal?) onbewust. Net zoals wij selecteren waarnaar we luisteren als we op straat lopen. We letten op die geluiden die voor ons belangrijk zijn, die ons info geven. En zo is iedere waarneming beperkt, net zoals iedere visie, alles eigenlijk. Alles vanuit je referentiekader, en dát is al beperkt!!

 4. Dat was een onderwerp van een college wijsbegeerte. Als wij samen afspreken dat rood rood is dan is dat zo. De rest is dan dus niet rood. En zo bouw je de wetten van de logica, de formele taal, op. 1+1=2 is ook maar een afspraak, het hoeft niet de waarheid te zijn. En zo kun je aan alles gaan twijfelen en dan word je professor in de wijsbegeerte.

 5. Ja zo kan ik het ook! :Knipoog:
  Maar dan nog, hoe weet jij nou of jij bij rood hetzelfde ziet als een ander? Dat wat jij rood noemt, noem ik misschien wel blauw, maar… nou ja, ingewikkeld dus.

 6. Het zijn inderdaad afspraken. De Engelsen gebruiken voor rood red, omdat zij dat zo afgesproken zijn. Bij vertalingen wordt nogal eens duidelijk dat er soms heel verschillende gebruiken zijn. Zo regent het in Engeland honden en katten en hier in Nederland pijpestelen, maar ik geloof dat ik dat zo nog nooit gezien heb…

 7. Zo ontstaat een theorie. Zolang wij steeds dingen tegenkomen die we allebei rood noemen klopt de theorie. Totdat iemand zegt dat het blauw is. Dan klopt de theorie niet meer en wordt het misschien wel politiek. Haha.
  Het steelt regenpijpen.
  Het pijpt regenstelen.
  sorry moest ff tussendoor 🙂

 8. Haha, nou ja, het klopt hoor, het zijn afspraken. Maar als je het verder doortrekt dan blijkt dat het heel moeilijk is na te gaan, vast te stellen of we hetzelfde bedoelen, ervaren als we ergens over praten. Vaak denken mensen dat ze de ander snappen, precies weten wat die bedoelt, want dat hebben ze zelf ook meegemaakt, of ze herkennen een emotie. Maar je weet toch nooit of dat hetzelfde is als voor de ander, iedereen beleeft toch de dingen, de wereld, gevoelens en noem maar op op zijn eigen manier. En daarvan zullen we nooit weten of die precies hetzelfde is als de jouwe.

 9. Goedemorgen!
  Tja, John wist wellicht niet dat je ook met de ogen dicht kunt zien. Zien is nu eenmaal wat anders dan optisch waarnemen. Of zei hij het wat genuanceerder en is er bij de vertaling naar het Nederlands wat wrong gehappend?

 10. @ Kim: Je schreef dat dé waarheid en dé werkelijkheid niet bestaan. Hoe zou het dan kunnen dat wij contact hebben? Ik geloof zelf dat er wel een absolute waarheid en een absolute werkelijkheid bestaan, maar… dat mensen die slechts in beperkte mate kunnen zien. Zeker weten doe ik dat natuurlijk ook niet en bestaan jij, het web-log etc. misschien alleen maar in mijn verbeelding, maar zo eenvoudig is het wellicht niet, ook niet met mijn ogen dicht.

 11. Nog even ter verduidelijking… ik vermoed dus dat we allen onze eigen waarheid en werkelijkheid hebben en dat dat allemaal tot dé waarheid en dé werkelijkheid behoort. Pjieuw… en dit zelfs op de zaterdagmorgen…
  Maar laat je door mijn gedachten niet van de wijs(heid) brengen hoor Kim, want wat ik schrijf is verhoudingsgewijs betrekkelijk relatief (en dan druk ik mij nog voorzichtig uit).

 12. Goeiemorgen Leendert!! Dat is wat ik bedoel. Iedereen heeft zijn eigen waarheid, werkelijkheid. Subjectief dus.
  Of nou ja… we beleven de wereld ieder op onze eigen manier, afhankelijk van onze zienswijze, van wat we waarnemen, hoe we dat vervolgens interpreteren en ermee omgaan. Pffff, goeiemorgen dus maar.

 13. Zij die leven in het donker
  stralen als een helder licht.
  Hij die lacht en zich gelukkig voelt
  ook al zijn zijn ogen zonder zicht.
  Zij die raad geeft aan een ziende
  ook al is ze al lang blind,
  Heeft meer inzicht in het leven
  dan menig ziende mens of vrind.
  Want al kijken ziende mensen met hun ogen
  het meeste zien ze niet.
  Een blinde die als mens kan kijken
  is het die het meest geniet
  Blij met alle leuke dingen die het leven soms geeft
  Is een blinde vaak de ziende die het meeste inzicht heeft.

 14. Over afspraken gesproken: mij schiet iets te binnen wat mijn vader vroeger uitlegde op school (ik heb bij hem in de klas gezeten). Hij had altijd van dit soort invalshoeken. Nederlands is de makkelijkste taal die er is, immers dit is een mes en wij noemen het een mes. Logisch. De Duitsers noemen een mes echter een Messer en de Engelsen noemen het een knife. Maar het is nog steeds een mes. Dus is Engels en Duits veel moeilijker te leren dan Nederlands. 😉

 15. Goeiemorgen, Annabee vat het even samen, daar kan ik niet tegenop.
  Hartelijk groet aan de bezoekers van dit log, en aan Kim natuurlijk.

 16. Ik ben zo wakker als een wekker, geloof ik, maar volgens mijn tijdsindicator is het des dinsdagavonds. Heb jij te krachtige batterijen in jouw tijdsindicator gedaan en lopen de wijzertjes als nooit tevoren?

 17. Is het lang geleden? Is het lang geleden? Dat je hartje ging van je ding-dinge-dong…
  Dat was weer een andere groep Kim, te weten Teach in.

 18. Kim, pas op als je je hoofdtelefoontje nog op hebt, want als je dubbel ligt van het lachen, trek je misschien de computer omver!
  Als bovendien het modderfiguur geslagen wordt en de klok ook al 1 over 11 slaat, is straks de chaos compleet.

 19. Alles weer onder controle. No worries, mijn pc staat op de grond, dus zodra ik dubbel lig nou ja, kan ik hooguit mijn pc raken! Zucht, het zakt al.
  Chaos zeg dat wel, constant mail, gedoe met Yahoogroups en mijn account, help!

 20. Tja, beide zou kunnen, maar van je eigen werkelijkheid zul je het meeste zeker weten, vermoed ik.
  Geeuw, geeuw..
  Het is tijd om mijn hoofd neer te gaan leggen!

 21. Hoi Kim,
  nog bedankt voor je reactie op de Log.
  Ik reageer niet op deze log …
  Ik heb eens over je sites “gesurfd”. Ik heb ook de filmpjes bekeken.
  Indrukwekkend. Koude rillingen.
  gr. Erik

 22. Leven is eeuwig
  Leven is eeuwig en liefde is onsterfelijk
  en dood is slechts een horizon
  en een horizon is niets anders dan een grens aan ons gezichtsvermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.