Lezen met je vingers, braille leren lezen

Onderstaand gedicht plaats ik omdat het enorm herkenbaar voor me is. Ooit moest ook ik braille leren, wat een gedoe, wat een worsteling.

Braille lezen

Twee vingers voelen
Schuiven over het papier
Een diepe zucht
Een blik van ongeloof
Zonder herkenning
Schaduwen
Op en neer
Een bladzij vol
Punten en verder niets
In vormeloze rijen
Zonder regelmaat
Zijn dit letters
Moet ik dit lezen
Op en neer
Je verzet je
Je wilt niet
Maar je moet
Rusteloze vingers
Waarom doe ik dit
Voor het ongekende geluk
Je wilt lezen
Lezen met je vingers
Het geluk delen
Met hen die zien
Op en neer

Wim NoordhoekMeisje is braille aan het lezen

Meer over het brailleschrift (interne link)
Op deze pagina vindt u informatie over de braillestudio
Visio heeft een zelfstudie braille ontwikkeld en op de markt gebracht.

11 reacties

 1. Mooi gedicht, ik kan me voorstellen dat het herkenbaar is, maar op wat voor manier lees jij de logs hier op web-log? Ik ben benieuwd hoe dat werkt.

 2. Voodoolady,
  Moeilijk uit te leggen maar ik doe een poging. Op de eerste plaats is mijn pc plus toetsenbord zoals dat van ieder ander. Onder het toetsenbord zit een apart kastje waarop 1 regel van het beeldscherm in braille verschijnt. Nu gebruik ik dat ding niet alleen om de tekst te lezen maar ook zitten er schakelaars op die het effect van een muisklik hebben. Verder geeft het info over breedte van kantlijn en zo maar dat is in principe niet zo interessant, behalve als je een verslag schrijft of iets in die trant. Maar goed, ik werk dus voornamelijk via een spraaksynthesizer, een softwarematige spraak. Vrij natuurlijke stem en die leest dan voor wat iemand anders ziet op het scherm. Omdat ik niet met de muis kan werken maak ik gebruik van sneltoetsen. Als je meer wilt weten zeg het maar, dan komt dat helemaal goed!

 3. Gosh, wat mooi Kim…
  En wat voor een uitvinding. Heb ooit gewerkt met blind-zienden, meer naar aanleiding van beelden in kleuren. Kleuren worden door blind-zienden aangevoeld en exact zo omschreven als zienden dat verwoorden in letters, zoals blauw is koud, rood is warm etc.
  Euhhh, kan je bovenste link over die “Aangepaste computercursus” niet openen 🙁
  Misschien mijn putertje niet zo geavanceerd ?
  Groet en nog een heerlijke Paaszondag, groet Roy

 4. Sowieso worden kleuren aan mensen die blind geboren zijn uitgelegd in termen van warm, koud etc. Vergelijk rood met vuur, kersen, aardbeien, en dus warm, zoet. Heb ook eens geprobeerd kleuren te voelen, letterlijk dus. Is wel mogelijk maar erg moeilijk.

 5. Aha,… op die manier Kim …
  In het Oosten, voor zover ik daarover onderzocht heb, verwoorden de blind-zienden hun gevoelens met datgeen wat de zienden zien. Laat me bv. vaak op Midden-Java door de beroemde blinde masseurs pijit, di. masseren. Eentje vertelde, toen hij mij masseerde, dat de pijnlijke rug (ik was door mijn rug gegaan) als een vulkaan leek die reeds was uitgebarsten. De “lava wilde hij wel omleiden, zodat de pijn minder zou worden”. Dat dát pijn deed, hoef ik je natuurlijk niet te vertellen … 😉
  groet Roy
  PST-je: … die link werkt echt niet :Knipoog:

 6. Hé Kim, ik dacht al dat ik mijn antwoord op je log kun terug vinden. Ook ik, nieuwsgierige ik, vroeg me al af hoe je dan mijn gedicht hebt kunnen lezen en daar antwoord op hebt kunnen geven.
  Ik ben blij dat je een aangepaste computercursus en computer hebt en dat jij ook mee kan doen in de wondere wereld van web-log-land! :Knipoog:
  En mijn complimenten voor het computerprogramma dat je ontworpen hebt!!!!!!
  Groetjes, Soleil

 7. Hoi Kim!
  Ik las net even de stukjes, want ik begreep inderdaad dat je visueel gehandicapt bent. Wel heel erg fijn dat je dan toch goed uit de voeten kunt met de computer. Zo is de vooruitgang toch nog ergens goed voor, want helaas is dit niet altijd het geval. En omdat je volgens mij ook heel erg van lezen en voorgelezen worden houdt, hierboven mijn link naar m’n andere log. Daar ben ik een fantasyverhaal aan het schrijven. Misschien eens de moeite waard? Ik kan je kritiek best gebruiken! Misschien tot ziens! O ja, ik voeg je even toe aan mijn andere logs, als je het goed vindt. Misschien dat meer mensen dan jouw verhaal komen lezen. Ik bewonder je enorm!
  Groetjes, Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.