Geldmaat voegt spraak toe aan geldautomaten

Uniforme geldautomaat met spraak, behalve bij kleine banken

Redactie do, 11/08/2018 – 12:05

Met ingang van 2019 gaat een uniforme geldautomaat onder de naam Geldmaat stapsgewijs de geldautomaten vervangen van ABN Amro, ING en Rabobank. Op termijn zullen de Geldmaten voorzien worden van een spraakfunctie. Kleine banken sluiten zich nog niet aan bij deze ontwikkeling. De drie grote banken starten begin 2019 met het overdragen van hun geldautomaten aan Geldservice Nederland (GSN), de organisatie die hun geldautomaten al beheert en vanaf januari ook Geldmaat heet.
Aan het pinnen, nog niet bij een Geldmaat

De Geldmaat krijgt een geel uiterlijk en is er voor elke bankpas. Waar ze precies gaan komen, is nog onbekend. “De huidige bereikbaarheidscriteria blijven gehandhaafd,” staat in het gezamenlijke persbericht vermeld. Elke burger moet binnen een straal van vijf kilometer van zijn woning over een geldautomaat kunnen beschikken. Er wordt bij het herindelen van de locaties wel gekeken naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een gebied. Dat moet het aantal concurrerende pinautomaten verminderen. Naar verwachting staat het gezamenlijke netwerk aan geldautomaten in 2020.

Toegankelijk betalingsverkeer

De introductie van de Geldmaat is een grote stap op weg naar toegankelijk betalingsverkeer: elke Geldmaat werkt hetzelfde. Van groot belang voor mensen met een visuele beperking is bovendien het streven om elke Geldmaat op termijn te voorzien van spraak: via een eigen oortelefoon kun je horen wat er op het scherm te lezen is. De Oogvereniging, belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking, was betrokken bij het ontwerp van de Geldmaat en is blij met de komst van de spraakfunctie: “Voor deze groep mensen zijn geldautomaten extra belangrijk, juist omdat contant geld voor velen nog onmisbaar is”. Een goede ontwikkeling dus voor deze doelgroep, juist in een tijd van track/click dreigende uitsluiting door het verdwijnen van contant geld.

Kleine banken nog niet over op Geldmaat

Kleine banken als SNS Bank en Regiobank houden vooralsnog vast aan hun eigen geldautomaten. Waarom? Een woordvoerder van de Volksbank, waaronder genoemde banken vallen, laat weten in gesprek te zijn met GSN, “maar niet alleen met hen. Op dit moment hebben we nog geen beslissing genomen of we ons aansluiten. Voor ons is ook belangrijk waar klanten de meeste behoeften aan hebben. En daar zullen we dus ook kritisch naar kijken”. De woordvoerder kon niet per ommegaande antwoorden op de vraag of de Volksbank plannen heeft om een spraakfunctie toe te voegen aan haar automaten.

Bron: redactie Voorste kamer

In het kader van het VN-verdrag een goede ontwikkeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.