Louis Braillejaar

2009 is door organisaties van mensen met een visuele beperking uitgeroepen tot Louis Braillejaar. Internationaal zal het tweehonderdste geboortejaar van Louis Braille worden herdacht. Louis Braille (1809 – 1852) is de uitvinder van het brailleschrift, waarmee blinden en zeer ernstig slechtzienden kunnen lezen en schrijven. Het brailleschrift wás en is nog steeds van groot belang voor de emancipatie en maatschappelijke participatie van blinde mensen. Het wordt inmiddels in de hele wereld gebruikt. Alle talen kunnen ermee worden gelezen en geschreven.
Meisje leest braille

Van prikpen tot computer

Het brailleschrift bestaat uit tekens van maximaal zes punten, die op 63 manieren gecombineerd kunnen worden. De punten worden vanaf de onderkant in het papier gedrukt, zodat ze aan de bovenkant met de vingers kunnen worden gelezen. Braille schrijven begon met een eenvoudig prikbordje en prikpen. Daarmee werd voor blinden de poort naar de wereld geopend: voortaan konden zij in hun eigen schrift geschreven informatie lezen. Vooral aan boeken bleek enorm veel behoefte te zijn. Die waren niet aan te slepen.

Door de komst van brailleschrijfmachines en brailledrukkerijen konden omzettingsprocessen worden versneld en collecties aanzienlijk worden uitgebreid. School-, studie-, jeugd-, kook-, kunst-, cultuur-, informatieve boeken, romans, enz. Alle genres zijn i.v.v. brailleboeken leverbaar. En met speciale computeraanpassingen, zoals brailleleesregels en -printers, kan tegenwoordig ook digitale informatie via internet en e-mail worden gelezen en bewerkt.
Kim en brailleleesregel
Ook in Nederland zal het brailleschrift in 2009 op allerlei manieren voor het voetlicht worden gebracht. De activiteiten richten zich zowel op (potentiële) gebruikers als op andere belangstellenden. Kijk voor een overzicht op louisbraille.nl. Deze website is speciaal voor het Louis Braillejaar ontwikkeld, en zal daarna als Braille Voorlichtings- en Informatiesite actief blijven.

Om het grote publiek met het brailleschrift te laten kennismaken, gaat de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) in vier Openbare Bibliotheken in Noord-Brabant workshops ‘Braille lezen en schrijven’ verzorgen. De workshops staan gepland voor zaterdag 14 maart a.s., midden in de Boekenweek, en worden gehouden in de hoofdvestigingen van de bibliotheken Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda. De workshops staan open voor IEDEREEN, kinderen én volwassenen, die in het brailleschrift geïnteresseerd is.

Ik heb het zelf in de zomer van 1991 geleerd. Na de eerste les dacht ik dat ik het nooit onder de knie (vingers) zou krijgen. Ik zette door, oefende vaak thuis en na een les of 8 kon ik braille lezen. Wat een uitkomst! Niet alleen boeken lezen of bij het gebruik van mijn pc maar ook is het handig om kruidenpotjes te voorzien van een braillesticker, of bijvoorbeeld cd’s en dvd’s. Onlangs nog moest ik medicijnen halen bij de apotheek en tot mijn verrassing bleek op de verpakking braille te staan. Van mij mag het veel meer toegepast worden!
Overigens, de apothekers moeten wel waakzaam zijn niet de stickers over het brailleschrift te plakken!

8 reacties

  1. Je staat er gewoon niet altijd bij stil want lezen is zo gewoon voor mij, ik kan natuurlijk altijd en overal alles lezen. Ik kan me vergissen, maar volgens mij is er niets in de dierenbranche te verkrijgen waar braille in verwerkt is.

    Love As Always
    Di Mario

  2. Ik heb eens, voor een visueel gehandicapte leerling, een tweedaagse cursus in ( ik meen dat het Baarn was ) gevolgd op een instituut voor visueel gehandicapten. Op school hebben we via het “rugzakje” vele aanpassingen mogen bekostigen. Opvallend bleef mij bij hoe deze kinderen zich met gemak aan hun handicap aanpasten. Zelfs tikkertje spelen op het schoolplein was geen probleem. Verbazing en bewondering. Met mijn oud-leerling gaat het top. Het enige nare in zijn leven vind hij dat hij later niet alleen een auto zou kunnen besturen. Dat was zijn droom.

  3. Ik had laatst idd ook een medicijndoosje met braille. Gelukkig voor mij stond er ook gewone tekst op ….. lol

    Een erg goed iets dat braille. Vind het heel knap hoor dat je kan lezen met je vingers !

  4. Ik weet van het Braillejaar en het schrift. Een probleempje is nog alijd dat er een Duitse puntjesset is die iets afwijkt van de Amerikaanse puntjesset.

    Ik weet ook dat maar 1 op de 2000 mensen braillevaardig is. Algemene aanpassingen schieten dan ook snel hun doel voorbij en de kosten die daar ingestoken worden kunnen waarschijnlijk beter ingezet worden voor effectievere hulp, zoals bijvoorbeeld een plicht dat een winkel per visueelgehandicapte bezoeker een hulp meestuurt.

    Zelf woon ik in Alkmaar en er moeten zeker 30 actieve blinden zijn, maar in de 4 supermarkten en 100 andere winkels die ik bezoek zie ik er nooit 1.

    Er is ook een soort strijd gaande tussen de voorlezers en de braillisten. Voorleeshardware (een luidsprekertje) kost niets en zit standaard in elke PC en GSM. Een braillebalk is vrij kostbaar (te weing omzet) en storingsgevoelig. Voor luisteren is geen cursus nodig en voor braillelezen wel. De markt voor gesproken materiaal is ook vele malen groter. Ook zienden vinden dit makkelijk (tijdens autorijden) of vinden het gewoon mooier als een schrijver zijn eigen materiaal ten gehore brengt.

    Zelf heb ik de indruk dat braillesoftware het in rap tempo aan het verliezen is van de voorleessoftware. Maar zeker weten doe ik dat niet.

    Offtopic: Je hebt je logje waarschijnlijk geplakt uit Word. Daardoor zit het vol met extra legen regels die halverwege zinnen toegevoegd zijn. Ik ken WordPress niet zo, maar bij Webminlog moet ik zo’n text eerst naar kladblok halen, waarbij in kladblok de automatische textomloop uitgeschakeld moet zijn.

  5. Xiwel, dank voor je reactie en het me wijzen op de lege regels. Ik werk niet met Word, vind dat een rotprogramma. Maar kennelijk is er in WordPress iets misgegaan want vanuit kladblok was het goed. Hopelijk nu weer.

    Ik deel je mening dat de kosten vaak niet opwegen tegen het gebruik ervan. Ik moet daarbij wel opmerken dat veel mensen, met name ouderen geen brailleles krijgen. Men is van mening dat dit op hoge(re) leeftijd niet te leren is. De grootste groep blinden en slechtzienden zijn de ouderen.
    Jouw voorbeeld over winkelhulp begrijp ik wel maar ligt denk ik toch op een ander terrein. Ik denk zelf niet dat het wenselijk en/of haalbaar is dat alle artikelen in de schappen voorzien worden van braille. Stel je voor dat je alles af moet met je vingers om je boodschappen bij elkaar te sprokkelen! Er zijn echter wel veel andere toepassingen waarbij braille erg handig is en de zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroot. Braille is nou eenmaal een stuk duurder en het aanbod in bijvoorbeeld gesproken boeken en tijdschriften is vele malen groter. Een GSM aanpassen dmv braille lijkt me ondoenlijk, maar wil je een spraakaanpassing dan betaal je 600 euro. Tja, het zal de kleine afzetmarkt en de monopoliepositie van de leveranciers wel zijn. Het voordeel van spraak is natuurlijk ook dat niet-blinden er eveneens profijt van kunnen hebben, dus dat is dan 2 vliegen in 1 klap.

  6. Ik heb hier niets van het braillejaar gehoord **Shame on me.** Ik denk dat het goed is om gewoon standaard brailletekst op te nemen. Luisteren is prima, maar soms wil je gewoon lezen, denk ik en leent luisteren zich daar niet voor, Men moet luisteren naar de groep die het betreft Zij weten precies waar het nuttig is.
    Ik vind het verhaal van Erik heel boeiend. Ik denk dat je juist jongeren braille moet leren.

  7. St@@rtje, daar heb je wel een punt. Als ik braille lees neem ik de tekst beter op dan wanneer ik het op een cd hoor. Sowieso heeft het zijn nut bijvoorbeeld mbt het brailleren van cd’s en dvd’s, je wasmachine, kruidenpotjes en dergelijke, dus praktische toepassingen zijn er volop. Braille heeft meer voordelen boven gesproken vorm, en het zou wenselijk zijn als mensen de keuze zouden houden tussen braille en audio.

  8. Voor de geïnteresseerden is hier een film te zien over Louis Braille
    In de film komen zowel volwassenen als kinderen aan het woord die om uiteenlopende redenen braille gebruiken: van een gepensioneerde pianoleraar tot een onderwijzer, en van een brailletrainer tot een student. Zij vertellen hoe zij braille gebruiken en waarom het schrift zo belangrijk voor hen is. En passant wordt de geschiedenis van het brailleschrift uit de doeken gedaan. Een voice-over praat de verschillende bijdragen aan elkaar. De film duurt ongeveer 18 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.