Ga toch fietsen

Fietsen

Een wiel vlechten of een band vervangen mag geen probleem zijn voor een fietshersteller. Dat is het ook niet voor Martin Scheepers, maar toch is deze knutselaar heel bijzonder: Martin is blind.

Blinde Martin Scheepers herstelt fietsen op de tast

Martin Scheepers (48), die in 1993 van Limburg naar Antwerpen verhuisde, werkt al vier jaar als vrijwilliger bij de Fietsdokter, de bekende tweewielerhersteller op het Antwerpse Zuid. Martin is blind sinds zijn geboorte, maar dat houdt hem niet tegen de moeilijkste herstellingen uit te voeren. Met de hulp van baas Mario Fellis leerde hij het vak. Fietsen op hometrainer
“Ik leerde Mario kennen in het blindentehuis aan de Markgravelei”, vertelt Martin. “Hij kwam er de tandems van de bewoners controleren en herstellen. Ik interesseerde me altijd al voor techniek en door Mario wat te helpen, ben ik erin verzeild geraakt. Eerst werkte ik met hem in de Borgerhoutse kringloopwinkel, en sinds 2000 knutsel ik tweemaal per week aan de tweewielers van de Fietsdokter.”

De zomer is voor de Fietsdokter de drukste periode van het jaar. “Een fiets is zoals een ijsje”, vat chef Mario het samen. “Als het warm wordt, denkt iedereen er plots aan.” De drukte is niet aan Martin besteed. “Ik kan me niet zo goed concentreren als er veel lawaai is”, vertelt hij. “Op het einde van de dag ben ik vaak heel moe.”

Martin kan met reden een bezige bij genoemd worden. Naast zijn werk bij de Fietsdokter doet hij aan houtbewerking, en ook de computer kan op zijn belangstelling rekenen. “Wees gerust, mijn dagen zijn altijd goed gevuld.”
Martin kan goed overweg met zijn collega’s, hoewel het voor beide partijen soms moeilijk is. “Als het druk is in de winkel, zetten de collega’s de binnengebrachte fietsen soms lukraak opzij. Omdat ik alles op het gevoel moet doen, duw ik af en toe enkele fietsen om. Zelf moet ik eigenlijk ook wat ordelijker zijn, want het gebeurt dat ik mijn materiaal niet terugvind.” Kinderfiets

Hulpmiddelen

Allerlei hulpmiddeltjes helpen Martin bij het fietsen herstellen. Martin: “Zo dokterden we een systeem uit dat het me mogelijk maakt de verschillende draadjes van een lamp te herkennen. Ik kan trouwens zelf de fietsverlichting herstellen. Door de sterkte van de lamp vooraan weet ik of ze brandt of niet. Voor de lamp achteraan moet ik even hulp vragen aan een collega.”

Peter DE MEYE
Bron: Gazet van Antwerpen, 11 augustus 2004

4 reacties

  1. Ik vind het kei chique dat die persoon dat kan, zo prutsen met fietsen. Zou helemaal niks voor mij zijn. Wat dat betreft, heb ik 2 linkerhanden :-). Een andere blinde vriend van mij is ook zo’n “prutser”: Hij is een kei in het ontrafelen van in elkaar verstrikte kabels en als er iets kapot is (chauffage, verlichting, …), dan is hij de eerste die gaat “kijken” hoe hij het zo snel mogelijk kan repareren en begint er dan ook meteen aan. Knap vind ik het,
    echt absoluut knap!

  2. Ha Kim,

    Ook nog laat wakker zeg :-).

    Ja, ik kan mij goed behelpen met pc’s en andere mensen ook wel tips geven, maar dat echt vaktechnische zoals iets in mekaar timmeren of repareren, dat heb ik toch niet echt in mij. Ik vind het echt mooi dat er blinden zijn die dat kunnen.

    Groetjes
    Kim

  3. Hoi nachtwachten! Die Martin is weer een voorbeeld van een heel andere vorm van werkzaamheden. Zelf ben ik niet ergens in gespecialiseerd, denk ik. Ik ben meer een generalist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.