Robot vervangt geleidehond

Robot in plaats van geleidehond

Gentle leader, lijn met honden en mannen

Blindegeleidehonden verliezen mogelijk hun baan: robothonden kunnen hun taken overnemen. Blinden kunnen in de toekomst makkelijker op straat hun weg vinden, zonder dat ze een blindegeleidehond nodig hebben. Japanners hebben een robot ontwikkeld die alles kan wat een hond kan, en meer.
Witte hond

De robot lijkt wel enigszins op een hond. Het apparaat heeft een kop en vier poten. Alleen zitten onder de poten kleine wieltjes. Die wieltjes komen goed van pas op vlakke oppervlakten. Als er een trap moet worden beklommen gaat de rem op de wieltjes en kan het ‘dier’ zijn poten gebruiken. De robothond kan net als een gewone blindegeleidehond zijn baasje door een ruimte met obstakels navigeren. Maar het apparaat heeft een extra voordeel: het is zo sterk dat gebruikers die slecht ter been zijn er tijdens het lopen op kunnen leunen. De hond is daarmee ook een soort superrollator.

Robot in plaats van geleidehond

‘They take his job!’ blindegeleidenhonden aan de bedelstaf?

De robot wordt binnenkort de blindengeleidehond 2.0. Onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit zijn in een ver stadium met een assisterende robot die mensen met een visuele beperking beter helpt dan een hond dat kan.

Baxter-robot

Zo kunnen honden geen richting aangeven, opzoeken hoe laat een bus gaat of onderscheid maken tussen bankpassen en ov-chipkaarten. De Baxter-robot, eerder verantwoordelijk voor het innemen van banen in productielijnen, is volgens onderzoekers van de Amerikaanse universiteit de ideale kandidaat vanwege zijn intelligentie en veilige bouw.

Kim steekt met geleidehond over

Researcher Aaron Steinfeld geeft toe dat blinden en slechtzienden wat verbaasd opkijken als ze met een humanoïde robot als Baxter te maken krijgen. “Maar uiteindelijk raken ze snel comfortabel in het ermee interacteren. Ze vinden het prettig om de plastic vingers vast te houden. Sterker nog, ze vinden het prettiger dan fysiek contact met een ander mens.”

Baxter introduceert zichzelf aan blinden en slechtzienden. Daarna schakelt het zichzelf uit om de gebruikers de kans te geven zijn vorm en constructie veilig te onderzoeken. Als de robot oké bevonden wordt, kan de gebruiker deze met een stemcommando weer inschakelen.

Mogelijkheden

“Er gaat een wereld aan mogelijkheden open wat betreft zaken die blinden aan Baxter kunnen leren”, zegt professor M. Bernardine Dias. “Dit is nog toekomstmuziek, maar heel erg enerverend.”

Zo zijn de onderzoekers van plan Baxter te koppelen aan een navigatie-app voor smartphones zodat ie beter kan waarschuwen voor bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en drukte. Volgend jaar moeten de eerste robotische vervangers van de blindegeleidehond echt op straat gaan lopen, schrijft MIT Technology Review.

Youtube

Bron
3 september 2015

Zoals met alles hebben beide voor- en nadelen. Het zal van de voorkeuren van de gebruiker afhangen waarvoor hij/zij zal kiezen. Deze voorkeuren hebben vermoedelijk niet uitsluitend, of vooral niet, te maken met de praktische aspecten en de funktionaliteit maar meer met het gevoelsmatige aspect; de band met een hond is niet te vergelijken met een robot die je bij wijze van spreken na gebruik in de kast zet. Dit bezwaar valt weg als je geen hondenliefhebber bent of andere praktische problemen ervaart bij het houden van een hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.