Bronnikov, het directe zien

Vandaag bezochten Berry en ik een lezing van dr. Bronnikov. Hieronder heb ik een groot deel geplaatst uit de site Focus to. Focus to is een officiële vertegenwoordiger van de Bronnikov methode. Vanmiddag ging het speciaal over het waarnemen door visueel gehandicapten.
Mensen met een visuele beperking zijn in grote mate aangewezen op waarneming via reuk, tast en gehoor. Dr. Bronnikov heeft een methodiek ontwikkeld die, door de reikwijdte van deze waarneming te vergroten, leert om deze sensaties te vertalen naar visuele beelden.

Klinkt vrij abstract, en dat is het nu nog voor me. Er was vanmiddag een jongen uit Moskou aanwezig die de trainingen van Bronnikov heeft gevolgd. Een voorbeeld:
Bronnikov tekende iets op een scherm. Sasha (geblinddoekt) wist precies te vertellen wat er te zien was. Hij kon zelfs met een pen de lijnen volgen op het scherm. Als dat niet overtuigend genoeg zou zijn mocht iemand uit het publiek iets tekenen. Dat werd gedaan en ook nu kon hij feilloos aangeven wat er getekend werd.
Erg bizar en fascinerend. Ik houd de ontwikkelingen in de gaten want het interesseert me!
Anna Rossa, een meisje uit Polen geheel zonder ogen, vertelde haar ervaringen met de methode en hoe zij leert om beelden op te bouwen, ondanks dat ze nog nooit had gezien.

Uit de site: De mens heeft zich tot nu toe voornamelijk buiten zichzelf ontwikkeld hetgeen ten koste is gegaan van de innerlijke ontwikkeling . Ons potentieel zijn we vergeten en hebben ons afhankelijk gemaakt van de techniek en onze eigen mogelijkheden blijven onaangesproken. Dit maakt de mens op dit moment de zwakste schakel in het totale ontwikkelingsproces.

Viasheslav Mihailovich Bronnikov , heeft een methode ontwikkeld die een oplossing biedt om grip te krijgen op de uit de hand gelopen situatie.

Als eerste speel je en werk je met je eigen lichaamsenergie. Door eenvoudige oefeningen leer je de energie in je lichaam te voelen en vastzittende energieën weer te laten stromen. Daarna werk je spelenderwijs met je innerlijke scherm en je Bio-computer. Dit is een compleet computersysteem binnenin jezelf dat al vanaf de geboorte bij iedereen aanwezig is. Met dit natuurlijk verwerkings-mechanisme kun je alle soorten informatie opnemen, verwerken, opslaan en weer makkelijk oproepen. Je leert je Bio-computer besturen en gebruiken wanneer, waarvoor en hoe jij dat wilt.
Een goed ontwikkelde Bio-computer kan de functies van veel apparaten vervangen en is in staat alle informatie over allerlei onderwerpen op te slaan zonder enige overbelasting van het geheugen.

Een ander belangrijk principe van de Bronnikov methode is gelijkwaardige samenwerking. De oefeningen die je leert zijn eigenlijk spelletjes die je samen speelt. De rol van leraar en leerling wordt continu gewisseld, je bent beide. Je komt verder door samen te spelen; als ik jou niet help, dan kom ik ook niet verder: ik moet dus samenwerken om mezelf te helpen. Dit maakt de methode een belangrijk instrument voor het creëren van een samenleving die gebaseerd is op uitwisseling en wederzijds aanvullen in plaats van competitie en concurrentie.

Als je werkt met je Bio-computer verzamel je de informatie niet via de zintuigen, maar het resultaat is hetzelfde. Je maakt gebruik van de nog ongebruikte eigenschappen en vermogens van de hersenen die ieder mens bezit en die in werking komen in de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap stuurt de hersenstam informatie naar de hersenen. De hersenstam is het oudste en meest primaire deel van ons zenuwstelsel. Normaal geven onze zintuigen de signalen aan onze hersenen, maar de hersenen maken geen onderscheid tussen informatie komende van de hersenstam of van de zintuigen.

Verbazingwekkend is dat je precies hetzelfde voelt, ziet, proeft, ruikt en ervaart als wanneer je het in werkelijkheid meemaakt . Je zintuigen ontwikkelen zich zelfs als gevolg van deze ervaringen.

Het fundament waarop de methode gebouwd is, Niveau 1, is het eerste en belangrijkste stukje in de methode. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden die noodzakelijk zijn om verder te groeien in de methode. Je leert verbinding te maken en een samenwerking tot stand te brengen tussen je lichaam, je denken en je gevoel. Het resultaat is een gezond lichaam, regulatie van je energiesysteem en stabiliteit. Tegelijkertijd ontwikkel je de capaciteit om op een ontspannen manier interactie aan te gaan met andere personen. Gewoonlijk, wanneer mensen een interactie met elkaar aangaan, werken hun energieën elkaar tegen. De partner oefeningen van niveau 1 activeren de uitwisseling en ontwikkelen de acceptatie van wederzijdse aanvulling. Op deze manier leer je je energie om ontspannen met anderen uit te wisselen in plaats van te vechten. Pc met hersens

Daarna leer je spelenderwijs werken met je innerlijke scherm en je Bio-computer. Met dit natuurlijk verwerkingsmechanisme kun je alle soorten informatie opnemen, verwerken, opslaan en weer makkelijk oproepen voor allerlei toepassingen.

Door jarenlange ervaring heeft Viasheslav Mihailovich Bronnikov een methode ontwikkeld die je leert om de Bio-computer te besturen en te gebruiken in de praktijk. Elke dag worden er nieuwe toepassingen ontdekt, er is een doorgaande ontwikkeling op dit gebied. Steeds meer mensen maken gebruik van de Bio-computer. Door de kinderen wordt er al geëxperimenteerd met een menselijk internetsysteem van gekoppelde Bio-computers.

In het Neurologisch Instituut te Sint Petersburg wordt al sinds een aantal jaar onder leiding van professor Natalja Bekhtereva wetenschappelijk onderzoek verricht ter bestudering van dit “het directe zien”.

31 reacties

 1. In principe niet omdat het een lezing was.
  Maar via de hierboven vermelde site van Focus to kun je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom de methodiek en ook kun je je inschrijven voor trainingen.

 2. Ja, en wil jij er zelf nog wat mee gaan doen?
  Ik zie er zelf de praktische mogelijkheden nog niet zo van in, maar ja, die mogelijkheden zou ik misschien juist kunnen leren zien met die methode hé? 😉

 3. Ach jij, maf mens. 😉
  Als je er sceptisch tegenover staat heb je kans dat het nooit zal werken, die methode, je moet je er wel voor open kunnen stellen. Het is ook voor mij moeilijk te beoordelen wat het praktische nut ervan kan zijn. Ik heb natuurlijk wel gehoord en gelezen over de resultaten. Maar ik denk dat het, zoals met zoveel dingen het geval is, het een kwestie is van ervaren. Je kunt er uren over praten en nog weet je niks. De methode kun je aanleren dmv oefeningen, trainingen. Sasha en Anna zijn er beiden al jaren mee bezig dus dat zegt wel wat.
  Ik denk dat het in opkomst is, nog in de kinderschoenen staat, zeker in Nederland, want in Rusland zijn al meer dan 100 centra.

 4. Een man of 30 denk ik. Er werden meerdere lezingen georganiseerd, ook voor professionals en voor de pers. Vandaag werden er opnieuw lezingen gegeven en in maart is het team wederom in nederland.

 5. Het kan natuurlijk een circusnummer zijn, zoals Uri Geller die over de hele wereld klokken liet stilstaan. 😉

  Aan de andere kant lees ik er wel iets positiefs in. Meer rust in de geest van nietzienden heeft opzich zeer veel voordelen. Ik heb gemerkt dat overbelaste hersenen zorgen voor slecht opletten en daardoor worden meer fouten of foute keuzes gemaakt. Dat geldt voor vrijwel iedereen, maar voor nietzienden waarschijnlijk nog veel meer. Het lopen met een stok vereist veel concentratie en als die afwezig is door een overbelaste geest, dan kan dat uiterst nare gevolgen hebben. Dus iets in de yoga-sfeer (en/of een goede nachtrust) zal zeker positieve effecten hebbben.

 6. Het komt mij nogal onbetrouwbaar over. Googelen levert niet of nauwelijks aanvullende informatie van onafhankelijke derden. Eerst zien dan geloven 🙂

 7. Henk, wat zou kunnen is dat mensen na een peperdure cursus gaan zien dat het tegoed op hun bankrekening aanzienlijk geslonken is… Haha!
  Maar let wel, de psyche functioneert ook volgens mij niet enkel door uitingen van gevoel, gedrag en gedachten. Er zijn meerdere – wat dan fraai genoemd wordt – modaliteiten. Alleen al daarom is zo’n bijeenkomst geen onzin. En het is ook maar de vraag of we de zin ervan dienen te snappen. De zin is als een zaak en door het vinden van een zaak komt er een eind aan het vermaak.
  Het stimuleert de psyche. Vragen borrelen op als “hoe zou dat nou kunnen?”.

 8. @Leendert: De zin, de nuttigheid, het doel lijkt mij evident. En het proces van het zoeken kan natuurlijk ook tot doel worden verheven, maar daar gaat het mij niet om. Het gaat mij meer om falsificering, waarheidsvinding. Worden we hier belazerd, of willen we ons gewoon laten bedotten? Of hebben we hier met echte wetenschap te maken?

 9. Juist ja, Henk, Annie de Rooy of Anna Rossa, het is niet echt, het is toneel!
  En Kim, jij beheerst het Duits beter dan ik, maar we hebben Anna Rossa nu al bijna ontmaskerd. En die professor zal ook wel niet echt zijn!

 10. Zojuist mail ontvangen:
  De Bronnikov introductielezingen van afgelopen weekend hebben bij veel mensen wat losgemaakt. In de tussentijd zijn er bij ons uiteenlopende reacties binnengekomen.
  Mocht u nog vragen, suggesties of opmerkingen hebben, dan kunt u deze sturen naar Bronnikov@FocusTo.com

  Door verschillende ploegen zijn er filmopnamen gemaakt, afgelopen vrijdagmiddag door RTL 4.
  Vanavond (22-1) om 22.30 worden deze opnamen uitgezonden in het programma 4 in het land.

 11. Geen herkenning, ik heb niks gezien.
  Het werd niet uitgezonden leendert. Ik weet ook niet waarom niet. Misschien vanavond of later deze week, ik hoor het nog wel.

 12. Het nieuws is dat RTL4 vanmorgen contact had opgenomen met iemand van Focus to. Op het laatst werd de uitzending gisteravond gewijzigd en kwam het item over Bronnikov te vervallen. Waarschijnlijk wordt het vanavond uitgezonden.

 13. Die lieden bij RTL zijn me een stelletje boeven… 😉 Ze lokken eerst kijkers en houden ze dan een dag vast, zodat de kijkers ook nog wat anders te zien krijgen…

 14. Had me ook eerst ingeschreven voor de lezing. Ben daarna wat gaan googelen. Kom tot de conclusie dat het allemaal peperduur is. Als het zo geweldig is, zullen Visio en Sensis etc. toch wel cursussen gaan geven hierin? Of op z’n minst de DVD’s aanschaffen ( a ca. 300,00 euro!) Verder valt het me op dat Jan en Tina Visser in de reportage van RTL niet vermelden dat ze de cursus reeds hebben gevolgd in de Oekraine. Hun reisverslag is namelijk te lezen op de site van Focus To. Dan moeten ze nu toch al iets “zien”? De mevrouw op het filmpje, die iets mocht tekenen op het bord, hoort die ook bij de club? Er schijnt vorig jaar ook een documantaire te zijn gemaakt door de publieke omroepen. Ben hier wel nieuwsgierig naar. Ben wel van het type “eerst zien, dan geloven!”

 15. Ook ik schrok van de prijzen en die weerhouden me sowieso al er iets mee te doen. Misschien krijgt het inderdaad een vervolg doordat Sensis of Visio het oppakken, maar de man van Sensis die aan het woord was stond er nog wat afwachtend, sceptisch tegenover.
  Ik snapte ook niet waarom het echtpaar Visser dat niet verteld heeft want had op de site hun ervaringen gelezen.
  De mevrouw die tekende op het bord was iemand uit het publiek.
  Als ik zou zeggen “eerst zien dan geloven” zou ik al mee gedaan moeten hebben aan de cursussen, dus dat blijft nog achterwege!! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.