Blinden horen beter

Beter horen

Canadese neuropsychologen schrijven in het wetenschapsvakblad Nature van juli dat blinden geluiden scherper horen. Deze oude bewering kan nu dus wetenschappelijk worden gestaafd. Niet alleen kunnen blinden zich beter oriënteren aan de hand van geluid, maar ook het bespeuren van veranderingen in toonhoogte gaat blinden goed af. Ze onderscheiden subtielere details in zowel spraak als muziek, zo blijkt uit proeven.

Proefpersonen kregen twee tonen direct na elkaar te horen, die om te beginnen een achtste octaaf uit elkaar lagen en elk 333 milliseconden duurden. Ze moesten aangeven welke toon het hoogst was. Vervolgens werden zowel de toonhoogteverschillen als de toonduur steeds kleiner gemaakt. Blinden hoorden zelfs de verschillen tussen tienmaal kortere piepjes nog; zienden niet. blinde met taststok en zwarte bril

Jeugdblinden horen nog beter

Proefpersonen die jong blind waren geworden bleken een nog veel fijngevoeliger gehoor te hebben dan mensen die later blind waren geworden. Hoe jonger men blind was geworden, hoe beter de prestatie. Dit bevestigt de theorie dat de hersenen zich beter aanpassen tijdens hun vroege ontwikkeling in de eerste levensjaren.

Bron: De Volkskrant van 19 juli 2004

Lees ook over echolocatie

4 reacties

  1. Dit las ik onlangs:
    Project Inzet visueel gehandicapten van het Korps Landelijke Politie Diensten in Driebergen
    Visueel gehandicapten worden daar, vanwege hun extra goed ontwikkeld gehoor, ingezet bij het tappen van telefoons. Een groot succes! Het project won ook de Politie Innovatie Prijs.

  2. En ik dacht altijd dat dat een vooroordeel was, dat blinden beter kunnen horen. Het is toch zo dat zij er beter gebruik van maken, er meer op gericht zijn, op hun gehoor? Dat wil toch niet zeggen dat ze ook beter kunnen horen??

  3. Ik heb zelf ook vanaf de geboorte een visuele handicap maar vind niet van mezelf dat ik beter kan horen. Ik concentreer me wel meer op mijn omgeving dan dat zienden dat misschien zouden doen, en daardoor let je dan ook sneller op geluiden. Je hebt het vaak wel “sneller door”, maar ik vind het voor mij persoonlijk dan niet zo dat ik echt beter hoor dan mijn ziende medemensen. Maar ja, er zijn misschien ook andere meningen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.