40-plussers ontkennen oogproblemen

Oogproblemen worden ontkend door mensen boven de 40

Veel veertigplussers verdoezelen en ontkennen hun oogproblemen. Dit blijkt uit TNS NIPO-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Specsavers Opticiens. Een meerderheid van 57 procent onder zowel bril- als niet-brildragende veertigplussers vindt het steeds moeilijker om de kleine lettertjes in de krant of op etiketten te lezen. Toch bezoekt ruim een kwart van hen geen opticien en zou ongeveer een zesde er pas naartoe gaan als men last krijgt van de ogen. Man met bril

Het onderzoek bevestigt volgens Pauline Schenk, optometrist van Specsavers, dat veel veertigplussers moeite hebben met het feit dat ze leesproblemen krijgen. Zo zegt 37 procent van de veertigplussers zonder bril of lenzen dat ze teleurgesteld zouden zijn, als ze een bril nodig zouden hebben. Hun tegenwerping is vaak dat ze altijd goede ogen hebben gehad. Bovendien wordt het dragen van een bril gezien als een teken van ouder worden.

Presbyopie

Bij het ouder worden vermindert de flexibiliteit van de ooglens en daarmee het vermogen om scherp te stellen voor dichtbij. Deze aandoening heet presbyopie en de eerste verschijnselen ervan kunnen optreden vanaf 40 jaar. Een correctie in de vorm van een leesbril is echter afdoende om weer scherp te kunnen zien. Uit het onderzoek blijkt dat bijna niemand van de ondervraagden weet wat presbyopie is. In de volksmond wordt presbyopie “het probleem van de te korte armen” genoemd. Het meest opvallend is namelijk de manier waarop een boek of krant wordt gelezen. Om letters scherp te krijgen, moet de tekst op afstand worden gehouden en worden de armen uitgestrekt. Verder kunnen ook wazig zien op leesafstand, hoofdpijn en vermoeide ogen duiden op deze oogafwijking. Man leest krant

Bron: www.medicalfacts.nl

6 reacties

  1. Als kleine jongen was ik bijziend en toen dacht ik: “later, als ik groot ben, hoef ik misschien geen bril meer te dragen”. Tja, enigszins heb ik gelijk gekregen. Ik zag indertijd in ieder geval al wel dat ouderen inderdaad leesbrilletjes nodig hadden en vandaag de dag zijn er wat meer ouderen.
    De schroom om een oorapparaat te gaan gebruiken is er trouwens ook, terwijl er heel wat mensen gehoorverlies hebben gekregen in de loop der jaren.

  2. Nou, ik overweeg ook wel eens een bril te kopen. Brillen geven een bepaalde indruk bij degenen die ernaar kijken. Ook beschermt een bril tegen dingen die anders de ogen kunnen raken, zoals naaldentakken e.d.

  3. Klopt, is een bijkomend (?) voordeel. Het beschermt je ogen tegen takken en zo, en ook is het prettiger als het regent!! Want die regen doet pijn aan mijn ogen. Goed idee dus, ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heartkiss: :wehyven: :weet-van-niks: :twisted: :stom: :stokbrood: :sortof: :sad: :roll eyes: :red face: :proosten-bier: :proost: :perfect: :party animal: :mrgreen: :moon: :mad: :love mail: :lol: :kikker-pijl-boog: :kiekeboe: :jankend: :innocent: :idea: :humping: :huilend: :hugging: :hongerig: :handkiss: :gewonnen-beker: :get a life: :firefox: :evil: :egoboost: :drinking: :dog: :doei: :dj: :dansend poppetje: :cry: :cheerleader: :champion: :babe: :arrow: :Woman in love: :Vraagteken: :Surprised: :Smileys: :Romeo: :Rollende ogen: :Rasta: :Knipoog: :Eek: :Cool: :Confused: :Computerfight: :Coffee: :-| :-P :-D :) :!:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.