Bewegen om gezien te worden, sport voor blinde en slechtziende senioren in Tilburg

Bewegen om gezien te worden

Vanuit een gedeelde missie zetten gemeente Tilburg en Bartiméus zich in, met medewerking van Whise, om meer mensen met een visuele beperking actief deel te laten nemen aan lokale bewegingsactiviteiten. Dit project, ‘Bewegen om gezien te worden‘ richt zich specifiek op ouderen, 55+, met een visuele beperking. Met als doel gezondheid, empowerment en participatie van blinde en slechtziende mensen in heel Nederland te bevorderen.
Lopend langs een touw dat gespannen is tussen 2 stoelen

Helaas ervaart deze doelgroep vaak hindernissen om lekker te bewegen, bijvoorbeeld door gebrek aan goede begeleiding. Ook kunnen mensen last hebben van angst, bijvoorbeeld om te vallen.
Met bokshandschoenen aan lekker bewegen

Binnen dit programma werken coaches van de gemeente Tilburg aan het verbeteren van de gezondheid van blinde en slechtziende senioren.
De groep doet oefeningen zittend op een stoel

Ondanks dat ik voorlopig niet onder die leeftijdscategorie val mag ik wel meedoen! 🙂 En het is heel gezellig, zinvol en leuk! Het is goed om te bewegen, allerlei oefeningen te doen, te werken aan de conditie en kracht.
Ook boksen behoort tot de mogelijkheden

In dit filmpje komen onder andere 3 deelnemers aan het woord. De video is met audiodescriptie:


Update

Intussen is het 2023 en is er veel gebeurd en veranderd. De groep als zodanig bestaat niet meer. Wel is een kleiner clubje nog aan het sporten, fitness. Dit gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut in de Reeshof.
U kunt contact opnemen met het Sportbedrijf in Tilburg. Zij kunnen u mogelijk verder helpen en adviseren als u vragen heeft met betrekking tot aangepast sporten.

Indertijd maakte Ons Tilburg een filmpje waarin zij het belang van (aangepast) sporten willen aantonen:
Aangepast sporten

14 reacties

  1. Is weer eens wat anders hè. 😉 Ik heb jaren in een ‘gewone’ sportschool gesport. Ging best goed maar je bent er wel de uitzondering waarmee men niet altijd rekening kan houden. En dat gaat bij deze groep veel beter. Maandag ga ik er hardlopen!

   1. Wat goed! Sowieso knap dat je zo sportief bent! Ik kan me er maar moeilijk toe zetten! Petje af voor jou dus!

 1. Die komen er niet want er is bewust voor deze doelgroep gekozen. Neemt neit weg dat we ontzettend veelplezier hebben en het er heel gezellig is, ook na afloop bij de koffie!

 2. Ziet er iig supersportief uit daar allemaal.
  Ik sport al zo lang niet meer.
  Super dat je dat doet, petje af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.