Herkeuring

Herkeuring WAO’ers: geen wonderbaarlijke genezing, maar onrechtvaardige behandeling

Wie puur naar de cijfers kijkt, denkt misschien dat bij het UWV onder minister De Geus wonderbaarlijke genezingen plaatsvinden. Maar over de herbeoordeling van WAO’ers komen weinig dankzeggingen binnen. Het regent klachten over een volstrekt onrechtvaardige behandeling. Dit blijkt uit een inventarisatie van de SP en een documentaire van Zembla.
Ruim 300.000 arbeidsongeschikten worden opnieuw gekeurd. Uit de eerste cijfers blijkt dat de helft geen uitkering meer krijgt. Ook mensen met een zware handicap of kanker worden volledig goedgekeurd.
Van de 226 mensen die bij de SP een klacht indienden, hadden 177 een volledige WAO-uitkering. Na de herbeoordeling zijn dat er nog maar 16. Van de mensen die voor de herbeoordeling een volledige uitkering hadden (177) is meer dan de helft (59%) de uitkering volledig kwijt geraakt. Zij waren 80%-100% arbeidsongeschikt, en nu slechts 0%-15%. Minister de Geus noemde de resultaten van de herkeuring om van te dromen. De betrokkenen spreken echter van een regelrechte nachtmerrie.
Bron van deze tekst is van het internet verwijderd.

Gisteren had ik een afspraak met de arbeidsdeskundige van het UWV, tweede ronde van mijn herkeuring. Ik zag er tegenop, vreesde voor de uitkomst. Maar hoe ondoorzichtig voor sommige mensen de regels ook zijn, hoe nadelig ze uit kunnen pakken, niet voor mij. In mijn situatie is niks gewijzigd en na deze herbeoordeling zal er ook niks veranderen. Opluchting dus. De banen liggen nou eenmaal niet voor het oprapen en ondanks allerlei stimuleringsmaatregelen arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, wordt daar in de praktijk weinig gebruik van gemaakt.
Kennelijk kiezen werkgevers liever het zekere voor het onzekere, wat dat ook in moge houden.
Ondertussen ben ik, in het kader van mijn reïntegratie, wel bezig met de voorbereidingen voor een zgn. proefplaatsing. De werkplek waar ik terecht zal komen wordt momenteel aangepast… dus binnenkort zal mijn leventje er behoorlijk anders uitzien! Op tijd naar bed, op tijd opstaan, en werken!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

9 reacties

 1. CORV vergelijkt de herkeuringen met een brandverzekering, waarvan de voorwaarden veranderen als het huis is afgebrand. Mooie vergelijking!
  Ben benieuwd hoe dit verder gaat.
  Enne … ik ben niet zo blij met al die nu-goedgekeurden die op de arbeidsmarkt komen. Er zíjn al veel te weinig banen en dié er zijn worden ook nog eens voor een deel ‘ingepikt’ door op de een of andere manier gesubsidieerde werknemers, alsof de nood bij mij (breder te zien dan alleen ikzelf) minder hoog is dan bij een ander. Zo zijn er ook gemeenten die opeens banen denken te kunnen vinden voor bijstandsgerechtigden, zodat minder mensen bijstand nodig hebben. Op zich niets mis mee, maar zo blijft de (langdurig) werkloze steeds langer in de kou staan en belandt uiteindelijk toch ook in de bijstand. Misschien is dat wel de achterliggende gedachte, ik neem mezelf maar even als voorbeeld: als mijn ww-uitkering afgelopen is kán ik niet in de bijstand, want ik heb een partner met een inkomen … Slimme toekomstige besparing van de overheid?

 2. Ik ben zelf een ondernemer. Ik heb mensen een baan aangeboden die in de Wao zaten en hevig geschokt waren omdat ik dat deed. Bang dat ze waren dat ze daadwerkelijk aan de slag moesten. Ik heb het dan niet over mensen die blind zijn, maar over mensen die goed kunnen kijken en goed kunnen horen en gewoon de handen uit de mouwen kunnen steken. Maar omdat ze kinderen hebben plotseling niet kunnen werken????
  Een handicap geeft je nadeel en dat weet ik. Maar dat betekent nog niet uitsluiting uit het arbeidsproces. Mocht dat wel zo zijn dan hebben die mensen het volste recht op een uitkering! Uitkeringen zijn namelijk voor mensen die om een lichamelijke of geesteleijke tekortkoming moeten worden gecompenseerd en dat geldt niet voor mensen die het geluk hebben om gezond te zijn van lijf, geest en leden!

 3. Mee eens. Maar uitsluiting uit het arbeidsproces kan meerdere oorzaken hebben. Het is duidelijk als je vanwege je beperking niet kunt werken. Maar als een werkgever mij afwijst, niet eens uitnodigt, kan hij daar allerlei redenen voor hebben. Te weinig ervaring, te jong, te oud, weet ik veel. Wie zegt dat het mijn handicap is die daarvoor zorgt? En als dat zo is, dan zal een werkgever dat nooit toegeven. Want bij gelijke geschiktheid… is toch niet objectief te meten. Dus kan ik nooit aantonen dat ik op grond van mijn handicap niet aan werk kom.

 4. @Kim: ik heb net even wat rondgeneusd op je website en jij hebt met je handicap er toch iets van weten te maken. Waarom? Omdat jij niet iemand bent die bij tegenslag bij de pakken gaat neerzitten. Jij hebt je lot in eigen hand genomen en je hebt er iets van gemaakt. Veel mensen met heel wat meer kansen, doen dat niet. Die wentelen zich liever in hun (vermeende) zieligheid. Het is als met een kruiwagen. Je kunt er naar kijken, maar zolang je dat doet gebeurt er niets. Er gebeurt pas wat als je er naar toe loopt, dat ding bij zijn handvatten pakt en hem begint te duwen. Dan pas gaan er dingen gebeuren!

 5. Elk verhaal heeft twee kanten. Juridisch zou CORV weleens gelijk kunnen krijgen. Maar we kennen ook allemaal het verleden. Veel mensen zijn destijds door werkgevers in de WAO gestopt. Het was een ‘legale’ manier om zo van je personeel af te komen. In de tijd waar we nu over spreken waren die WAO uitkeringen behoorlijk hoog (90% van het laatste salaris) dus veel werknemers namen er graag genoegen mee. Everardus Fijn van Draedt geeft al aan dat deze mensen bestaan.
  Er is dus vaak oneigenlijk gebruik van de WAO gemaakt. De herkeuringen zijn noodzakelijk om het kaf van ´t koren te scheiden. Neemt niet weg dat we zeer voorzichtig moeten zijn met deze toetsing. Gezien het beleid van Balkenende: God voor ons allen en ieder voor zich, vrees ik dat er nu mensen worden goedgekeurd die binnen te kortste keren weer in de ziektewet belanden. Bovendien zijn er geen banen en zullen in de toekomst de meeste nog beschikbare arbeidsplaatsen door buitenlanders worden ingenomen (Oostbloklanden) Mensen die nu hun WAO verliezen zullen voor het overgrote deel in de bijstand komen met alle narigheid van dien. In dat licht bezien hoop ik dat CORV de rechtzaken zal winnen.

 6. Bedankt voor deze bijdrage. Ben het helemaal met je eens. Punt is dat het niet het probleem van de overheid is dat de ‘goedgekeurde’ WAO-ers geen baan kunnen vinden. Dat er geen banen zijn, of niet ingevuld kunnen worden door ex-WAO-ers… pech dan. Dus bijstand. Van het kastje naar de muur. Ik ben benieuwd hoe dit eindigen zal. Het schijnt dat er zich via die website in 2 dagen al meer dan 1000 mensen hebben aangemeld, draagvlak zullen ze wel krijgen.

 7. Tja Kim, regeren is vooruitzien en daar is Balkje niet zo goed in. Meer bijstandstrekkers betekent ook dat de economie achteruit zal gaan. Zij hebben immers vrijwel niets te besteden. Op korte termijn zullen we iets winnen als minder mensen een WAO-uitkering ontvangen maar per saldo levert het op langere termijn niets op.
  Waar we naartoe zullen moeten is meer banen creëren voor mensen die graag iets willen doen naast hun WAO uitkering (want die zijn er genoeg) Een herverdeling van beschikbare banen, grenzen dicht voor goedkope arbeidskrachten uit het Oostblok, en…24-uurs economie! Dat laatste is mijn stokpaardje omdat een 24-uurs economie veel van onze problemen kan oplossen. Denk daarbij o.a. aan het fileleed. In plaats van die herkeuring valt er echt geld te besparen in de Zorgsector. Privatisering van de ziekenhuizen levert een veel betere dienstverlening en minimaal 15% besparing op. In Duitsland is dat al bewezen. Weg met die absurde directiesalarissen en zo kan ik nog even doorgaan. Enig idee hoeveel geld er bij Welzorg en Thuiszorg over de balk gesmeten wordt?

 8. Ja, dat is zo, maar dat geldt ook voor het UWV zelf, en ook voor de gemeente (lokaal niveau). Veel bureaucratie wat geldverslindend is en inefficiënt. Denk aan Jeugdzorg die drastisch moet reorganiseren. Enz. Regeren is vooruit zien, als dat eerder al gedaan werd waren er nu minder problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.