Tao, the beat of the globe

Vanavond gaan Berry, Chris, Helmut en ik naar The beat of the globe, van Tao. Op internet lees ik op de site visit Brabant:
Tao werd in 1993 opgericht met de ambitie om een vorm van Japans drum-entertainment te ontwikkelen van een internationaal aansprekend karakter. Daarbij wilden ze niet alleen voortbouwen op de traditionele Japanse kunsten maar ook nieuwe onbegane paden bewandelen.
Tao introduceerde een nieuwe manier van het bespelen van de Wadaiko drums. Wadaiko drums zijn traditionele Japanse slaginstrumenten die van nature een immense kracht en impact hebben.

Tao

De droom van de Tao kreeg haar unieke en vernieuwende vorm toen de groep hun intrek nam in Grandioso, hun thuisbasis in Kuji in het Aso-Kuju National Park. Daar, op het landgoed, produceerde Tao het ene magische spektakel na het andere en bracht in zeven jaar meer dan een miljoen bezoekers in vervoering. Met zo’n 10 performers, vrouwen en mannen, maken ze een onnavolgbare combinatie van verfijnde muziek en dans en adembenemende percussie op drums, van klein tot kolossaal.

Drummers van TAO

Buon No Tsuchinari

Ook hun meest recente show Buon No Tsuchinari is ontstaan in deze natuurlijke setting van het openluchttheater op hun landgoed en is het resultaat van ontelbare experimenten met allerlei geluiden en houtsoorten. Een team van dertig ontwerpers en geluidsregisseurs maakte dit meesterwerk.
Website: www.drum-tao.com

Update van een oorgetuige
Het was een spektakel! Het is heel bijzonder zoals Tao met de instrumenten omging. Wat moeten zij een conditie en kracht hebben, gevoel voor ritme, timing enz.
Soms begon het zachtjes, rustig, maar daarna werd het opzwepend. Met z’n allen tegelijk ‘rammen’ op de trommels en al wat er voorhanden was…

Soms kan geluid een apart effect hebben. Het was dan net alsof het rolde, alsof het in een halve ton heen en weer rolde. Dan zei ik tegen mijn buurmannen dat zij hun ogen moesten sluiten, en inderdaad, dan merkten ook zij het op! Aparte gewaarwording!

Aanvulling van een ooggetuige
Er werd muziek gemaakt door 8 mensen, 5 mannen, 3 vrouwen. Er was een trom bij van ongeveer 3 en een halve meter doorsnede, aan iedere kant stond iemand met van die enorme ‘stokbroden’ te slaan, en nog tegelijk ook!
Of 4 man op 5 trommels, ieder had in elke hand een stok en sloeg daarmee op 2 trommels tegelijk. Heel apart. Verder zat er een showelement in, er werd gejongleerd met heel lange stokken die zo snel werden gedraaid dat je een cirkel zag, net een cd. Kortom, bijzondere voorstelling van Tao.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

14 reacties

 1. Ik dacht idd ook aan taoïsme, maar misschien is het wel met een taostische inslag 😉
  Heel veel plezier, en we lezen wel hoe het was. Mij lijkt het geweldig! (het heeft toch ook iets met religie te maken? dacht ik)

 2. Heb even wat opgezocht over het Taoïsme.
  Volgens het Taoïsme is alles in een perfecte harmonie, een harmonie die niet statisch is, maar in voortdurende verandering, een voortdurend wisselend evenwicht. Het erkent, dat alles zijn tegendeel heeft. Dat niets kan bestaan zonder dat tegendeel en dat er voor alles zijn tijd is.
  Je zou kunnen zeggen, dat Tao de juiste weg is, de juiste manier van leven. Leven in overeenstemming met de werkzame kracht die het leven, het heelal, in stand houdt. Tao is dus de weg, de waarheid, het leven.
  In zijn meest fundamentele vorm is Taoisme een manier van leven en werken die accepteert wat er gebeurt, het waardeert en ervan leert.
  Einde citaat van de site.
  Ik denk dat de eerste zinnen van toepassing zijn, kunnen zijn op wat vanavond ten gehore werd gebracht. Op de site van Tao zelf heb ik ook info gezocht, maar geen rechtstreeks verband kunnen vinden met het Taoïsme. Maar dat hoeft niet te betekenen dat zij niet volgens deze principes e.d. leven.

  1. Laat Tao nu in Vrije geluiden zijn opgetreden zondagochtend. Ik moest gelijk aan jou denken. Het was fascinerend om te zien hoe gelijk het allemaal ging.

   1. Ja klopt, ik had het gelezen. Via uitzending gemist geprobeerd de uitzending alsnog te bekijken, maar die site was voor mij een doolhof, of mijn media player wilde niet.. 😥

 3. Taoïsme zou ik niet zo in Japan zoeken, althans niet eerder dan in Nederland, maar ik begrijp nu dat het slagwerk van gisteravond toch wat met taoïsme van doen heeft. In dat geval werd de leegte der oren gevuld met de volte der klanken, nietwaar?

 4. het lijkt me een bijzondere band. Het Taoïsme ken ik wel.
  Een aanrader is tekens van leven Je krijgt dan regelmatig een tekst met een bijpassende foto in je mailbox als je een abonnement neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.