UWV, het is mijn beurt

Op naar het UWV

Vandaag kreeg ik post van het UWV. Een dikke brief met daarin het verzoek binnen 4 dagen contact met hen op te nemen om een afspraak te maken. Ja, ik ben aan de beurt, ik moet opnieuw gekeurd worden. Daarvoor mag ik naar Breda. De reden is onduidelijk want in Tilburg is er ook een vestiging van UWV. Maar goed, het doet er kennelijk niet toe dat ik reiskosten moet maken die zij vervolgens aan mij terugbetalen! Verder een flink aantal formulieren, veel vragen die beantwoord moeten worden. Bij mijn weten is alles al bekend bij hen. Doet er niet toe, we beginnen gewoon van voor af aan… Het gemak dient de mens, nietwaar!

“Doet u uw huishouden zelf?”
Vrouw kookt
“Hoeveel uur besteedt u per week aan het huishouden?”
Vragen over bukken, tillen, duwen, horen, zien, voelen, lopen enz. enz. Ik word er nu al niet goed van.

Waar ik ook niet vrolijk van word, en wat niet hoopgevend is, zijn de berichten die in de media zijn verschenen:

Kritiek op keuringssysteem WAO van UWV

Het computersysteem dat uitkeringsinstantie UWV sinds 2002 gebruikt als hulpmiddel bij WAO-keuringen, deugt niet. Het is de vraag of het wel geschikt is om de hoogte van de uitkering te bepalen.
Volgens de stichting bestaat het risico dat mensen geen of een te lage uitkering krijgen omdat het systeem dat moet aangeven of er passend werk voor hen is, tekortschiet. Dat systeem is destijds onder tijdsdruk ‘in elkaar geknutseld’, aldus de stichting.

UWV krijgt jaar extra voor herkeuring WAO-ers

Onder meer door een tekort aan keuringsartsen heeft het UWV er nu moeite mee om de operatie te behappen. Sinds oktober 2004 is het instituut bezig met de strengere herkeuring van circa 325.000 arbeidsongeschikten, omdat het kabinet volgend jaar een aangescherpt WAO-stelsel wil invoeren.
Het UWV maakte vorige maand bekend dat van oktober 2004 tot juli 2005 circa 55.000 WAO’ers, jonggehandicapten en zelfstandigen met arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn herkeurd. Bij 35 procent werd de uitkering verlaagd of beëindigd.

De Geus stelde ook niet tevreden te zijn met 4,7 procent, maar benadrukte dat het een zeer voorlopig percentage is. Volgens hem moeten vele herkeurden nog een reïntegratietraject doorlopen.
*******
Herkeurd ben ik dus (nog) niet maar al wel bezig met een reïntegratietraject. Mijn eerste sollicitatiegesprek heb ik achter de rug en ben momenteel in afwachting van ‘de beslissing’!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

23 reacties

 1. Ja, ik had ook al aan zo iets gedacht. Maar eerst vraag ik of ze me de vragenlijst niet kunnen mailen. Want het is zoveel schrijfwerk en ik baal ervan dat ik dat uit handen moet geven, ik wil dat gewoon zelf doen. Maar goed, we zullen zien, maandag maar even bellen! Ja binnen 4 dagen want anders, dreig dreig, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering!

 2. Ja, door te vragen of je het formulier in geschikte leesvorm wilt hebben laat je hen merken wat een aspect van de blindheid is, nl. dat je zo’n formulier niet optisch kunt lezen. Ik hoorde onlangs dat in UWV Perspectief (het blaadje van de UWV) stond dat men verplicht was dat blaadje toe te zenden, omdat men een informatieplicht heeft. Vandaar dat dat UWV Perspectief ook in aangepaste leesvorm wordt uitgegeven. Maar waarom zou dat niet gelden voor hun formulieren? Die informatie is toch ook essentieel? Sterker nog, als je hun formulieren niet naar waarheid invult… bla bla bla… dan worden je boetes en kortingen in het vooruitzicht gesteld…
  Overigens heb ik begrepen dat hun jaarlijkse onderzoek komt te vervallen. Alleen als er wijzigingen optreden in je situatie, voor zover die van belang zijn voor de verstrekking van een uitkering, dien je dat door te geven.

 3. Tsja. Er wordt met name gevraagd of de situatie is veranderd t.o.v. het vorige onderzoek. Vorige?? ?Wanneer was dat dan?? Volgens mij in 1991 toen ik net blind was. Daarna nooit meer iets gehoord.

 4. Zou men met dat onderzoek niet doelen op het jaarlijkse onderzoek? Jaarlijks wordt aan WAO-gerechtigden gevraagd of er wat in hun gezinssituatie, hun inkomsten etc. wat veranderd is. Ook wordt gevraagd of je gedetineerd bent (al dan niet wegens moord op een keuringsarts…). Enfin, alles wat relevant is wordt jaarlijks gevraagd.

 5. Misschien. Ik wil die papierwinkel dus gemaild krijgen zodat ik dat zelf kan uitzoeken. Die jaarlijkse vragenlijst… dan zijn deze formulieren min of meer een herhaling van zetten. Ach, toch tijd zat zullen ze denken. 🙁

 6. Wat ik er zo storend aan vind is dat je benaderd wordt alsof je een potentiële fraudeur bent. De vraagstelling en het in vooruitzicht stellen van maatregelen is vreemd aan hoe ik gewend ben met mijn medemensen om te gaan. Tuurlijk zijn er ook mensen die misbruik maken van voorzieningen en een pijnlijk voorbeeld is de directeur van het UWV die nogal luxe voorzieningen liet aanbrengen in de eigen bedrijfshuisvesting… Maar ik pleit voor een positievere benadering!

 7. Succes met je reïntegratietraject, of hoe het beest ook mag noemen :). Ik vind het maar laf dat ze je formulieren op het allerlaatste moment sturen en je binnen de 4 dagen contact moet opnemen. Pfff … stel dat je alleen woont, net op vakantie bent, of in het ziekenhuis ligt ofzo, leg het dan maar eens uit, of haal er in het geval van alleen wonen maar eens betrouwbare mensen bij die die dingen kunnen invullen (ik heb toch persoonlijk liever niet dat persoonlijke vragen door mijn buren ingevuld worden).
  Bij ons is er ook zo’n tegemoetkomingsstelsel en ik heb daar ook wel vragen en opmerkingen rond hoor. Maar wij worden gescreend op 21-jarige leeftijd (of wanneer de handicap optreedt) en daarvoor moet je dan weer o.a. naar een wetsdokter gaan, waar je je dan helemaal moet uitkleden en moet vertellen wanneer je voor het laatste gegeten hebt, of je zelf je boterhammetjes kan smeren, hoeveel meter je kan stappen, … Kortom allemaal vragen die van toepassing zijn op motorisch gehandicapte personen, grrr.
  Het is hier dan ook niet makkelijk: voor het aanvragen en motiveren van hulpmiddelen moet je je bij de overheid (het Vlaams Fonds) erg zelfstandig en actief voordoen; om tegemoetkomingen te kunnen krijgen, ben je een arm schaap, een kamerplantje, een zielepoot want oh wee als je je durft uitgeven als zelfstandige persoon of dat onbewust laat ontvallen … dan krijg je maandelijks veel minder centjes uitbetaald door de overheid.
  En werken, tsja, hier zijn de uitkeringen vrij hoog; de meeste mensen kunnen hiervan leven zonder te “moeten” gaan werken, dus erg integratiebevorderend is dat ook weer niet …

 8. Ai, dat klinkt ook niet best zeg.
  Ik vind dat je wel gelijk hebt wat dat invullen betreft. Ik had het me overigens ook al afgevraagd, wat nu als ik een paar daagjes weg was geweest of zo. Maar goed, ze zullen heus niet à la minute je uitkering korten en als je een goede reden hebt om later te bellen zal dat vast geaccepteerd worden. Maar al met al komt het wel erg dreigend over. Morgen eerst maar eens bellen…

 9. Bellen en zeggen dat je het anderen niet toevertrouwt het formulier voor je in te vullen en dat ze maar moeten zorgen dat je iets toegestuurd krijgt, per post of e-mail, wat je wél kunt lezen en wél zelf beantwoorden. Potverdorie, ze verwachten ook dat je zélf regelt dat je werkt vindt (van dat reïntegratiegedoe heb ik niet zo’n hoge pet op) en áls je werk krijgt dat je je daar zélf redt. Grrrrrr.

 10. Geweldig hè? Je krijgt 4 dagen, en als jij een brieft schrijft omdat je informatie wilt, mogen zij daar weken over doen. 🙁 Ik ben volgend jaar aan de beurt, ze kijken wat je nog wél kunt doen. Ik kan misschien 2 uur met de pc werken, dáár hebben ze vast werk voor. Ik ga me geen zorgen maken, ik zie het wel.
  Sollicitatiegesprek? Heb ik iets gemist of heb je het niet in een log gezet? Succes! :Glimlach:

 11. Nee ik had het niet in een log gezet. Ik heb laatst een gesprek gehad met iemand van Bureau jeugdzorg. In eerste instantie voor een proefplaatsing. Er zijn momenteel ook geen vacatures. Maar goed, ik vergroot daarmee de kans dat het uitdraait op een baan, als er wel een vacature komt. Dit moest eerst besproken worden met een paar mensen, want mij een werkervaringsplaats geven zonder enig vooruitzicht op een baan is niet de bedoeling. Even afwachten nog dus.

 12. Update…
  Ja, ik kan ook in tilburg terecht, jippie. Eerste punt de wereld uit.
  Nee, mailen kan niet!
  Pardon? Ik veronderstel dat jullie alles op de pc hebben?
  Hoezo, alles, wat wilt u dan… u heeft van ons een brief en formulieren en plattegrond gehad?
  Ik: zou best kunnen, dat weet ik niet.
  Maar wat wilt u dan?
  Die formulieren met de mail en al het andere…
  Nee, dat kan niet. Die formulieren hebben we op papier op voorraad liggen in de kast.
  Zucht.

 13. Update 2:
  Mijn verzoek om een proefplaatsing is goedgekeurd, dus binnenkort ga ik aan de slag bij jeugdzorg. Eerst word ik ingewerkt, daarna kan ik zelf aan de gang… Spannend!

 14. Casemanager. Nee, het is eerst een werkervaringsplaats cq proefplaatsing. In de hoop dat het omgezet kan worden naar een betaalde baan, zodra er vacatures zijn.. Maar het begin is er en biedt kansen!

 15. Wat lees ik nou toch weer… Dient men zich in België helemaal uit te kleden voor de wetsarts… Zo’n arts mag toch weten dat blindheid iets van de ogen en/of de hersenen is, toch?
  Of zijn ze gewoon nieuwsgierig hoe blinden er van boven tot onder uitzien?
  Mijn wenkbrauwen waren even helemaal van hun plaats!

 16. Kim B. nog even een reactie.
  Ik weet niet of die tegemoetkomingen ook betrekking hebben op hulpmiddelen. Maar in dat geval vind ik het zo tegenstrijdig. Het is toch niet zo dat als je zelfstandig bent, je geen hulpmiddelen nodig zou hebben? Het is juist andersom; door de hulpmiddelen ben je in staat zelfstandig te zijn! Door je handicap ben je nou eenmaal aangewezen op (een aantal) hulpmiddelen, dat zal niemand ontkennen. Maar misschien heeft het niks met hulpmiddelen te maken maar alleen met vergoedingen voor onkosten of zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.