Vriendschap

Ik trof in mijn verzameling citaten onderstaande aan, die me erg aanspreekt.

“Er zijn maar weinig oprechte vrienden, maar er is ook weinig vraag naar.”

Duits: “Es gibt wenig aufrichtige Freunde. Die Nachfrage ist auch gering. “

– Marie von Ebner-Eschenbach Oostenrijks schrijfster 1830-1916

Vriendschap

Ik denk dat dit zeker waar is. Bij sommige mensen lijkt het mode te zijn om te zeggen dat ze zóveel vrienden hebben…. Nu kun je wel de vraag stellen: wat is vriendschap? Wanneer is iemand een vriend? Er is toch een wezenlijk verschil tussen vrienden en kennissen? En als je dan vraagt wat een vriend is, komen er al snel antwoorden als: iemand die dit of dat is of doet, zo reageert, enz. Twee jongens, echte vriendschap

Maar het heeft ook, meer eigenlijk, met mij, of jou als persoon te maken. Het kan iemand zijn bij wie je je prettig voelt, met wie je goed kunt praten, die je vertrouwt, met wie je veel kunt delen… Dat is wederkerig, heeft met beiden te maken. Maar is wel gebaseerd op jezelf als uitgangspunt.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

6 reacties

  1. Ik heb veel kennissen, daar klets je mee. Bij vrienden durf je meer, de gesprekken blijven dan ook niet oppervlakkig. Vrienden hoef je niet vaak te zien, maar als je ze ziet ga je verder alsóf je ze gisteren nog gezien hebt. Je weet veel van elkaar,hoeft elkaar ook niet veel te zeggen als er iets is, je merkt het al aan de stem of houding. Je hebt geen uitleg nodig als de ander ’s nachts voor je deur staat. Met kennissen kan je lachen, met vrienden mag je huilen. Jéé, wat moeilijk om onder woorden te brengen. Ik denk dat ik bij mijn vrienden mezelf mag/kan zijn.

  2. Nou, ik vind dat je het goed onder woorden brengt hoor! En weet je wat ook? Tegen vrienden kun je eerlijk, écht eerlijk zijn, en zij ook tegen jou. Dus geen doekjes erom winden, wat soms confronterend kan zijn, maar daar kun je vaak wel iets aan hebben. Dus meer de diepte in…!

  3. Er gaat vaak veel tijd overheen om vrienden te worden. Op de een of andere manier is het als verweven raken met elkaar. En het ligt eraan hoe sterk en hoe vertrouwd het wordt.

  4. Jawel, ik denk van wel. Maar… wat is echt? Er kunnen verschillen blijken te zijn, in karakter, in denken, in ervaren etc. die onoverbrugbaar zijn, of worden. En helaas, er kan altijd een kink in de kabel komen. Dat is pijnlijk maar de realiteit. Helaas ook kan het effect zijn dat je je in het vervolg gereserveerder, meer behoedzaam opstelt, je minder geeft, minder toelaat en je minder openstelt. Pfff, wel veel begrippen zeg! Maar goed, je bent kwetsbaar en kunt je gekwetst voelen. En dat doet zeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.