Anosmie

Anosmie

Er is een nieuw boek verschenen over ruiken.
Het heet ‘Pionier in het imperium van de Geur. Parfum en de werking van het reukvermogen
Auteur: Chandler Burr
ISBN 90-295-0461-7

Maar er zijn ook mensen die niets kunnen ruiken, anosmie genaamd. Niet alleen als ze verkouden zijn… nee, nooit. Stinkt hier, wat een walm

Ik ben er daar eentje van. Het is vaak een gemis, omdat lekkere geuren plezierig zijn, de eetlust opwekken, het eten beter doen smaken. Van geuren kun je echt genieten, ze voegen iets toe.
Ook doen geuren veel met herinneringen, roepen deze op. Daarnaast heeft het een signaalfunctie, het waarschuwt voor gevaar, brand- of gastlucht bijvoorbeeld. En hoe vaak hoor ik niet dat mensen zeggen dat ze nu toch iets heerlijks ruiken! Soms voelt dat als een speldenprikje, ik mis die luchtjes.

De Anosmie Vereniging is de vereniging voor mensen met reuk- en smaakproblemen. In oktober 2000 is de Anosmie Vereniging opgericht. De vereniging is ontstaan na een oproep in een landelijk dagblad van een lotgenoot. Op deze advertentie reageerden ruim 100 mensen die problemen hebben met hun reuk en/of smaak. Vanwege de grote overeenkomsten in beleving, ervaring, informatiegebrek en de behoefte de krachten te bundelen, is een vereniging opgericht.

Oorzaak anosmie

De oorzaak van het niet (meer) kunnen ruiken en/of proeven is niet altijd duidelijk aan te geven. Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals bijvoorbeeld een val van de trap. Maar veelal is er geen aanwijsbare oorzaak en worden mensen door K.N.O.-artsen naar huis gestuurd met de boodschap: “Leert u er maar mee leven.” Velen van de leden kregen een recept voor een neusspray en dat was het dan. Ondanks het feit dat de meesten er mee leren leven blijft er toch onvrede bestaan, het niet kunnen accepteren. Velen vragen zich af: “Kan er echt niets meer aan gedaan worden?”
Hoe u er zelf ook mee omgaat, het als een grote of kleine handicap beschouwt, we worden er regelmatig aan herinnerd dat we niet meer ruiken en/of proeven.

Bron en meer lezen

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

13 reacties

  1. Sjips wist ik ook niet Kim, ik wou nog een leuke reactie plaatsen die nu niet meer zo leuk is denk ik.
    Plaats ik ‘m wel in een ander logje, ik ga gewoon even verder neuzen 😕 (Ahum, heb je mij weer hoor, toch nog even een opmerkinkje….)

  2. Nooit iets kunnen ruiken, kan me ook niet herinneren dat ik dat ooit heb gedaan. Vreemd genoeg ben ik er sinds een jaar pas achtergekomen dat ‘dit’ ook echt een naam heeft. En dat er nog veel meer mensen zijn die hetzelfde hebben. Er gaat een wereld voor me open. 🙂 Met mijn smaak is volgens mij niks mis. Ik moet ook zeggen dat ik het ook niet erg mis hoor. Mensen in mijn omgeving vinden het meestal erger voor me dan ikzelf. Ze denken ook dat als iets maar genoeg stinkt, ik dan opeens wel kan ruiken. 🙂

    1. Die laatste zin is treffend. Geldt voor mij ook, net als met zien. Zie/ruik je dan hélemaal niks? Ook niet een beetje? Of parfum onder mijn neus houden, alsof dat helpt!

  3. Ah, interessant dat boek, lijkt me. Via mijn weblog bespraken we al eens het boek van Piet Vroon e.a. “Verborgen verleider”, dat ook over geurwaarneming handelt.

  4. Ik wist niet dat je niet meer kunt ruiken, Kim. Dacht dat je dit toevallig ergens tegengekomen was. Sorry voor mijn eerste reactie, die bij jou misschien een beetje cru overkwam.

  5. Welnee Annabee, totaal niet hoor. Ik kan me gewoon goed indenken dat je er blij mee bent! Mijn reukorgaan is beschadigd, onherstelbaar, ook ten gevolge van het verkeersongeval. Meestal zit ik er niet zo mee. Althans, dat denk ik… Want als ik er goed bij stilsta is het toch wel erg vervelend, in meerdere opzichten!

  6. Hoi Kim,

    ik ben toevallig op deze site beland bij mijn zoektocht naar meer informatie over anosmie. Ik kan ook niet ruiken, maar mijn smaak is volgens mij wel compleet. Vreemd genoeg is dat een zeldzame combinatie, ontdekte ik na het lezen van allerlei forums.
    Heb jij misschien sites gevonden waar wat meer staat over deze aandoening. Ik heb naar mijn weten nooit kunnen ruiken, dus denk dat ik congenitale (aangeboren)anosmie heb. Hierover is heel weinig te vinden. Ik ben nooit onderzocht en weet dus niet zeker of ik anosmie heb, maar de verhalen zijn zo herkenbaar dat ik er eigenlijk wel uit ben.
    Ik ga binnenkort langs de huisarts voor zekerheid, met de hoop dat er ooit iets aan te doen is.
    Groetjes

  7. Helaas kan ik je zo gauw niet aan sites helpen met meer info. Bij mij is het dus niet aangeboren. Daardoor weet ik dat ik minder proef dan toen ik nog wel kon ruiken. Zeker als het gaat om thee, daar heb ik erg weinig smaak van. Bij mij is er niks aan te doen omdat mijn reukorgaan beschadigd is.
    Ik zal kijken of ik meer info voor je kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.