Rijkdom

Rijkdom

Al vaker schreef ik over de voorlichtingen die ik heb gegeven aan jongeren van de Mandala, soort jongerenwerk, in Tilburg. Zondag sloten zij het jaar af met een viering in de kerk waarvoor ik uitgenodigd was. Ik wist niet wat ik verwachten kon maar als dat wel zo zou zijn geweest hadden ze deze vast en zeker overtroffen!
Er werden een paar toespraken gehouden, mooie muziek gedraaid en een aantal jongeren vertelden over het afgelopen jaar. Een veelbewogen jaar waarin zij allerlei activiteiten ondernomen hebben, lezingen bijgewoond, voorlichtingen gekregen, leuke uitjes hebben gemaakt. Enkele jongeren droegen gedichten voor, die stuk voor stuk bijzonder en mooi waren.

Er werd in woord en beeld teruggeblikt op een gezellig jaar. Mannen zingen

Wat me nu en tijdens de voorlichtingen opviel is de saamhorigheid. Er is oprechte interesse, de wil naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Openheid en vertrouwen. Het zijn de mensen die de toekomst hebben en vormen en als ik naar hen kijk heb ik daar zeker vertrouwen in. De voorzitter liet het woord rijkdom vallen en dat is zeker typerend voor de groep in hoe zij in het leven staan en met elkaar omgaan.
Soms wordt er laatdunkend gedaan over “De jeugd van tegenwoordig”. Nu ben ik al geen voorstander van veralgemeniseringen en op de jongeren van de Mandala is het zeker niet van toepassing.

Na afloop sprak ik Maureen nog, die me laatst interviewde voor de krant. En ook ontmoette ik na ongeveer 20 jaar mijn wiskundeleraar van de middelbare school! Ik had middels Hyves al contact met hem, maar toch wel erg leuk hem nu live weer gesproken te hebben.

Tijdens de viering lieten ze enkele liedjes horen van Karin Bloemen. Een ervan wil ik jullie niet onthouden..

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

7 reacties

 1. Mooi nummer. Ik ben bang dat ik iets té veel opzij kijk, is ook weer niet goed.
  Ik ben benieuwd hoe de groep heeft gereageerd op het woord rijkdom, want dat heb je er niet bijgezet.
  “De voorzitter liet het woord rijkdom vallen en dat is zeker typerend voor de groep in hoe zij in het leven staan en met elkaar omgaan.”

 2. Peggy, ik kan over hun reactie niks zeggen. Dat komt omdat het in een kerk was met allemaal rijen met stoelen en weet ik hoeveel mensen. Minstens 50 jongeren plus hun ouders. Als ik echter afga op hetgeen zij zelf vertelden over de Mandala, het contact met elkaar en hun gevoel daarbij zou ik zeggen dat ze het er volledig mee eens zullen zijn!

 3. Rijkdom is nog altijd een beladen woord. Mensen die zwemmen in het geld zijn niet rijk maar stinkerds. Mensen die er tekort aan hebben zijn tegenwoordig niet arm maar stinkers, of profiteurs.

  Gelukkig is rijkdom niet alleen afhankelijk van geld. Als dat de jongeren bijgebracht wordt, zal het heerlijk gaan ruiken overal.

 4. Fijn om te lezen dat er ook nog ‘positieve’ jeugd is. Tegenwoordig lijken de normen en waarden bij veel jongeren ver te zoeken …. de normen en waarden waar IK mee opgegroeid ben en die we ook aan Amy proberen over te dragen …. in de hoop dat ze die straks, als ze een ‘jongere’ is nog weet en zal uitdragen …. .

  Deze week afscheid op de peutergroepen. Ons meisje wordt groot.
  15 september gaat ze naar de ‘grote school’.

 5. Mooi geschreven stuk Kim, en een ontroerende tekst van Karin Bloemen.
  Het is jammer dat alleen de nare dingen volop aandacht krijgen in de media. Er gebeuren nog altijd veel meer goede dingen dan slechte, alleen haalt dat het nieuws niet.

  Als ik nu kijk naar de jonge invalkrachten die nu in hun vakantie zich inzetten in de thuiszorg dan is dat toch ook iets om positief naar te kijken. En zo zijn er nog zoveel jongeren die bevlogen zijn en de wereld willen verbeteren, mensen die zich in willen zetten voor goede doelen. Eigenlijk zou de Media verplicht moeten worden om dagelijks een percentage aan positief nieuws te besteden.

  Positief nieuws genereert weer positieve dingen is mijn mening.

 6. Mooi lied van Karin Bloemen. Ik kende het niet. En de jeugd van tegenwoordig heeft veel. Mooi dat je dat ziet!
  Idd Miepfiep heeft gelijk. Er zou meer positiefs nieuws moeten worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.