Met wethouder Jacobs op stap

Al jaren ben ik actief voor het TOG en sinds ruim een jaar ook weer voor de werkgroep Toegankelijkheid. Onlangs vond een bijzondere ontmoeting plaats met de wethouder waarover ik het volgende verslag schreef.

Met wethouder Jacobs op stap

Op donderdag 9 juli ontving de werkgroep Toegankelijkheid van het TOG wethouder Mario Jacobs (o.a. Openbare ruimte) en teammanager Edwin van der Linden van de gemeente Tilburg. Het doel van deze bijeenkomst was tweeledig. Enerzijds wilden we het toegankelijkheidsbeleid van de openbare ruimte door de gemeente in het verleden en op dit moment bespreken. Ook wilden we afspraken maken over een structureel overleg met de gemeente.
Anderzijds wilden we beide heren een rondgang laten maken in een rolstoel of geblinddoekt. Onder het mom van de praktijk is de beste leerschool konden zij ervaren welke obstakels je letterlijk en figuurlijk tegenkomt. We stippelden een route uit waarin we zelf knelpunten ondervinden.
Wethouder in gesprek met de werkgroep

Het gesprek verliep voortvarend. We hebben afspraken kunnen maken over structureel overleg en tevens over huidige en toekomstige projecten. Zo zal de wethouder bij B&W de toegankelijkheid aankaarten van het nog te verbouwen stadskantoor. Daarbij ging het o.a. om de bruikbaarheid van de raadzaal.

Een ander punt waarover we van gedachten hebben gewisseld is de app Buiten beter. Deze wordt vaak gebruikt maar er ontbreekt een categorie. Als mensen (met een beperking) een probleem constateren met betrekking tot toegankelijkheid of bereikbaarheid kunnen zij deze niet goed plaatsen omdat er geen toepasselijke categorie geselecteerd kan worden. We moeten bekijken of dit aangepast kan worden.

Daarnaast vertelde Mario Jacobs druk uit te oefenen op de uitbater van de kiosk op het Piusplein waar zich het invalidentoilet bevindt, om ervoor te zorgen dat het toilet altijd open is en gebruikt kan worden.

De praktijk

Het praktijkgedeelte verliep eveneens goed. De weergoden waren ons goedgezind en Mario en Edwin namen om beurten plaats in de rolstoel of zetten een speciale bril op en namen de taststok ter hand. Zij werden begeleid door de vrijwilligers zodat hen niets zou overkomen. Daarnaast kregen ze tekst en uitleg bij de diverse knelpunten zoals het ontbreken van gidslijnen, ribbeltegels, afritjes en dergelijke.
Wethouder Jacobs krijgt uitleg over stoklopen

Liesbeth, zelf rolstoelgebruiker heeft Mario Jacobs het een en ander laten ervaren hoe het is als je obstakels tegenkomt zoals fout geparkeerde fietsen, lantaarnpalen, bewegwijzering of reclameborden die midden op het trottoir staan zodat je er niet langs kunt, trottoirafschuiningen die te steil zijn.
Dit is niet alleen hinderlijk voor mensen in een rolstoel of die met een rollator lopen maar ook voor mensen die achter een buggy of kinderwagen lopen.

Het was voor Mario Jacobs en Edwin van der Linden een echte eye-opener. Ze waren enthousiast en onder de indruk van hetgeen ze mee hadden gemaakt tijdens de rondgang. Het gaf letterlijk een beeld aan onze woorden als we vertelden over problemen met toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte. De wethouder vond het bizar om te ervaren hoeveel hindernissen je tegenkomt waar je als valide mens totaal geen erg in hebt.

We moeten werken aan het bewustzijn van de valide mensen. Het is voor een groep mensen niet zo vanzelfsprekend dat zij overal aan kunnen meedoen in de samenleving.

Hij vond het heel leerzaam.
Wethouder Jacobs omzeilt obstakels
Mario sprak zijn bewondering uit voor mensen met een handicap die dagelijks alert moeten zijn op voor hen mogelijk onveilige situaties in de openbare ruimte.

Omroep Tilburg was aanwezig tijdens de wandeling en maakte de volgende reportage

4 reacties

  1. Hi Kim,

    Goed bezig hoor daar in Tilburg. ik zit zelf niet in een dergelijke werkgroep, maar mijn dochter (Cindy) zit hier in Rotterdam in de Woon Advies Commissie (WAC) en de WSW adviesraad. Dus ook hier is toegankelijkheid een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek….

  2. Mooi verslag heb je geschreven, Kim. Het lijkt me bijzonder nuttig werk dat jullie verrichten en fijn ook dat de wethouder goed meewerkte en welwillend staat tegenover jullie wensen.

    1. Dank je wel. Ik wil 1 ding nuanceren. Je schrijft over onze wensen maar ik zie het niet zozeer als wensen. Sommige punten moeten echt aangepakt worden want nu leiden ze tot onveilige situaties. Het kost nu extra tijd en geld doordat aangelegde paden en dergelijke weer open moeten. De bedoeling is dat in de ontwerpfase al rekening gehouden wordt met ‘brede’ toegankelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.