Digitale hulp voor de hulphond

Gehandicapten met een hulphond worden met enige regelmaat geweigerd in restaurants, supermarkten, winkels, bioscopen en taxi’s. Het recente incident op het Centraal Station in Amsterdam, waarbij alle taxichauffeurs weigerden een visueel gehandicapte jongen en zijn geleidehond mee te nemen, is hiervan een voorbeeld.
Dergelijke weigeringen beperken de hulphondgebruikers in hun zelfstandig zijn. En dat terwijl de hulphond juist is bedoeld om de zelfstandigheid van de gebruiker te vergroten.

Volgens de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten (WGBG) moeten gehandicapten gelijke kansen krijgen en gelijk aan niet-gehandicapten behandeld worden. Maar over de hulphond wordt met geen woord gerept. In landen als Engeland en Frankrijk is er wel wetgeving over hulphonden.

Ruud van den Bercken hoopt met zijn website genoeg handtekeningen te verzamelen. Na een half jaar wil Van den Bercken de handtekeningen bundelen en als petitie aanbieden.

Gezien het aantal reacties dat binnen anderhalve dag al over de 200 zit, denk ik dat we voldoende handtekeningen binnen kunnen halen”, aldus Van den Bercken. “Het belangrijkste is dat iedereen het voortzegt en er zoveel mogelijk mensen de petitie tekenen.”
De reacties op de petitie zijn louter positief. “Tot nu toe heb ik maar 1 negatieve reactie gekregen van een jurist”, vervolgt Van den Bercken. “Hij vond de petitie nutteloos omdat een eigenaar van een winkel zelf mag kiezen of hij een hulphond wel of niet binnenlaat. Nadat ik de persoon in kwestie vertelde dat ik daar dus een goede wetgeving voor wil hebben, vond hij het jammergenoeg als nog niet haalbaar. Ik heb hem geattendeerd op de gang van zaken in Engeland en Frankrijk, maar daar wilde hij niet naar luisteren.”

In de petitie wordt aan het kabinet gevraagd om de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot de WGBG aan te passen in overleg met de belangenverenigingen en opleidingscentra voor hulphonden. Op het moment dat het kabinet de regelgeving aanpast, is het de bedoeling om de petitie ook aan te bieden aan het Europees Parlement om een gelijke wetgeving te hanteren voor alle aangesloten landen.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

4 reacties

  1. Hulphonden zijn over het algemeen rustige gedisciplineerde honden die zich veel beter gedragen dan de gemiddelde hond. Ik zie niet in waarom er over deze honden moeilijk gedaan wordt, temeer omdat ze altijd aangelijnd zijn. (Iets wat ik graag als verplichting voor ALLE honden zie, tenzij ze zich op een afgebakend terrein bevinden.)

  2. Ik heb een blinde kennis met hond en enkele zonder hond. Een hond is handig en lastig. Een hond in de beugel is gedraagt zich voorbeeldig. Onzin om zo’n hond te verbieden. Maar een hond uit de beugel is niet veel anders dan een andere hond. Ik denk ook niet dat zo’n hond maar immer in de beugel moet, het beest heeft ook recht op vrije tijd en ontspanning.

    Voordeel van meer bewegingsvrijheid voor de gebruiker zijn maar al te bekend. Toch zijn er blinden die bewust kiezen voor geen hond. Ik kan me daar veel bij indenken.

  3. Xiwel, het merendeel van de blinden en slechtzienden heeft geen geleidehond maar weet zich te redden met stok of zelfs zonder. En ook ik kan me genoeg redenen voorstellen waarom iemand geen hond wil. Maar daar ging het even niet om. Het is in- en intriest dat het voltallige taxipersoneel daar in A’dam die jongen liet staan omdat hij met een geleidehond in de taxi wilde. Wat me tegenstaat is dat ze de wetgeving aan willen scherpen, nog meer regeltjes toe willen voegen, en dat in een al overgeorganiseerd land. Anderzijds lijkt dat de mentaliteit van sommigen ertoe leidt dat het nodig is.

  4. Het SBS-6 programma “Hart van Nederland” besteedt vanavond, dinsdag 1 augustus 22:30 uur, aandacht aan openbare toegankelijkheid voor mensen met een hulp(geleide)hond. Aanleiding is de weigering van iemand met een hulphond in een restaurant.

    SBS-6 heeft ondermeer reactie gevraagd aan stichting Hulphond Nederland, KNGF Geleidehonden en aan de NVG, (Marcel de Schipper). Volgens SBS-6 komen de reacties van de gevraagden overeen. Gepleit wordt voor betere voorlichting over het fenomeen “geleidehond” en een verbetering van de wet- en regelgeving. De NVG heeft de situatie vanuit gebruikersperspectief toegelicht en geattendeerd op de site van de NVG, (www.geleidehondgebruiker.nl) en op de site (www.helphulphonden.nl) waarin handtekeningen verzameld worden voor een petitie. Door de NVG is dringend verzocht de petitie in het item te noemen, zodat zo veel mogelijk mensen het initiatief kunnen ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.