Kunst moet je voelen

Kunst moet je voelen

Kunst is communicatie, kunst moet je voelen. In je lijf, met je hart en soms zelfs heel letterlijk met je handen. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Thematuin organiseren de Utrechtse Botanische Tuinen een bijzondere tentoonstelling van kunst die je raakt.
Mensje werkt aan een beeld van een vrouw
De tentoongestelde werken zijn gemaakt door mensen die door hun visuele of geestelijke beperking, de wereld om zich heen anders ervaren dan de meeste bezoekers van de Tuinen.

“De Ontmoeting” (1 juni tot 1 oktober) nodigt iedereen uit de tuin met andere ogen te “zien”.

Wat is er te zien?
Van kunstenaars werkzaam bij Ateliers De Wijde Doelen in Utrecht zijn afdrukken op perspex van een aantal linosnedes te zien. Het bijzondere van deze lino’s is de zeer directe vorm- en kleurtaal die je raakt zonder poespas. De krachtige, eenvoudige vormen en sterke kleuren spelen een spannend spel met de omgeving.
Voor deze tentoonstelling worden van een aantal prenten ook afdrukken gemaakt in gebakken klei, zodat ze voelbaar zullen zijn.
Keramiek gemaakt door mensen van De Wijde Doelen zal vooral een plaatsje vinden in het geurgazon dat een groot deel van de centrale as van de Thematuin bestrijkt.

De keramische werken nodigen uit tot aanraken en door op deze uitnodiging in te gaan, komt een bezoeker ook direct in contact met de levende planten waartussen het werk opgesteld staat.

Het werk van de leden van Stichting KUBES is vooral “voel”werk: beelden en keramiek waaraan met tastzintuigen veel te beleven valt.
De tuin is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig voor mensen met een handicap, maar zeker geen gehandicaptentuin. De bij de aanleg gemaakte keuzes maken het tot een tuin voor iedereen.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Very Special Arts Nederland (Landelijke Kunstuitleen van kunst gemaakt door mensen met een handicap,
Stichting KUBES (Kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden,
kubes.nl
en Ateliers De Wijde Doelen Utrecht (Keramiek en Grafiekwerkplaats voor mensen met een handicap,
www.wijdedoelen.nl

Informatie.

“De Ontmoeting” is te zien van 1 juni tot 1 oktober 2005 op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht).
De Tuinen zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 4,50 euro voor volwassenen, 3,50 euro voor 65+ en groepen. Kinderen tot 12 jaar betalen 1,50 euro en een Museumkaart is geldig. Op vertoon van een OV-begeleiderskaart hebben begeleiders gratis toegang.
Voor meer informatie: 030 2535455

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.