Mis miss miss

Mis, miss, mis(s)

Na de ‘gewone’ miss-verkiezing, onlangs de mis(s)-verkiezing (vrouwen met een handicap)las ik nu over de Miss Marokko Nederland.
Medaille
De Miss Marokko Nederland verkiezing wordt een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de nadruk niet alleen op schoonheid zal liggen. De organisatie heeft niet als doel een zogenaamde ”vleeskeuring” te houden, zoals dat misschien wel bij vele andere missverkiezingen gebeurt. Mede daarom is beslotenom geen badmode ronde te houden.

De verkiezing zal vooral in het teken staan van de emancipatie van de (moderne) jonge Marokkaanse vrouw in Nederland. De organisatie wil hieraan een bijdrage leveren door met dit evenement vooral te proberen het verkeerde beeld, welke vaak buiten de eigen (Marokkaanse) gemeenschap heerst, over de Marokkaanse vrouw in het algemeen weg te nemen.

In dit verkeerde beeld wordt de Marokkaanse vrouw vaak gezien of geschetst als een persoon die onderdrukt wordt door haar omgeving, (lees: haar familie, haar religie en haar cultuur). Een ander verkeerd beeld dat buitenstaanders vaak hebben, is dat het de normaalste zaak zou zijn dat deze vrouwen worden uitgehuwelijkt, geen rechten hebben en achtergesteld zijn. Dit terwijl de emancipatie van de Marokkaanse vrouw in Nederland de laatste jaren een ware hausse kent. Marokkaanse vrouwen nemen steeds meer prominente plaatsen in in de Nederlandse samenleving. Denk maar aan de media, film industrie, literatuur, topsport en politiek!

9 reacties

 1. Er is een groot aantal (Marokkaanse) vrouwen die: “onderdrukt wordt door haar omgeving en die worden uitgehuwelijkt, geen rechten hebben en achtergesteld zijn.”
  Het is natuurlijk goed dat men laat zien dat er ook (waarschijnlijk wel de meerderheid) vrouwen zijn die een, in onze westerse ogen, menswaardig bestaan lijden en “goed geëmancipeerd” zijn. Maar het mag niet zo zijn dat “succesverhalen” het aan de kaak stellen van misstanden in de weg staat.

 2. > Hans Kwaster : Het één sluit het ander toch niet uit? Als er een allochtone doerak in de buurt woont, besef je toch ook dat de meeste mensen een ander geen kwaad doen?
  We zijn allemaal mensen, en ik zie geen bezwaar als leuke dames zich presenteren zonder burka.

 3. Vandaag zag ik de advertentie weer staan met je foto. Ik vind het erg speciaal en ben best vereerd dat ik de mens erachter heb mogen leren kennen,

  Dag, lieve Kim!

 4. Ik heb niet zoveel met Miss verkiezingen….

  Het is een manier om de mens achter de mens te zien.

  Het heeft alles te maken met generaliseren en oordelen. daar zouden we ons wat meer bewust van moeten zijn.

 5. Hallo Kim, ik moet zeggen dat dit logje me aan het nadenken zet. Ben ik er nu voor of tegen. Vind ik het goed om op deze manier de emancipatie een gezicht te geven, of is het juist dat het averrechts gaat werken?
  Het ellendige is dat ik het niet weet.
  Waarschijnlijk is het het woord missverkiezing dat me tegen de borst stuit. Waarom niet gewoon een leuk programma waarin dialoog en presentatie centraal staan zonder dat er meteen ook uiterlijke kwalificaties aan verbonden zijn.

  Nee, zo schrijvend kom ik tot de conclusie dat ik het initiatief wel goed vind, maar de aankleding ervan aanzienlijk minder.

 6. Het idee erachter is misschien wel oké maar de vorm waarin het wordt gegoten slaat door naar de andere kant. Sowieso vind ik missverkiezingen niet van deze tijd, daar zouden ze mee moeten stoppen. Zaken als emancipatie en integratie kan ik moeilijk rijmen met een missverkiezing.

 7. Bij zo’n verkiezing worden de kandidates met elkaar vergeleken. De trappen van vergelijking zijn dan miss, misser en helemaal naast.
  Bij het wielrennen kenne men de zogenaamde ronde miss, maar ze zijn er ook in andere vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.