Telewerken

Telewerken

Werken kun je op kantoor, in een studio, in de buitenlucht etc., maar het kan ook thuis. Best veel mensen werken tegenwoordig thuis. Men spreekt dan van telewerken.
Vrouw achter pc, telewerken
De baas werkt elders en jij werkt thuis. Maar wat voor werk kan er zoal thuis gedaan worden?

13 reacties

 1. Goeie en interessante vraag en het antwoord komt van iemand met ervaring: Ik werk als vertaalster thuis; dat nu bijna 3 jaar! Ik had chance: Via een spontane sollicitatie heb ik deze job gevonden en dan moet je weten dat ik eerst de job had afgezegd omdat het eerste voorstel van de toenmalige baas enkel telefonisch klanten lokken inhield. Dezelfde dag nog belde hij terug; of ik interesse had in vertaalwerk want dat had ie ook veel liggen. ‘k Heb nog geen moment spijt gehad dat ik daarop ben ingegaan!

 2. Ik werk deeltijds maar daar had ik ook om gevraagd. Moest ik voltijds werken, dan kom ik maandelijks ongeveer met hetzelfde bedrag tot dan als ik deeltijds werk (loon + tegemoetkolmingen). Daarom dat ik een deeltijdse job heb. En ik werk ook deeltijds omdat er nu éénmaal niet altijd veel vertaalwerk is :).
  ik heb bijvoorbeeld van juli 2004 tot eind januari 2005 gewoon VRIJAF en dat wordt lekker doorbetaald! Maar nadien wordt het wel weer heel druk met helse werkweken. Maar daar zit ik niks mee in! Ik heb nu alle tijd voor mijn vrije tijd en vrijwilligerswerk.

 3. Via solliciteren hier in de regio is het mij nog niet gelukt om werk te vinden, maar nu ik zo die website eens geraadpleegd heb, zie ik het helemaal zitten om op dat gebied wat te proberen. Grote voordelen kunnen daarbij zijn dat ik voor een organisatie zou kunnen gaan werken in heel Nederland en Vlaanderen en dat ik zo’n 1-3 uur extra per dag aan werk kan besteden in plaats van aan reizen.

  Maar ja, wat voor werk zou ik dan op die manier kunnen gaan doen? Jouw beroep past prima bij je functie. Bij mijn beroep vinden normaliter nogal eens face-to-face-gesprekken plaats, maar doordat het casework is, kan het ook door middel van telewerken. Eventueel kan ik boven mijn werkplek een webcam hangen, zodat de ander mij kan zien…

  Ja, ik ben benieuwd wat voor werkaanbod er zoal is voor telewerken!

 4. Ik zou heel graag willen telewerken: lekker niet de deur uit en in m’n ouwe kloffie aan mijn eigen pc. Moet er toch maar eens over nadenken wat ik dan zoal zou kunnen doen.

 5. Ik wil niet thuiswerken. Ik zou steeds het idee hebben vanalles te missen en niet bij het bedrijf betrokken te zijn. Contact met collega’s vind ik erg belangrijk. Thuis zou ik teveel met andere dingen bezig zijn in plaats van te werken. Ik heb te weinig discipline om voor mezelf x aantal uur thuis vrij te maken voor werken en andere uren niet.

  Ik heb wel het geluk dat de verplaatsing naar het werk niet zo moeilijk is. Ik ben per dag twee uur onderweg maar zo kom je nog eens iemand tegen en zo raken mijn tijdschriften gelezen.

 6. Bart, ik vind persoonlijk dat je daar een belangrijk punt aanhaalt.
  Contact met collega’s is een voordeel van buitenshuis werken en het feit dat je ergens voor de deur uit moet. Het risico zou anders bestaan dat je wel erg veel tijd doorbrengt binnen de 4 muren van je eigen huis.

 7. Doordat ik actief lid ben van een paar verenigingen en doordat ik ook aan sport doe, ontmoet ik heel wat mensen. Als dat niet zou zijn, zou ik er iets anders tegenaan kijken. Per werkdag 2 uur reistijd kunnen omzetten in 2 uur werktijd kan ook gunstig zijn. Telewerken kan daarentegen lastig zijn als je thuis geen gelegenheid hebt om je te concentreren, bijvoorbeeld als huisgenoten aandacht vragen. Maar collega’s kunnen soms ook de nodige aandacht vragen…

 8. Tegen die reistijd zie ik voorlopig niet op. Ik werk nog maar een jaar dus misschien praat ik binnen vijf jaar wel anders.

  Ik word niet afgeleid door huisgenoten; ik ben alleen met mijn pc en die dwingt/motiveert me niet om te werken. Die daagt me eerder uit om andere dingen te doen.

  Het klopt dat je weinig thuis bent als je buitenshuis werkt en een relatief druk sociaal leven hebt. Maar ik besef dat dat vandaag een privilege is en geniet dan ook van deze situatie. Met je pc ga je geen pint drinken na het werk.

  Pas op, ik heb niks tegen het concept telewerken; ik ben er gewoon de persoon niet voor. Ik stel mij wel de vraag of het handig werken is als de ene collega er niet is op maandag, de andere niet op dinsdag enzovoort. De interessante vraag is nog steeds niet beantwoord: welke jobs zou je probleemloos op afstand kunnen doen? Kim haalt een mogelijk voorbeeld aan. Ben je de enige vertaalster voor het befrijf? Moet je niet af en toe overleggen met de schrijvers van de tekst wat ze met bepaalde zinsconstructies/vocabularium bedoelen? Sommige vragen kan je perfect per mail stellen, maar een gedachtenwisseling gaat toch efficiënter en sneller als je samen een koffie drinkt.

 9. Precies Bart!! Zo zie ik dat zelf ook. Dat er voordelen aan thuiswerken zijn lijkt me overduidelijk. Belangrijker is waar je je zelf goed bij voelt en wat mogelijk en haalbaar is. Of je zou als kleine zelfstandige moeten werken, soort van, die geen contact hoeft te hebben met anderen. Want vaak is het onoverkomelijk dat je geregeld besprekingen hebt met collega’s , feed back wilt enz.

  Dus is het inderdaad van groot belang wat voor soort werk je dan thuis kunt doen zodat het zowel voor jou als voor het overig personeel niet storend is dat je thuis werkt.

 10. Als je thuis beschikt over een telefoonaansluiting, en dat is tegenwoordig toch geen zeldzaamheid meer, dan is er een eenvoudig middel om over langere afstand met anderen overleg te voeren. Als de ander je per se wil kunnen zien, dan bevestig je een webcam boven je toetsenbord. en maak je een verbinding naar de telefoonlijn. Nee, ik denk dat er voldoende technische mogelijkheden zijn. Tuurlijk is het ook wel prettig als je mensen echt kunt ontmoeten tijdens je werk, dat is zo, maar laten we eens even naar de mogelijkheden van telewerken kijken. Vertaalwerk leent zich dan prima voor telewerk, net als copywriting, e-mailbehandeling e.d.

 11. Ja, daar heb je wel gelijk in. Desondanks blijf ik erbij dat het sneller, handiger, leuker etc. is om direct contact te kunnen hebben met collega’s, in dezelfde omgeving te werken. Ook tijdens de lunch heb je zo contact met elkaar en dat soort zaken mis je toch als je thuis werkt.

 12. Als je niet gaat telewerken maar wel te maken krijgt met flexplekken, dan zit je met minder bekende mensen in een kantoortuin en moet je ook bellen om je directe collega’s te kunnen vinden. Grappig vond ik het om eens mee te maken hoe een collega het voor elkaar wist te krijgen om bijna voortdurend in gesprek te zijn met collega’s, zogenaamd onder het mom van overleg en netwerken… Ja, dat kan bij telewerken minder makkelijk, dat is zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.